03 Şubat 2000 22:00

ANAP'tan "Demirel'i seçmeyiz" mesajı

Ecevit'in isteği doğrultusunda, Demirel'in görev süresinin uzatılmasına destek verdiğini açıklayan ANAP, bu desteğini geri çekebileceğinin sinyalini verdi.

Paylaş
ANAP'tan "Demirel'i seçmeyiz" mesajı
Başbakan Bülent Ecevit'in isteği doğrultusunda, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in görev süresinin uzatılması için 5+5 formülüne destek verdiğini açıklayan ANAP, bu desteğini geri çekebileceğinin sinyalini verdi. ANAP Genel Başkanı Cengiz Altınkaya, yeni bir cumhurbaşkanı istediklerini belirterek, "2. cumhurbaşkanımızı çıkarmanın gayreti içinde olacağız" dedi.
Altınkaya, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, cumhurbaşkanı seçimi konusunda açıklamalarda bulundu.
"Cumhurbaşkanı seçimi meselesinde, sanki 11 Eylül 1980'deymişiz gibi bir hava yaratıldı" diyen Altınkaya, bu konuda suni bir gündem oluşturulduğunu söyledi.
Türkiye'nin cumhurbaşkanı seçimi meselesini Anayasa'sında çözdüğünü kaydeden Altınkaya, 1989 ve 1993 yıllarında TBMM'nin cumhurbaşkanı seçtiğini, 2000 yılında seçmemesi için de herhangi bir sorun bulunmadığını belirtti. Cumhurbaşkanlığı krizi varmış gibi bir ortam yaratılmaya çalışıldığını söyleyen Altınkaya, bugünkü tartışmaların "şahsa yönelik" yapıldığını, bunun Türkiye'ye yarar getirmeyeceğini ifade etti. Altınkaya, Anayasa değişikliği Meclis gündemine geldiğinde, milletvekillerinin gizli oy kullanacağını hatırlatarak, "Herkes seçim bölgesine giderek, vatandaşının ve seçmenlerinin nabzını tutsun, halkın iradesini de Meclis'te sandığa yansıtsın" diye konuştu. "Cumhurbaşkanı seçimi konusunda oluşturulan suni gündemde, medyanın da sorumluluğu bulunduğunu" iddia eden Altınkaya, "Bazı kesimlerin isteğiyle bazı kişiler adına kamuoyunu yönlendirmeye kalkmak doğru bir davranış olmaz" dedi.
Koalisyon nezaketi
Altınkaya, bir gazetecinin, "Bahsettiğiniz bazı kesimler kim" sorusuna, "Mevcut cumhurbaşkanının görevinin devam etmesini isteyenler" karşılığını verdi. Aynı gazetecinin, "Genel Başkanınız Mesut Yılmaz da aynı şeyi istiyor" sözlerine karşılık da Altınkaya, şunları kaydetti: "Genel başkanımızın tavrı, koalisyon nezaketi çerçevesinde değerlendirilirse daha iyi olur.
Konuyu sayın Başbakan gündeme getirdi. Koalisyon nezaketinde katı bir ret yerine, uyumlu bir kabul öne çıkmıştır. Üstelik oylamanın gizli olacağı unutulmamalıdır. Anayasa gereği bu konuda hiç kimseye baskı yapılamaz, bağlayıcı grup kararı alınamaz."
Öymen: İnönü'yü önerirdik
CHP Genel Başkanı Altan Öymen ise, deprem bölgesi Bolu'da konu ile ilgili bir açıklama yaptı. Öymen, cumhurbaşkanlığı için bütün partilerin Meclis dışından aday aradıklarını anımsatarak, "CHP olarak Meclis'te olsaydık, cumhurbaşkanı adayı olarak eski genel başkanımız Erdal İnönü'yü önerecektik. Sayın Demirel'in görev süresinin uzatılmasından bahsediliyor. Anayasa değişikliği bir an önce gerçekleştirilmezse cumhurbaşkanı seçimlerinde de tıkanıklık yaşanabilir" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Suikast emri Yeşil'den

SONRAKİ HABER

DTCF davası başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...