03 Şubat 2000 22:00

Biber üreticisi tüccar kurbanı

Mersin'in Kazanlı, Adanalıoğlu ve civar köylerinde dolmalık biber üreticilerininin yarısı, tüccardan aldıkları tohumların bozuk çıkmasından dolayı biber üretemedi.

Paylaş
Biber üreticisi tüccar kurbanı
Süleyman Güzel
Akdeniz Bölgesi'nin ve Türkiye'nin seracılık bakımından büyük öneme sahip olan Kazanlı, Adanalıoğlu ve civar köylerinde çiftçiler, bu yıl satılan dolmalık biber tohumlarının bozuk çıkmasından dolayı zor durumda. Çiftçiler tohumları Ziraat Mühendisi Mehmet Aslan'dan aldıklarını, ancak bu sene aldıkları tohumların kalitesiz çıktığını ve hiç ürün alamadıklarını belirttiler. Üreticiler dönüm başına zararlarının 1 milyar 250 milyon olduğunu söylediler.
RUK ZWAN adlı Hollanda firmasının ürünü olan Sirena RZ adlı tohumun, Kazanlı'da 12 bin dönüm kapalı alanın yaklaşık yarısında ekildiğini kaydeden üreticiler, ancak tohumların bozuk çıktığını belirttiler. Çoğunluğu ortakçı olan üreticiler, dönüm başına zararlarının şu anda en az 1 milyar 250 milyon olduğunu, sene sonuna kadar ödeyecekleri borç ve faizleriyle bu rakamın neredeyse ikiye katlanacağını kaydettiler.
Tohumlar kaçak mı?
Tohumları aldıkları bayiye gittiklerini, ancak bayinin "Bu yıl beş binlik tohum satmadık. Sattığımız tohumların tümü binlikti" cevabını aldıklarını kaydeden üreticiler, bu durumun Mehmet Aslan'dan aldıkları "beş binlik" tohumların kaçak olarak hazırlandığı ihtimalini güçlendirdiğini belirtiler. Ellerinde belge olmadığı için dava açamadıklarını bildiren çiftçiler, bu şartlarda tarım kredi kooperatifine olan borçlarını ödemelerinin mümkün olmadığını, bunun da bir daha kredi alamamak anlamına geldiğini kaydettiler. Üreticiler, "Birçok üretici zaten geçen yılki mahsul fiyatlarının düşüklüğü nedeniyle kooperatife olan borçlarını ödeyememişti" dediler. Üretici kazıklamanın cezası hafif
Adanalıoğlu ve Tarsusta geçen senelerde satılan kabak tohumlarının da bozuk çıktığını ve bu yüzden birçok üreticinin zarara uğradığını hatırlatan çiftçiler, o zaman Tarım il Müdürlüğü'nce tohumu satan kişiye dava açıldığını ve dava sonunda satıcıya 500 bin TL gibi çok komik bir para cezası verildiğini belirttiler. Kazanlı beldesinde 150 çiftçiye, çiftçilerin şüphelenmesine rağmen satıcı Aslan tarafından "Tohumun aslında başka bir ülke için üretildiği, ancak bir kısmının da Türkiye'ye gönderildiği" şeklinde satıldığını söyleyen üreticiler, "Tohumları hem ekonomik olması hem de her pakette 600 fide fazla olması nedeniyle tercih ettik" dediler.
Borçlar katlanacak
Sera örtüsü gübre, ilaç ve tohum fiyatlarının hızla arttığı bir ortamda devletin de bu ürünlere sübvansiyon ödememesiyle maliyetlerinin arttığını söyleyen çiftçiler, girdileri faizle kredi alarak ödediklerini, ürün alamadıkları için bu yıl kredi borçlarını ödeyemeyeceklerini ifade ettiler. Bu durumda borçlarının gelecek yıla sarkacağını ve ikiye katlanacağını ifade eden çiftçiler, gelecek yıl da kredi alamayacaklarını ve üretim yapamayacaklarını belirttiler.
ÖNCEKİ HABER

Davos pazarlık masasıdır

SONRAKİ HABER

Gübre fiyatları bir yılda yüzde 150 arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...