04 Şubat 2000 22:00

'Yılın Şovmeni' Yaşar Okuyan!

DİSK'e bağlı Tekstil İşçileri Sendikası (DİSK/Tekstil) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan'a 'Yılın Şovmeni' ödülü verdi.

Paylaş
'Yılın Şovmeni' Yaşar Okuyan!
DİSK'e bağlı Tekstil İşçileri Sendikası (DİSK/Tekstil) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan'a 'Yılın Şovmeni' ödülü verdi. Okuyan'a asgari ücretin karşılığı olan 80 milyon liralık erzak ödülü verildi.
Sendikanın Merter'de bulunan genel merkezi önünde yapılan basın açıklamasına işyeri temsilcileri ve işçiler de katıldı. DİSK/Tekstil Genel Başkanı Süleyman Çelebi, konuşmasında Yaşar Okuyan'ın emekçilerin hiçbir talebini dikkate almadan bildiği yolda yürümek istediğini belirterek, "Sayın Bakan ilk adımı emeklilik yaşının yükseltilmesine öncülük ederek attı. Milyonlarca yurttaşın demokratik tepkilerine aldırmaksızın sosyal güvenlik hakkına ilk darbeyi vurdu. Şimdi yeni bir planla karşımıza çıkıyor. Yasa taslağında SSK'nın yeniden yapılanması adı altında kurum daha da yıpratılmaya çalışılıyor; özellikle sağlık kuruluşları sağlık işletmelerine dönüştürülerek özelleştirmenin altyapısı hazırlanıyor" dedi.
Sendikalara denetim
Kendi sendikaları da dahil olmak üzere DİSK üyesi sendikalarda, Çalışma Bakanlığı müfettişlerince denetim yapıldığını bildiren Çelebi, sendikaların devlet tarafından denetiminin yasadan çıkarıldığını hatırlatarak, "Türkiye'de binlerce işletmede kayıtdışı istihdam varken, milyonlarca işçi sigortasız çalışırken, çocuk işçilik ciddi boyutlara ulaşmışken ve başka pek çok ihlali söz konusuyken, bakanlığın sınırlı denetçi kadrosunu sendikalarımıza yöneltmesi makul karşılanabilir mi?" diye sordu.
Artık emekçilerin Türkiye'nin gündemini belirlemesini isteyen Çelebi, saldırılar karşısında ortak mücadele yürütülmesi gerektiğini ifade ederek, "Kazanılmış haklarımıza yönelik planlara ne gücümüz varsa kullanacağız. SSK'yı tasfiye ettirmeyeceğiz. Sağlığı özelleştirmeyeceğiz. Türkiye'nin Şili olmasına izin vermeyeceğiz. Bu, halkın sağlığını ve emeklilik hakkını pazara çıkarmaktır" diye konuştu.
Ödül verme sebepleri
Daha sonra ödül törenine geçildi. Süleyman Çelebi, Okuyan'a ödül verme nedenlerini şöyle sıraladı: "SSK'lıya cenneti vaat edip diri diri yaktığı için; işçiye mezarda emeklilik, vekile kıyak emeklilik dediği için; Sosyal Güvenlik Yasası'nı depremi fırsat bilerek Meclis'ten geçirdiği için; tahkime taraftar olduğu için; SSK'yı özelleştirme girişimleri için; kazanılmış haklarımızı pazarlık konusu yaptığı için; kayıtdışı işçi çalışmasına kayıtsız kaldığı için; sendikasızlaştırma çabaları için; işçi örgütlerine gözdağı vermek için sendikaları teftiş ettirdiği için."
"Vur vur inlesin Ecevit dinlesin", "İşçi memur el ele genel greve", "Vekile kıyak, emekçiye dayak" ve "Kar, boran, fırtına geliyoruz Ankara" sloganları arasında konuşmasını sürdüren Çelebi, 'Ödülün Seçici Kurulu'nu ise şöyle açıkladı: "Emekliler adına merhum Nusret Karatoprak. Bu arkadaşımız emekli olduğu gün yaşamını yitirdiğinden aramızda yoktur. Çalışanlar adına Hayati Zorda. Bu arkadaşımız da otobüs parası bulunmadığı için törene gelemedi. Asgari ücretle geçinenler adına Kader İdareli. Bu arkadaşımız ise ev kirasını ödeyemediği için mahkemeye gitti."
Tören, Okuyan'ı temsilen maske takmış bir işçiye asgari ücretin karşılığı olan 80 milyon liralık erzak verilmesiyle sona erdi.
ÖNCEKİ HABER

POAŞ'ın başına üşüştüler

SONRAKİ HABER

Metal işçileri gazeteleriyle buluşuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...