01 Şubat 2000 22:00

İşçiler vurgunu ortaya çıkardı

Aydın Köy Hizmetleri işçileri, kurumlarında kendi bordroları üzerinden yapılan bir yolsuzluğu ortaya çıkardılar.

Paylaş
İşçiler vurgunu ortaya çıkardı
Aydın Köy Hizmetleri işçileri, kurumlarında kendi bordroları üzerinden yapılan bir yolsuzluğu ortaya çıkardılar. Sendikanın duyarsız kaldığı olayın üzerine giden işçilerin başvuruları üzerine başlatılan soruşturma sonucunda, büroda çalışan 50 işçinin arazide çalışmış gibi gösterilerek seyyar görev ve yıpranma tazminatı alındığı ve bunun bordro üzerinde işçilere ödenmiş gibi gösterildiği tespit edildi.
Aydın Köy Hizmetleri'nde çalışan işçilerin ortaya çıkardığı yolsuzluk sonucunda Aydın Köy Hizmetleri mutemedi Ahmet Gülseren'in iki ayrı bordro hazırladığı, işçilere farklı, bölge müdürlüğüne farklı bordro verdiği ortaya çıkarıldı. Bunun üzerine Aydın Köy Hizmetleri Müdürü Ahmet Akşit görevinden alındı. Yolsuzluk olayı şöyle ortaya çıktı:
Merkez büroda çalışan bir işçi bankadan kredi çekmek için, işyerinden onaylı bordro örneği istedi. Verilen bordro örneği ile elindeki bordro arasında farklılık olduğunu tespit eden işçi, bu durumu arkadaşlarına anlattı. Bunun üzerine diğer işçiler de ayrı ayrı bordro örneği aldılar. Onlarda da aynı farklılık göze çarptı. Kendilerine verilen normal bordrolarında "büro elemanı" oldukları için "seyyar görev ve yıpranma taznimatı" almayan işçiler, bordro örneklerinde bunların ödeniyor gösterildiğini fark ettiler. Sendikanın duyarsız kalması üzerine işçiler, imzasız dilekçelerle Aydın Valiliği'ne ve İzmir 16. Bölge Müdürlüğü'ne başvurdular.
İki ayrı bordro hazırlanmış
Bölge Mali İşler Şube Müdürü Ahmet Ensarioğlu başkanlığında uzmanların yaptığı ilk incelemede, büro elemanı 50 işçinin arazide çalışmış gibi gösterilerek görev ve yıpranma tazminatı tahakkuk ettirildiğini açığa çıkardılar. Aydın Köy Hizmetleri mutemedi Ahmet Gülseren'in iki ayrı bordro hazırladığı, işçilere farklı, bölge müdürlüğüne farklı bordro verdiği ortaya çıkarıldı. Aydın Köy Hizmetleri Müdürü Ahmet Akşit görevinden alındı.
Mutemet Gülseren'in çift bordro düzenlediğini kabul ettiği, elde edilen paranın işçilerin maaşlarının ödendiği İş Bankası Sanayi Şubesi'nde ayrı bir hesaba aktarıldığını ve kurum için harcandığını öne sürdüğü öğrenildi. Yapılan yolsuzluğun aylık 2 milyar civarında olduğu belirtiliyor. İşçiler, "Bizim kurum da diğer kurumlar gibi birilerinin çiftliği. Bu ortaya çıkan yolsuzluk sadece bir tanesi. Bunu da büyük bir ihtimalle mutemet Ahmet Gülseren'in üzerine yıkıp geçerler. Bu yolsuzluğu tek başına o yapamaz. Bordroya imza atan daha önceki müdürler var, Müdür Vekili Ahmet Akşit var. Aydın İdari ve Mali İşler Şube Müdürü Halit Yiğit var. Personel Müdürü Hüseyin Yeşilkaya var, ödeme olurunu veren bölge müdürleri var" dediler.
Sendika da karıştı mı?
Bir işçi, "Ben geçen ay bir işim için İş Bankası Sanayi Şubesi'ne gitmiştim. Ben oradayken Ahmet Gülseren geldi, bizim bankadaki bordroları çıkarttırıp genel yekünleri bir kâğıda yazıp gitti. Biraz sonra İzmir Yol-İş 2 No'lu Şube Yönetim Kurulu Üyesi ve dairemizin elemanı Ahmet Müftüoğlu geldi. O da bizim bordrolardan yekünleri bir kâğıda yazdı ve gitti. Buna bir anlam verememiştim. Ama bu olay ortaya çıkınca acaba diyorum bizim sendika da mı bu pisliğin içinde?"
Daha önce tespit ettikleri yolsuzluklardan da örnek veren işçiler, "Ahmet Gülseren'in özel arabasıyla bir kişi kaza yapmıştı. Arabanın tamir masraflarını o zamanki müdür ve sendikacıların bilgisi dahilinde arazi çalışanlarının üzerine fazla mesai yazarak karşıladılar" dediler.
İkramiyede de tutarsızlık var
Aldıkları ikramiyelerde de tutarsızlıklar olduğunu söyleyen işçiler, "Daha önceki yıllarda ikramiyelerimizin eksik ödendiğini belgelemiş ve mahkeme kararı ile eksik ödemeleri almıştık. Bize öncülük eden iki arkadaşımız Nebahat Görkan ve Hikmet Benzeş işten atılmıştı. Şu an da ikramiyelerimiz eksik ödeniyor"dediler. 1999'da yaptıkları fazla mesailerin parasını 2000 yılına girdikleri halde hâlâ alamadıklarını da hatırlatan işçiler, "Deprem bölgelerinde çalışan arkadaşlarımızın fazla mesailerinin ödenmesi için genel müdürlük para gönderdi. Ama bu paranın çok azı o arkadaşlara ödendi. Çoğunluğunu idarenin yandaşlarına ödediler, ödenmeyen fazla mesailerimizin hasıraltı edileceğinden veya bordro vurgununda olduğu gibi başkaları fazla mesai yapmış gibi gösterildiğinden şüpheleniyoruz" dediler.
ÖNCEKİ HABER

'Kimsenin efendisi de

SONRAKİ HABER

Ecevit, Özal'ın 'ucuz emek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...