04 Şubat 2000 22:00

Emek Platformu nihayet toplandı

Uzun bir sessizliğin ardından yeniden toplanan Emek Platformu, memurların sendikal haklarını, Sosyal Güvenlik Yasası'nı, özelleştirmeleri ve zamları gündemine aldı.

Paylaş
Emek Platformu nihayet toplandı
Uzun bir sessizliğin ardından yeniden toplanan Emek Platformu, gündemine, kamu çalışanlarının sendikal haklarını, Sosyal Güvenlik Yasası'nı, yağma ve talan şeklinde devam eden özelleştirmeler, memur ve emeklilere verilen zamlar ve hükümetin enflasyon hedefini aldı. Bir program dahilinde gündeme getirilecek konularda oluşturulan program hükümete sunulacak, hükümetten yanıt gelmemesi halinde ise yeniden toplanılarak, 'neler yapılabileceği' kararlaştırılacak.
Türk-İş Genel Merkezi'nde 15 örgütün genel başkan ve temsilcilerinin katılımıyla saat 13.00'te başlayan toplantıda konuşan Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, ülke yönetiminde siyasetçilerden çok IMF ve Dünya Bankası'nın söz sahibi olmasından rahatsızlık duyduklarını dile getirerek, çalışan kesimin temsilcileri olarak üzerlerine düşeni yaptıklarını öne sürdü.
Meral, işsizliğin çözülmesi konusunda gözle görülür tedbir alınmadığını, holdinglerin zaten kriz içindeki tekstil sektörünü daha da batırmak için uluslararası tekellerle hazır giyim anlaşmaları yaptıklarını belirterek, bunun işsizliği daha da artıracağını söyledi. Meral, hükümete seslenerek, sorunlara duyarsız kalmamalarını, bir kesimi gözetirken, bir kesimi yok saymamalarını istedi.
Vaatlere rağmen kamu çalışanlarıyla ilgili sendikal hakların çıkarılmadığını belirterek, bir an önce çıkartılmasını isteyen Meral, toplantıda ayrıca Sosyal Güvenlik Yasası'nın sıkıntıları, yağma ve talan biçiminde devam eden özelleştirmeler, memur ve emeklilere verilen yüzde 15 'lik ücret artışı konularını da tartışacaklarını söyledi. Hükümetin, 'Enflasyonu aşağı çekeceğim' diyerek kemer sıkmalarını istediğini, ancak açıklanan rakama göre hükümetin hedefini tutturamadığını kaydeden Meral, "Kıyak emeklilik de gündemimizde. Biz de kabul ediyoruz, milletvekillerimiz geçim sıkıntısı çekiyor, ama kendilerine yaptıkları zam oranını memurlara, emeklilere de yapsınlar. Hayat şartları yalnız onları mı etkiliyor" dedi.
'Cumhurbaşkanı veto etsin'
Cumhurbaşkanı'nın yasayı veto etmesini isteyen Meral, aksi halde Cumhurbaşkanı'nın kendi süresinin uzatılmasına karşı yasayı onaylayacağı doğrultusundaki söylentilerin doğru çıkacağını bildirdi. Tasarrufu Teşvik Fonu'ndaki birikimlere yüzde 1.6 gibi komik bir faiz oranının uygulandığına dikkat çeken Meral, birikimlerin en kısa sürede hak sahiplerine dağıtılmasını istediklerini söyledi. Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan tarafından hazırlanıp, kendilerine de gönderilen SSK yasa tasarısına vurgu yapan Meral, "Elle tutulur hiçbir tarafı yoktur. SSK'yı özel sigorta şirketlerinin kucağına atma politikası" dedi. SSK Genel Müdürü'nün görevden alınmasının hatırlatılması üzerine Meral, bunun çözüm olmadığını, kıyım yapanlar 'iyi' olarak değerlendirilirken, karşı çıkanların görevden alındıklarını söyledi. SSK konusunda özeleştiri yapan Meral, "Bu konuda bizim de kabahatimiz var. Eğer sen malına sahip çıkmazsan, çıkanlar olur" dedi. SSK'nın siyasilerin "gecekondu mahallesi" olduğunu vurgulayan Meral, "Her gelen bir gecekondu koydu, şimdi de söküp atamıyoruz" dedi.
Ek zam talebi
Ek zam talebinin hatırlatılması üzerine KESK Genel Başkanı Siyami Erdem ise hükümetin enflasyon hedefinin çöktüğünü, yaşamın hükümetin öngörülerini doğrulamadığını söyledi. Bu nedenle kamu emekçilerinin 1999'daki mağduriyetlerinin giderilmesini ve 2000 yılında verilen yüzde 15'lik artışın düzeltilmesi için ek zam talep ettiklerini belirten Erdem, milletvekillerinin kendilerine yaptıkları zam oranında memurların da istediğini belirtti.
Emek Platformu'nun toplantısı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.
ÖNCEKİ HABER

'Devlet ile bilim karşı karşıya'

SONRAKİ HABER

Depremzede hastalıkla boğuşuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa