04 Şubat 2000 22:00

Atina'da 5 anlaşma imzalandı

Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, iki ülkenin çeşitli alanlarda işbirliğine yönelik 5 anlaşma imzaladı.

Paylaş
Atina'da 5 anlaşma imzalandı
Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, iki ülkenin çeşitli alanlarda işbirliğine yönelik 5 anlaşma imzaladı.
Cem ve Papandreu, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan görüşmelerin ardından, "kültürel işbirliği", "ekonomik ve teknik işbirliği", "bilimsel ve teknolojik işbirliği", "deniz ticareti", "gümrük idareleri arasında işbirliği" anlaşmalarına imza koydular. Atina'da imzalanan bu 5 anlaşma ile birlikte, iki ülke arasında bir süre önce başlayan diyalog sürecinde, 9 anlaşma imzalanmış oldu. Papandreu'nun Ankara ziyareti sırasında, "turizm", "çevre", "yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması" ile "terözim, örgütlü suç, yasadışı göç ve uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadele" anlaşmaları imzalanmıştı.
Cem ve Papandreu, anlaşmaların imzalanmasının ardından imza koydukları kalemleri değiştiler. İki bakan, ortak bir basın toplantısı düzenliyorlar. İsmail Cem, 1988 yılında Mesut Yılmaz'ın ziyaretinden sonra Yunanistan'a giden ilk dışişleri bakanı oluyor.
Stefanopulos'un kabulü
Yunanistan Cumhurbaşkanı Kostis Stefanopulos, resmi ziyaret için Atina'da bulunan Dışişleri Bakanı İsmail Cem'i kabul etti. Meçhul Asker Anıtı'na çelenk koymasının ardından beraberindeki heyetle birlikte Cumhurbaşkanlığı'na geçen Cem, kabulde yaptığı konuşmada, Atina'da bulunmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Papandreu'yla görüşme
Cem ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, Cem'in Atina'ya varışının ardından önceki gün ikili görüşme yaptı. Cem, ikametine ayrılan otelde bir süre dinlendikten sonra, yürüyerek Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'na geçti. Cem ve Papandreu'nun burada, 5 anlaşmaya ilişkin son ayrıntıları ele aldılar.
Heyecan yaratmadı
Yunan basını, Atina'nın Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in yapacağı ziyaretten büyük beklentileri olmadığını, ancak bunun gezinin doğru yönde atılmış bir adım olarak büyük önem taşıdığı gerçeğini değiştirmediği yorumunu yaptı.
Cem'in ziyaretinin Atina'da heyecan yaratmadığını kaydeden To Vima gazetesi, Papandreu'nun Türk-Yunan ilişkilerinde gözlenen hızlı tempoyu yavaşlatmaya niyetli olduğunu ifade etti. Gazete, Atina'nın bundan böyle atılan her adımın karşılığını Ankara'dan gördükten sonra bir sonraki adım için harekete geçeceğini savundu.
ÖNCEKİ HABER

Durmuş'un son 24 günü

SONRAKİ HABER

Emniyetçi Necati Bilican'ın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...