03 Şubat 2000 22:00

BAGFAŞ işçisi 115 gündür grevde

Bandırma Gübre Fabrikası AŞ (BAGFAŞ)'de işçiler yıllar sonra yetkili olarak oturdukları toplusözleşme masasında, işverene kabul ettiremedikleri talepleri için grevdeler.

Paylaş
BAGFAŞ işçisi 115 gündür grevde
Şerif Karataş
Bandırma Gübre Fabrikası AŞ (BAGFAŞ)'de işçiler yıllar sonra yetkili olarak oturdukları toplusözleşme masasında, işverene kabul ettiremedikleri talepleri için grevdeler. BAGFAŞ'ta 115 gün önce başlayan grev, işverenin uzlaşmaz, yasadışı ve grev kırıcı tutumlarına rağmen kararlılıkla sürüyor.
Petrol-İş Sendikası Bandırma Şubesi üyesi BAGFAŞ işçileri de, grev ve direniş yaşayan diğer işçiler gibi, konfederasyon ve sendikalardan yeterli desteği alamamaktan şikâyetçi. BAGFAŞ işçilerinin en büyük destekçisi, yine Petrol-İş Bandırma Şubesi üyesi olan Etibor işçileri.
Üretim yasadışı
İşverenin kaçak üretime devam ettiğine dikkat çeken Ümit Atılganer adlı grevci, "Hukuk mücadelesi mahkemelerin üst üste ertelenmesi şeklinde devam ediyor. Son mahkeme 28 Ocak'taydı, 22 Şubat'a ertelediler. Nedeni ise şahitlerin mahkemeye gelmemesi" dedi. "Sonuna kadar direneceğiz. Haklarımızı alacağımıza inanıyoruz" diyen Adem Şentürk de işverenin kendilerini hukukdışı haraket etmeye zorladığını söyledi. Bu grevle birlikte 27 yıldır ilk defa işçilerin birbirlerine böylesine kenetlendiğini gördüğünü belirten Şentürk, Türk-İş'ten yeterli desteği alamadıklarını vurguladı.
Kapsam maddesi önemli
Petrol-İş Bandırma Şube Başkanı Levent Balkış, BAGFAŞ'ta ücretleri fazla ön plana çıkarmadıklarını, daha çok sosyal hakların kazanımı için mücadele ettiklerini söyledi. Kendileri için kapsam maddesinin çok önemli olduğunu belirten Balkış, "İşçilerin özgürce sendikaya üye olabilmesi ve sendikanın yaptığı toplusözleşmeden yararlanmasını istiyoruz" dedi.
Grevin kendileri için bir okul olduğunu belirten Balkış, bugüne kadar yaşamadıklarını grevde yaşadıklarını söyledi. Bandırma halkının kendilerine destek verdiğini belirten Balkış, BAGFAŞ işvereninin kaçak üretim yaptığını, Çalışma Bakanlığı'na bildirdiklerini, işverene ramazan bayramına kadar süre verildiğini ve bu sürenin dolmasıyla sendikanın merkezi düzeyde yaptığı görüşmede olumsuz netice aldıklarını anlattı. Grev kırıcılara engel olmak için fabrikanın önünde beklediklerini belirten Balkış, bu nedenle zaman zaman jandarma ile tartışmalar yaşadıklarını kaydetti.
İşverenin grevi kırma çabası sürüyor
Yasalara göre grevde olan işçinin yerine işçi çalıştırılamayacağını hatırlatan Balkış, mahkemelerinin üç aydır sürüyor olmasının hukukun emekten yana işlemediğini ortaya serdiğine dikkat çekti.
Bayram Meral'in kendilerinin isteği üzerine işverenle görüştüğünü, bunun dışında eylemlerine katılacağını söylediğini aktaran Balkış, sendikaların asıl olarak yerel düzeyde bir araya gelmelerinin ihtiyaç olduğunu söyledi. Balkış, maddi destekte bulunmak isteyenlerin Ziraat Bankası Bandırma Şubesi'nde Erol Yılmaz ve Sözer Gürpınar adına açtıkları 0048 0003 0003 0313 418 nolu hesabı kullanabileceklerini bildirdi.
Etibor işçisinin desteği
Etibor İşyeri Baştemsilcisi Recep Gökdeniz, BAGFAŞ işçilerin greve çıktıkları günden beri destek verdiklerini söyledi. Etibor'da 15 kişiden oluşturdukları, 'BAGFAŞ Grevi ile Dayanışma Komitesi' ile Etibor ve Bandırma halkına yönelik bildiri dağıtımı yaptıklarını anlatan Gökdeniz, desteklerinin süreceğini söyledi.
İşçiler özelleştirmeye karşı
BAGFAŞ ve Etibor işçileri, sendikalarının örgütlü olduğu Petrol Ofisi'nin özelleştirilmesine de karşı. Özelleştirmenin POAŞ'la bitmeyeceğini belirten Recep Gökdeniz, Etibor'un da özelleştirilmesi için 7 ayrı bölüme ayrıldığını söyledi. Özelleştirmeyi engellemenin tek yolunun aktif mücadele etmekten geçtiğini vurgulayan Gökdeniz, "Görev sınıftan yana dürüst sendikacılara düşüyor. Bunu ülkenin geneline yaymak gerekiyor. Bu aynı zamanda yurtseverlik görevidir" dedi. Ali Balkış da, sendikacıların ve emekten yana olanların özelleştirmenin ne olduğunu bildiklerini, ama bunu halka anlatmakta güçlük çektiklerini ifade ederek, POAŞ'ın özelleştirilmesine ve antidemokratik uygulamalara karşı, herkesin üzerine düşen görevi yaptığı koşullarda başarı sağlanabileceğini dile getirdi.
ÖNCEKİ HABER

Türk-İş'in kararları

SONRAKİ HABER

Sağlık emekçileri SSK'nın tasfiyesini

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa