04 Şubat 2000 22:00

POAŞ'ın başına üşüştüler

Petrol-İş'in düzenlediği "Petrol Ofisi'nin Özelleştirilmesine Geçit Vermeyelim" konulu toplantı, işyeri temsilcilerinin de katılımıyla başladı.

Paylaş
POAŞ'ın başına üşüştüler
Petrol-İş Başkanı Mustafa Öztaşkın Petrol Ofisi AŞ (POAŞ)'nin özelleştirilmesine karşı tavırlarının açık ve net olduğunu, karşı çıkmak için ne gerekiyorsa yapacaklarını ilan ederken, Türk-İş Başkanı Bayram Meral de ya olacakları ya da olmayacakları çizgisine geldiklerini ve kendilerinin 'olmak' için çabalayacaklarını söyledi.
Petrol-İş Sendikası Genel Merkez ve şube yöneticileri ile POAŞ işyeri temsilcilerinin katılımı ile düzenlenen "Petrol Ofisi'nin Özelleştirilmesine Geçit Vermeyelim" konulu toplantı, sendikanın Ankara Şubesi'nde başladı. Toplantıda konuşan Mustafa Öztaşkın, POAŞ'ın özelleştirilmesinin geri püskürtülmesinin sadece Petrol-İş'in mücadelesiyle mümkün olmayacağını söyledi. POAŞ'ın ihalesi için yüklü paralar karşılığı dosyalar dağıtıldığına, aleniyet ilkesinin çiğnendiğine vurgu yapan Öztaşkın, büyük medya gruplarının da kuruluşa talip olduğuna dikkat çekti. 1999 net kârının 75 trilyon lira dolayında beklendiğini ve bunun sermayenin iştahını kabarttığını kaydeden Öztaşkın, "Leş kargaları gibi nasıl saldırdıklarını hep beraber görüyoruz" dedi.
Ülke Davos'ta pazarlanıyor
"Özelleştirme olmuştur, bitmiştir. Artık yapacak bir şey yok" sözleriyle morallerinin bozulmak istendiğini belirten Öztaşkın, "Özelleştirme yeni başlıyor. Tahkimin geriye doğru işletilmesi nedeni, santrallerin devir işlemlerindeki pürüzleri ortadan kaldırmaktır. Dünya Bankası kredi şartına 'derhal devir sözleşmelerinin iptal edilerek, santrallerin mülküyle satışını' koydu. Zaten hükümet stand-by anlaşması ile taahhütlerini artırabileceği vaadinde bulunmuştu" diye konuştu.
Birinin en iyi milliyetçi, birinin en iyi ulusalcı söylemleriyle iktidara geldiğine dikkat çeken Öztaşkın'ın, "Ulusalcılık dosyaları çantaya koyup Davos'ta ülkeyi pazarlamak mıdır?" sözleri alkışlarla karşılandı. "Bu halk sizden hesap soracak. Biz özelleştirmede çalışanlardan yana tarafız. Çocuklarımıza onurlu bir geçmiş, onurlu bir miras bırakmak istiyoruz" diyen Öztaşkın, ordunun doğrudan kendisini ilgilendirmesine rağmen olaya tepkisiz kalmasına da dikkat çekti.
Emek Platformu'nda görüşülecek
Petrol-İş'in mücadelesinde yalnız olmadığını belirten Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, kimi zaman kendilerine eleştirilerin geldiğini, belki haklı olduklarını söyleyerek, parlamentodakilerin ettikleri yemini tutmadıklarını, onlara oy verenlerin yakalarına yapışmaları gerektiğini söyledi. "Bizde siyaset sermayenin elinde" diyen Meral, Cumhurbaşkanı'nı da eleştirerek, "İşini gücünü bırakmış özelleştirmeden bahsediyor" dedi. Bayındır Holding'in nasıl büyüdüğünü sorgulayan Meral, "aileden" sözüne karşı "Ailesi de, üyesi de başında parçalansın" karşılığını verdi.
Konuyu Emek Platformu'na götüreceklerini ve 14 Şubat'ta da Başkanlar Kurulu'nun toplanacağını anımsatan Meral, "POAŞ'ın özelleştirilmesine 'evet' demiyoruz. Türk-İş bütün gücüyle sizlerin yanındadır" diye konuştu.
KİGEM Genel Sekreter Yardımcısı Ayla Yılmaz'ın POAŞ'ın hukuki sürecini anlatacağı toplantı bugün devam edecek. Toplantıya TTB Genel Sekreteri Eriş Bilaloğlu, Enerji Yapı Yol-Sen Genel Başkanı Cengiz Faydalı ile Türk-İş'e bağlı sendikaların genel başkan ve yöneticileri katıldı.
ÖNCEKİ HABER

Emniyetçi Necati Bilican'ın

SONRAKİ HABER

'Yılın Şovmeni' Yaşar Okuyan!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa