01 Şubat 2000 22:00

Endonezya'da Davos gerginliği

Dünya Ekonomik Forumu için Davos'ta bulunan Endonezya Devlet Başkanı Abdurrahman Vahid, ordunun ve kontra teşkilatının şefi ve kabine üyesi...

Paylaş
Endonezya'da Davos gerginliği
Endonezya Devlet Başkanı Abdurrahman Vahid, hükümetin politika ve güvenlik ilişkilerinden sorumlu bakanı olarak görev yapan eski Genelkurmay Başkanı General Wiranto'yu bakanlık görevinden almayı planlıyor. Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu toplantısına katılan Vahid, yaptığı açıklamada, "Evet, General Wiranto'yu görevden almayı planlıyorum. İnsan haklarını uygulamak zorunda olduğumuza inanıyorum" dedi. Devlet Başkanı Vahid, "Ülkeme döner dönmez Wiranto'yu makamıma çağıracağım ve istifa etmesini isteyeceğim" dedi.
Wiranto, Doğu Timor halkına yönelik katliamları yürüten ordunun ve kontra teşkilatının başında bulunuyordu. Wiranto'nun görevden alınması girişimlerinin ülkedeki siyasi gerginliği tırmandırabileceği belirtiliyor.
Nitekim bir açıklamada bulunan General Wiranto, düzenlediği basın toplantısında, komisyonun raporunun ardından Devlet Başkanı Abdurrahman Vahid'in, siyasi işler ve güvenlik bakanı olarak yer aldığı bakanlar kurulundaki görevinden istifası çağrısını da üzerine alınmadığını söyledi. Wiranto, Vahid'in istifasını isteyeceği yönünde yaptığı açıklamayla ilgili olarak, "sanılar değil, kesin dayanaklar üzerine tavır alacağını" söyledi.
Rapor yayınlandı
BM'nin Doğu Timor üzerine yaptığı araştırmada, Endonezya ordusu ve milisleri, bölgedeki cinayet, tecavüz ve zulümden sorumlu tutuldu. BM Doğu Timor Soruşturma Komisyonu'nun raporunun açıklanması, Endonezya'daki insan hakları komisyonunun, eski Genelkurmay Başkanı General Wiranto ve diğer üst düzey komutanları, Doğu Timor'da insanlığa karşı suç işlemekten suçlu bulmasıyla aynı güne denk geldi.
Wiranto, bu raporla ilgili olyarak da "ordunun delillerinin göz ardı edildiğini" savundu.
ÖNCEKİ HABER

Çeçenler Grozni'den çekildi

SONRAKİ HABER

Diktatörün son haftası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa