01 Şubat 2000 22:00

Çeçenler Grozni'den çekildi

Çeçen kaynaklar, başkent Grozni'deki tüm kuvvetlerinin kenti terkettiğini açıkladılar.

Paylaş
Çeçenler Grozni'den çekildi
Aylardır Rus kuvvetlerinin yoğun saldırıları altındaki Grozni'de bulunan Çeçen kuvvetlerinin tamamının kenti terk ettiği bildirildi. Çeçen güçlerin sözcüsü Movladi Udugov, dün bir açıklama yaparak bütün Çeçen güçlerinin kuşatma altındaki Grozni'yi terk ettiğini duyurdu. Udugov, uydu telefonuyla yaptığı açıklamada, Çeçen komutan Şamil Basayev'in kendisine, Çeçen militanların "ülkenin savunulmasına yönelik olarak, üzerinde anlaşmaya varılan bir plan dolayısıyla" Grozni'den çekildiklerini ilettiğini söyledi. Görgü tanıkları da yüzlerce çeçen milisin kenti terkettiğini doğruluyor.
Rus kaynaklar ise, Çeçen kuvvetlerinin tamamının Grozni'yi terkettiğini yalanladı. Kremlin Sözcüsü Sergey Yastrjemski bir açıklama yaparak "2000 kişinin Grozni'den çıktığını söyleyemeyiz. Bu doğru olsaydı zorunlu olarak söylerdik" dedi. Ancak Rus kaynaklar da Çeçenlerin stratejik önemi bulunan Minutka Meydanı'nı kaybettiklerini bildiri. Çeçenlerin bu nedenle geri çekilme olabilecekleri belirtiliyor.
Rus özel televizyon kanalı NTV, Rus güçlerin Grozni'deki stratejik Minutka Meydanı'na "bayraklarını diktiklerini" bildirdi.
Üç komutan öldü
Çeçenler, son iki günde çatışmalarda üç komutanı yitirdiklerini bildirdiler. Çeçenler'in İnternet'teki sitesinde yer alan bilgiye göre, Çeçenya'nın ilk lideri Cahar Dudayev'in yeğeni olan başkent Grozni'nin Belediye Başkanı Leçi Dudayev'den sonra, General Aslambek İsmailov ile General Hünkarpaşa İsrafilov dün sabah erken saatlerdeki çatışmalar sırasında öldü.
Çeçen militanların lideri Şamil Basayev'in çatışmalarda ağır yaralandığı öne sürüldü. Fransa'da yayımlanan bir gazetenin iddiasına göre Basayev, Grozni yakınlarındaki Alhankale'de ameliyat edildi. Bölgeye gönderdiği muhabirine dayanan Ouest-France gazetesi, Basayev'in önceki gün ameliyata alındığını yazdı. Gazete, Basayev'in ne zaman ve nerede yaralandığına ise açıklık getirmedi.
Bu arada, Kremlin danışmanlarından Sergey Iastrjemski, son günlerde teslim olan Çeçenlerin "deneyimsiz gençlerden oluştuğunu" bildirdi. Rus yetkili teslim olan 200 kişinin çoğunluğunun 17 ila 20 yaşlarında olduğunu söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Kuşlar gidiyor!

SONRAKİ HABER

Endonezya'da Davos gerginliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...