05 Şubat 2000 22:00

AB'nin saldırı paketi

   faşist parti eliyle açılıyor

Paylaş
AB'nin saldırı paketi
   faşist parti eliyle açılıyor
Avusturya Cumhurbaşkanı Thomas Klestil, cuma günü hükümeti kurma görevini ÖVP (Muhafazakâr Halkçı Parti) Genel Başkanı Wolfgang Schüssel'e verdi. Cumhurbaşkanı Klestil, bu kararına gerekçe olarak başka alternatifi olmadığını gösterdi. Erken seçime gidilmesi halinde, faşist FPÖ'nün (Özgürlük Partisi) sandıktan birinci çıkma olasılığı olduğunu ileri süren Klestil'in kararını açıklamasının ardından, İsrail, Viyana Büyükelçisi'ni geri çağırdı.
Anlaşma=Saldırı paketi
AB, her ne kadar Avusturya'yı "kınama" kararı alsa da, ÖVP-FPÖ koalisyon anlaşmasına gözatıldığında, anlaşmanın AB'nin aldığı son kararları yaşama geçirmeyi hedeflediği görülüyor. Avrupa para birimi Euro'yu güçlendirmek için kamu harcamalarının kısıtlanması, sosyal güvence sisteminin ve sosyal devlet anlayışının tasfiye edilmesi, ücretlerin dondurulması, sermayenin vergi yükünün aşağıya çekilmesi, kamu kuruluşları ve emeklilik sisteminin özelleştirilmesi, AB'nin doğuya açılmasının koşullarının hazırlanması, profesyonel Avrupa Ordusu'nun kurulması gibi maddeler içeren paket, koalisyon anlaşmasının içeriğini oluşturuyor.
AB'den ikiyüzlü yaygara
Koalisyon anlaşmasının özünü; 150 milyar şilin değerindeki devlet ve kamu mallarının tamamen özelleştirilmesi, sermayeye ücret yan giderlerinde 15 milyar şilin destek, kamu harcamalarında 15 milyar şilin tasarruf, kamuya ait binlerce işyerinin yokedilmesi, emeklilik yaşının yukarıya çekilmesi, silahlı kuvvetlerin profesyonelleştirilmesi ve yabancılar yasasının sertleştirilmesi gibi işçi ve emekçilere yönelik saldırılar oluşturuyor.
Bu saldırıların uzun yıllardır iktitarda olan ve kitleler nezdinde güvenilirliğini yitirmiş olan sosyal demokratlar tarafından yaşama geçirilemeyeceğini bilen sermaye çevreleri, bir taraftan Avusturya'daki faşist-muhafazakâr hükümetle saldırılarını gerçekleştirmeyi planlarken, diğer taraftan diğer AB ülkelerindeki hükümetlere ve özellikle sosyal demokratlara uyarıda bulunuyorlar: "Ya istediklerimizi yerine getirirsiniz, ya da istediklerimizi yerine getirecekleri görev başına getiririz."
ÖNCEKİ HABER

Küreselleşen eğitimin meyvesi!

SONRAKİ HABER

Rus askeri doktrini onaylandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...