02 Şubat 2000 22:00

Faşist koalisyon yolda

Avusturya'da Avrupa Birliği'ni birbirine katan faşist koalisyon kuruluyor. Sağcı Halk Partisi (ÖVP)'nin lideri ve Dışişleri Bakanı Wolfgang Schüssel ile...

Paylaş
Faşist koalisyon yolda
Avusturya'da Avrupa Birliği'ni birbirine katan faşist koalisyon kuruluyor. Sağcı Halk Partisi (ÖVP)'nin lideri ve Dışişleri Bakanı Wolfgang Schüssel ile göçmen düşmanı ve Nazi yanlısı Özgürlük Partisi (FPÖ) lideri Jörg Haider, koalisyon hükümeti kurma konusunda anlaşmaya vardı.
Schüssel ile Haider, düzenledikleri basın toplantısında, 'reformist bir hükümet programı'nda anlaştıklarını açıkladılar.
'Yeni' bir şey!
Ülkede 3 Ekim'de yapılan seçimlerde Avusturya halkının verdiği mesajın değişiklik istendiğini gösterdiğini savunan Schüssel, "İşte yeni bir şey" dedi. Avrupa'nın tehditleriyle çok ileri gittiğini belirten Schüssel, "Seçimlerin sonuçlarına saygı gösterilmelidir" diye konuştu.
Genişleme konusunda çark
Schüssel, olası hükümetin AB'nin genişlemesine destek vereceğini söyledi. Schüssel, ortağının geçmişte, AB'nin Doğu Avrupa'ya doğru genişlemesine karşı olduğu yönündeki açıklamalarına rağmen, yeni kurulacak hükümetin bu konudaki tavrının açık olduğunu ve genişlemeyi "yüzyılın fırsatı" olarak gördüğünü ifade etti. Haider ise, AB'ye girmek isteyen ülkelerin tempolarını kendilerinin belirleyeceğini belirterek, AB ülkeleriyle aday ülkeler arasında gelir seviyesi ve ekonomik yapılar açısından büyük farklılıklar olduğunu kaydetti. Haider, kendilerine komşu ülkelerin birliğe katılmalarından memnun olacağını da söyleyerek, bu ülkelerin çok küçük düzeyde olan farklılıkların üstesinden ''olabildiğince çabuk'' gelebileceklerini söyledi. Haider iki tarafın, parlamentoda çoğunluk tarafından desteklenebilecek zor bir reform programını sunmak üzere olduklarını anlattı.
İsrail elçisini çekiyor
FPÖ'nün Avusturya hükümetinde yer alma ihtimaline en büyük tepkiyi gösteren ülkelerden biri olan İsrail, hükümet üzerindeki anlaşma üzerine Viyana büyükelçisini geri çağırdı.
AGİT de tepkili
Schüssel, dönem başkanlığını yürüttüğü Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) içinde de tepkiler alıyor. Merkezi Viyana'da bulunan AGİT Özgür Basın Temsicisi Freimut Duve, Schüssel ve Haider'in açıklamalarından önce düzenlediği basın toplantısında, FPÖ'nün yabancı düşmanlığı ve Nazi rejimi hakkındaki görüşlerine dikkat çekti. Duve, "Tabii ki, dönem başkanlığını yürüten bir ülkenin bu konulara saygılı olması, çok büyük önem taşıyor. Bu nedenle AB ülkelerinin Avusturya'ya yönelik tavrı bir dönüm noktası niteliğinde" diye konuştu. Avrupa Parlamentosu'ndaki sosyalist grubun lideri Hannes Swoboda ise Schüssel'in, Avusturya Dışişleri Bakanlığı görevinden istifasını istedi. Schüssel'in, Haider'le birlikte ülkelerinin AB ile düştüğü krizin sorumlusu olduğunu söyleyen Swoboda, "Sorumlular, Schüssel ve Haider'dir. En azından Avusturya Dışişleri Bakanı'nın istifa etmesi gerekir" dedi.
İtalya'nın sosyal demokrat başbakanı Massimo D'Alema, "Avrupa, Haider'e müdahale edebilir ve etmek zorundadır" diye konuştu.
Le Pen destekledi
Haider'a ABD yönetimininin ardından ikinci destek de Fransalı faşist poliktikacı Jean Marie Le Pen'den geldi. Fransa Ulusal Cephe lideri Le Pen, AB'yi, totaliter olmakla suçladı. Le Pen, "Bu ahlaki ve siyasi ablukadan sonra, AB üyelerine Irak'ta olduğu gibi ticari yaptırımlar uygulayacak veya müdahale gücü mü gönderecektir?" diye sordu.
ÖNCEKİ HABER

NATO karşıtı ordu kurulacak

SONRAKİ HABER

'SSK çetesi'nin marifetleri bitmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa