02 Şubat 2000 22:00

Soğuk barışın ortakları

Çeçenya ve silahsızlanma konularının ele alındığı Albright-Putin görüşmesinde, taraflar birbirlerine sert suçlamalarda bulundular.

Paylaş
Soğuk barışın ortakları
Rusya Devlet Başkan Vekili Vladimir Putin, dün ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'ı kabul etti. Putin-Albright görüşmesi 1 saat olarak planlandı, ancak 2 saat sürdü. Görüşmenin basına açık başlangıç bölümünde Putin, ABD'nin Çeçenya konusundaki tutumunun çok katı olduğunu söyledi. Putin, "Kuzey Kafkasya operasyonumuz konusunda, son zamanlarda ABD'den gelen belirli bir baskı ile karşı karşıyayız" şeklinde konuştu. İki ülke ilişkilerinde zaman zaman üslup farklılıklarının gözlemlendiğini, Rusya'nın da geçmişte ABD'ye karşı katı bir tutum izlediği zamanlar olduğunu belirten Putin, "İlişkilerimiz, küresel bir karakter taşımaktadır. ABD'yi bir ortak olarak görmekteyiz" dedi.
'Ortak çıkarlar'
Öte yandan Albright, üniversite öğrencileri ve diplomatların katıldığı bir konferansta, iki ülkenin, aralarındaki farklılıkları giderme ve büyük tehditleri birlikte bertaraf etme yolunda yeteri kadar ortak çıkarlarının bulunduğunu belirtti.
Rusya'nın Çeçenya'daki askeri operasyonunun köktendinciliği teşvik ettiğini ifade eden Albright, çatışmaların devam etmesinin, bir gün tüm bölgenin istikrarını tehlikeye atabilecek köktendinciliğin yayılmasına yol açacağını söyledi.
Albright, önceki gün Rusya Dışişleri Bakanı İgor İvanov ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada da Çeçenya sorununun askeri yollarla çözümlenemeyeceğini savundu. Albright, Moskova'da İvanov ile düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, çözüme yönelik siyasi görüşmelerin başlaması gerektiğini belirtti. İvanov ise sorunun çözümü için askeri yollardan başka çare olmadığını savundu.
İvanov, Çeçenlerin Grozni'den çekilmeleri ile ilgili haberlere dikkat çekerek, ''Mevzilerinden çıkıp kenti terk etmekten başka çareleri yok. Bu, son gelişmelerin mantıklı sonucu. Çeçen teröristler ile sorunda, askeri yolların kullanılması gerekiyor. Başka bir yol yoktu ve olamaz da" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Nijerya, petrol kölesi

SONRAKİ HABER

NATO karşıtı ordu kurulacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...