03 Şubat 2000 22:00

Fransa'da 35 saat yasası yürürlüğe girdi

Fransa'da iki yıldır tartışılan ve haftalık çalışma süresinin 39 saatten 35 saate indirilmesini öngören yasa değişikliği, resmen yürürlüğe girdi.

Paylaş
Fransa'da 35 saat yasası yürürlüğe girdi
Yıldız Eren
Fransa'da haftalık çalışma süresinin 39 saatten 35 saate indirilmesini öngören yasa değişikliği, resmen yürürlüğe girdi. İki yıldan beri mecliste tartışılan değişiklik, itirazlara rağmen meclis tarafından onaylandı.
20'den fazla işçi çalıştıran her işletmede uygulanmaya girmesi beklenen yasa, işçi ve emekçilerin mücadelesiyle gündeme girmişti. Ancak çalışma yasasında sonradan yapılan değişiklikler, işçilerin aleyhine birçok maddeyi de beraberinde getirdi. Patronlar, yeni yasayla hem devletten teşvik primi koparır ve sosyal kesintilerde belli avantajlar elde ederken, yeni işyerleri açma yardımı adı altında milyonlarca frank destek alacaklar.
İşçilerin en önemli taleplerinden biri olan "ücretlere dokunulmadan çalışma süresinin kısaltılması", her sektörün özel durumu göz önüne alınarak uygulanacak. 35 saati geçen çalışma süresinin ise mesai olarak kabul edilmesi öngörülüyor.
Anlaşma kolay olmayacak
Yasanın yürürlüğe girdiği gün olan 1 Şubat'ta birçok sektörde işbırakan işçi ve emekçiler, esnek bırakılan ücret ve mesai sorunlarında hükümetin önerilerini kabul etmediklerini ortaya koydular. Özellikle ulaşım ve kara taşımacılığı sektöründe tepkilere yol açan yasanın bu haline karşı çıkan sendikalar, bu sektörlerde anlaşmanın kolay olmayacağını vurguladı.
Yasa değişikliği uyarınca, bütün sektörlerde yeniden toplu sözleşme masasına oturulacak.
Taşımacılık sektöründe hafta başında yollara barikatlar kuran kamyon şoförleri, taleplerini bir kez daha dile getirdiler. Patronların "orman kanunu" uyguladığını belirten kamyoncuların iki gün süren eylemleri, bazı sendika yönetimlerinin işbirlikçi tutumu nedeniyle moral bozukluğu içinde durduruldu.
Ulaşım Bakanı ile görüşen CFDT ve CGT sendikaları taşımacılık federasyonu temsilcileri, "Bakan bize söz verdi, haftaya patronlarla ikili görüşme yapacağız. Eylemlere son verilsin" çağrısı yaptılar. FO (İşçi Gücü) sendikası ise, iki sendikanın tutumunu ihanet olarak değerlendirerek eylemlere devam çağrısı yaptı. Ancak tabanda yaratılan moral bozukluğu nedeniyle barikatlar kaldırıldı. Ancak, salı günü yapılacak görüşmeler sırasında yeniden yollara barikat kurma çağrısı yapıldı.
Avrupa Birliği içinde bir "tezat" oluşturan Fransız şoförlerinin durumu, taşımacılık sektörü çalışanları üzerinde sürekli bir baskı unsuru haline gelmiş bulunuyor. Fransız taşımacılık işçileri, iki yıldır AB dayatmalarına karşı direniyorlar.
Hoşnutsuzluğun tırmandığı diğer bir sektör de ulaşım (metro, otobüs ve tren işletmeleri) oldu. Hafta başında, başta başkent Paris olmak üzere onlarca şehirde greve çıkan ulaşım işçileri, 35 saat uygulamasının patronlara avantaj sunan bir uygulamaya dönüşmesine izin vermeyeceklerini ortaya koydular.
ÖNCEKİ HABER

'Rüşveti komünizme karşı kullandık'

SONRAKİ HABER

Davos pazarlık masasıdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...