01 Şubat 2000 22:00

Dünya Bankası kamu bankaları için geldiTarım ve sosyal güvenlikten sonra sıra bankalara geldi. Dün Türkiye'ye gelen Dünya Bankası uzmanları, "mali reform" adı altında...

Dünya Bankası kamu bankaları için geldi
Sosyal güvenlik, tarım ve enerji alanındaki "yeniden yapılanma" ve özelleştirmelerin ardından Dünya Bankası şimdi de kamu bankalarının özelleştirilmesi ve mali sektörün yeniden düzenlenmesi için Türkiye'ye geldi. Dünya Bankası'nın hükümete önerileri doğrultusunda Vakıfbank, Emlakbank, Halkbank ve Ziraat Bankası satış listesinde yerini alacak. Ayrıca "banka kurtarma operasyonları" da Dünya Bankası'nın önerileri doğrultusunda sürdürülecek.
Tarım, enerji ve sosyal güvenlikten sonra Dünya Bankası'nın mali sektör ile ilgili uzmanlarından oluşan bir heyet dün Ankara'ya geldi. Dünya Bankası uzmanları, Hazine Müsteşarlığı'nda çalışmalarına başladılar. Heyet, bankacılık kesiminde alınan önlemler ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TSMF)'na devredilen bankalar ve kamu bankalarını inceleyecek. TSMF'ye devredilen bankaların mali yapılarını da inceleyecek olan Dünya Bankası uzmanlarının, bankacılık sistemi içindeki diğer bankaların da mali durumlarını gözlemleyerek, bankacılıkla ilgili alınması gereken ilave önlemler konusunda önerilerde bulunacakları belirtildi.
Bankalar özelleştirilecek
Kamu bankalarını da ele alacak olan uzmanlar, kamu bankalarının özerkleştirilmesi ve daha sonra da özelleştirilmesine yönelik çalışmaları da gözlemleyerek, tavsiyelerde bulunacaklar. Dünya Bankası uzmanlarının bu çerçevede, Vakıfbank, Emlakbank, Halkbank ve Ziraat Bankası yetkilileri ile görüşmeleri bekleniyor.
Dünya Bankası'nın Türkiye'ye ilk etapta 750 milyon dolarlık kredi kullandırması bekleniyor. Buna göre uzmanların, mali sektör reformu çerçevesinde Türkiye'ye toplam olarak verilecek kredi tespitine yönelik çalışma ve incelemelerini tamamladıktan sonra, 17 Şubat'ta Türkiye'den ayrılacakları belirtiliyor.
Rapor hazırlanacak
Heyet Washington'a dönüşte, Dünya Bankası Yönetim Kurulu'na Türkiye'nin ihtiyacı olan toplam program kredisi konusunda raporunu sunacak.
Dünya Bankası'nın, Türkiye'ye vereceği krediyi serbest bırakmadan önce, gereken önlemlerin alınıp alınmadığına bakarak, özellikle Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu üyelerinin belirlenmesini bekleyeceği vurgulanıyor.
Bankacılık sektöründeki düzenleyici bir kurumun gerekliliğine işaret eten Dünya Bankası yetkilileri, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu üyelerinin atanmasının ve kurulun faaliyete başlamasının, gecikme olmadan, programlanan zamanda gerçekleşmesini istiyor.
ÖNCEKİ HABER

Diktatörün son haftası

SONRAKİ HABER

'Kimsenin efendisi de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...