03 Şubat 2000 22:00

Gübre fiyatları bir yılda yüzde 150 arttı

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, 1999 yılı Ocak ayı ile 2000 yılı Ocak ayı arasında gübre fiyatlarının yüzde 150 oranında arttığını belirtti.

Paylaş
Gübre fiyatları bir yılda yüzde 150 arttı
Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi, son 2 ay içerisinde gübreye yüzde 14 oranında zam yapılmasına tepki gösterdi. Şube Başkanı Ayhan Barut, 1999 yılı Ocak ayı ile 2000 yılı Ocak ayı arasındaki 1 yıl içerisinde gübre fiyatlarının yüzde 150 oranında arttığını belirterek, hükümetin "Yıl boyunca enflasyon artış oranı yüzde 25 olacak" tedbirinin zamlarla firesini vermeye başladığını söyledi.
Gübrenin tarımsal üretimde temel bir girdi olduğunu belirten Barut, gübrenin az kullanılması durumunda verimin düşeceğini, bunun da sadece çiftçiye değil, ülke ekonomisine zara vereceğini vurguladı. Girdi maliyetlerinin artmasına rağmen, üreticinin ürettiği malın fiyatının yerinde saydığını ifade eden Barut, "Bugün tarım üreticisi ürettiğini satamazsa, tarlanın ekmediğim kısmı bana kâr olarak kalır derse, zirai mücadele ve ilaç bayii ilaç satmazsa, sattığının parasını alamazsa, ilaç firmaları bu darboğazdan kurtulmak için eleman çıkarma veya firmalar arası birleşme yoluna giderse, bir tarım ülkesi olan ülkemiz düştüğü bu darboğazdan kendini asla kurtaramayacaktır" dedi.
Ziraat Bankası'nın verdiği kredilere kısıtlama getirilmesini de eleştiren Barut, Ziraat Bankası'nın düne kadar üreticiyi rahatlatan krediler verdiğini, fakat bugün verileceği taahhüt edilen kredilerin bile verilmediğini hatırlatarak, bütün bankaların kredi faizlerinin düştüğü bir dönemde üreticiye verilen kredi faizlerinin düşmediğine dikkati çekti.
ÖNCEKİ HABER

Biber üreticisi tüccar kurbanı

SONRAKİ HABER

Suikast emri Yeşil'den

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...