02 Şubat 2000 22:00

Çiller, pişkinliği elden bırakmıyor

Sivas katliamı... Binin üzerinde 'faili meçhul' cinayet... Hizbi-kontra... Susurluk... Bunlar Tansu Çiller'in hükümette olduğu dönemlerde yaşandı.

Paylaş
Çiller, pişkinliği elden bırakmıyor
Serpil Kurtay
Muhalefette olmanın gereği olarak Hizbullah konusunda hükümete ağır eleştirilerde bulunan DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, kendisinin hükümette olduğu dönemlere toz kondurmuyor. Halbuki, Çiller'in ilk başbakan olduğu yıllar, binlerce faili meçhulle, Diyarbakır'da, Batman'da satırlarla insanların öldürüldüğü Hizbi-kontra cinayetle anılıyor.
İlk olarak 25 Haziran 1993 tarihinde hükümet görevini alan Çiller, istifa ettiği 5 Ekim 1995 tarihine kadar Türkiye'yi başbakan olarak yönetti. Fakat istifanın hemen ardından Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel hükümeti kurma görevini yine Çiller'e verdi. Azınlık hükümeti kurmak isteyen, fakat güvenoyu alamayan Çiller, üçüncü kez 30 Ekim 1995 tarihinde hükümeti kurmakla görevlendirildi. Çiller, CHP'yle koalisyon yaparak, 1995 genel seçimlerine kadar Başbakanlık koltuğuna oturdu.
Çiller, son hükümet macerasını ise başbakan yardımcısı olarak, 28 Haziran 1996'da Erbakan hükümetinde yaşadı. Bu sefer de 28 Şubat sürecinin sonucu olarak Erbakan koltuğunu Çiller'e devretmek üzere 30 Haziran 1997'de istifa etti. Ancak Cumhurbaşkanı görevi, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'a verdi.
'Ben temizim' yalanı
Çiller, 1993 yılından 1997 yılına kadar ya başbakan ya da başbakan yardımcısı olarak hükümette yer aldı. Hizbullah'ın varlığını devletin 1983 yılından beri bildiğini ve örgütün devletin arşivlerine geçtiğini söylemekten çekinmeyen Çiller, cinayetlerin son yıllarda yoğunlaştığını iddia ederek, kendisini aklamaya çalışıyor. Partisinin grup toplantılarında konuşan Çiller, "bir tane dahi faili meçhul cinayet bırakılmaması" çağrısı yapıyor, fakat kendi döneminde işlenen cinayetlerden hiç bahsetmiyor. Çiller, Hizbullah'a yönelik operasyonlarda yakalanan 10 örgüt üyesinin, Refahyol hükümeti döneminde devlet kurumlarında istihdam edildiği belirtilerek, bu konudaki görüşlerinin sorulmasına karşılık ise, "Türkiye bu konuda sağduyulu hareket etmeli. Bu konuyu, şu, bu dönemin meselesi yapmaktan çok, sağduyulu yaklaşım içinde olmak lazım" diyor.
Ya raporlar...
Ancak Çiller'in tüm inkârına rağmen, kendisinin hükümette olduğu dönemlerde, binlerle ifade edilen faili meçhul cinayetler, insan hakları örgütlerinin raporlarına yansıdı. Türkiye İnsan Hakları Vakfı tarafından hazırlanan ve yayınlanan İnsan Hakları Raporlarına göre, 'faili meçhul' cinayetlerde 1993'te 467, 1994'te 423, 1995'te 166 kişi yaşamını yitirdi. Silahlı saldırı ve suikastlerde ise 1993'te 341, 1994'te 218, 1995'te 99 kişi öldürüldü. Gözaltında ve cezaevinde yapılan muamele, işkence, baskın, polisin ateş açması ve çatışmalar da dahil olmak üzere ise, üç yıl içinde 9903 kişi yaşamını yitirdi.
Sivas katliamı ve bir örnek
Gericiler tarafından 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas Madımak Oteli'nin yakılması, Çiller'in ilk başbakanlığı dönemine denk geliyor. Faili meçhul cinayetler özellikle Olağanüstü Hal Bölgesi'nde yaşanırken, bu cinayetleri incelemek üzere 4 Eylül 1993'te Batman'a giden DEP milletvekili ve yöneticilerinden oluşan heyete 'kimliği belirsiz kişilerce' ateş açıldı. DEP Mardin Milletvekili Mehmet Sincar ve DEP Batman İl Örgütü yöneticilerinden Metin Özdemir yaşamını yitirdi. Dönemin Başbakanı Çiller, bu olayla ilgili "Katiller bulundu" derken, kısa bir süre sonra İçişleri Bakanı Mehmet Gazioğlu, katillerin yakalanmadığını açıkladı.
Araştırmalar yapılmıştı
Çalışmalarını 1995 Nisan ayında tamamlayan TBMM Faili Meçhul Cinayetleri Araştırma Komisyonu'nun raporu da, bu dönem işlenen cinayetleri ve Hizbullah'a devlet tarafından verilen desteği gözler önüne serdi. Komisyon üyelerine açıklama yapan Batman Emniyet Müdürü Öztürk Şimşek, "Ne yazık ki, Hizbullah örgütü mensupları bir dönem askerlerden yardım gördüler. Buradaki bazı askeri birliklerde silahlı eğitim yaptılar, lojistik destek gördüler" dedi. Fakat bu komisyon raporundan yer alan bilgiler dikkate alınmadı.
Gerçi, Çiller'in Başbakan Yardımcısı olduğu dönemde yaşanan Susurluk kazası, birçok politikacının kirli çamaşırlarını ortaya döktü. Bu tür örgütlenmelerde yer alan ve bu şekilde çıkar sağlayan politikacılardan biri de Çiller değil miydi?
ÖNCEKİ HABER

TİHV: Bir dönemin üzeri

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'da 4 yeni ceset daha

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...