03 Şubat 2000 22:00

Faşistler AB vizesiyle iktidarda

Avrupa Birliği'nin Avusturya'nın faşist Özgürlük Partisi'nin iktidara gelmesine gösterdiği tepki 'sabun köpüğü' gibi sönüverdi.

Paylaş
Faşistler AB vizesiyle iktidarda
Avusturya'da Avrupa Birliği içinde yaşanan şiddetli tartışmalara yol açan faşist koalisyon kuruldu. Hitlerci Özgürlük Partisi (FPÖ) ve muhafazakâr Halkçı Parti (ÖVP) arasında kurulan hükümet, Cumhurbaşkanı Thomas Klestil tarafından onaylandı. Klestil'in kararından önce bir açıklama yapan Avrupa Parlamentosu (AP) ise, koamlisyonu kınama kararı almakla yetindi. AP'nin Avusturya'ya yönelik herhangi bir yaptırım uygulamama kararı, koalisyona verilen bir 'vize' olarak yorumlandı.
Buna karşılık, faşist partinin lideri de koalisyon hükümetinde yer almayarak tepkileri yumuşatma çabası içine girdi.
Geri adım
Viyana'ya karşı en sert tepkiyi gösteren ülkelerden Belçika, önceki gün ilk geri adımını attı. Belçika'nın Viyana Büyükelçisi Michel Adam, Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Louis Michel'in "Kış sporları için Avusturya'ya gidilmemesi" yönündeki sözlerinin yanlış anlaşıldığını söyledi.
Adam, Avusturya televizyonuna yaptığı açıklamada, "Bu konuşma yanlış anlaşılmıştır. Bakan kış sporları için Avusturya'ya gitmeme kararını kendi şahsı için vermiştir" dedi. Michel Adam, Belçika'nın büyükelçisini geri çağırmayacağını sözlerine ekledi. Louis Michel'in, Belçikalıları, "Kış sporları için Avusturya'ya gitmemeye" çağırdığı bildirilmişti.
AP kınamakla yetindi
Viyana'daki siyasi gelişmeleri değerlendiren Avrupa Parlamentosu oturumunda, konu üzerinde bir bölünme yaşandığı belirtildi. Parlamentoda görüş bildiren siyasi grupların çoğu, faşist FPÖ'nin Avusturya koalisyon hükümetine girmesinden duyulan endişelerini dile getirdi, ancak olası bir koalisyonu önlemek için neler yapılabileceği konusunda bir karar alınmadı.
AP'de faşistleri savundular
Parlamentonun sağ kanadını oluşturan Hıristiyan Demokrat Grup (PPE), kendi bünyesinde büyük tartışmalar yaşadığını itiraf etti.
FPÖ Başkanı Jörg Haider ile koalisyona giren Avusturya Halk Partisi (ÖVP)'ni de bünyesinde bulunduran PPE, faşistlerle koalisyon pazarlığına oturan ÖVP'yi savundu. PPE, bu partinin Avusturya'ya AB yolunu açtığını ve sosyal demokratların koalisyona yanaşmamaları yüzünden FPÖ ile işbirliği yapmak zorunda kaldığını ileri sürdü. Muhafazakâr kanat, "Avusturya'nın yeni hükümetinin icraatını görerek yargılanmasından yana olduğunu" bildirerek faşist koalisyona dolaylı destek verdi.
Sosyalist (sosyal demokrat) Grup ise, AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi'yi eleştirerek, "Avrupa hükümeti iseniz daha cesur olmalısınız" dedi. Sosyal demokratlar, Viyana'ya tavır alınmasını istediler.
Avusturya'daki gelişmelere karşı en katı tavrı ise Liberal Grup sergiledi. FPÖ'yü Liberal Enternasyonal'den "attıklarını" hatırlatan liberaller, Haider'in temsil ettiği "değerleri" tamamen reddettiklerini söylediler. "Aşırı sağ bu düzeye geldiyse, Avrupa'da sorun var demektir" diyen liberaller, AB anlaşmalarının, ortak değerlere saygı göstermeyen üyelerin katılımını askıya alma olanağı verdiğini hatırlattılar.
Avrupa Parlamentosu'nun faşist üyeleri ise "Avusturya'nın iç işlerine karışılmaması gereği" üzerinde durdular ve AB'nin "ileri gittiğini" söylediler.
Ecevit'ten gülünç tepki
Öte yandan, Başbakan Bülent Ecevit de, Viyana ile ilgili 'endişeliler' kervanına katıldı. Ecevit, kurulan koalisyondan kaygı duyduğunu söyledi. Aynı Ecevit, başbakanlık koltuğuna, ırkçı-faşist Özgürlük Partisi'nin "fikirdaşı" MHP ile koalisyon kurarak oturmuştu. Ecevit'in DSP'si ile MHP arasında kurulan koalisyon, Avrupa Birliği tarafından 'istikrar belirtisi' olarak görülerek selamlanmıştı.
ÖNCEKİ HABER

İşkenceye karşı 9 yıllık mücadele

SONRAKİ HABER

'Rüşveti komünizme karşı kullandık'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...