31 Ocak 2000 22:00

Orboy işçileri:'Örgütlendik, güçlendik'

Ayda 66 milyon liraya, günde 12 saat çalışan Orboy işçileri, güçlerini birleştirdiler. DİSKTekstil Sendikası'nda örgütlenen işçiler...

Paylaş
Orboy işçileri:'Örgütlendik, güçlendik'
Sinan İmrek
Orboy Boya Fabrikası'nda çalışan işçiler, oldukça güç olan çalışma koşullarına ve işyerinde yaşadıkları sorunlara karşı örgütlendiler. Artık işveren karşısında daha güçlü olduklarını belirten Orboy işçileri, bundan sonra da mücadele ederek haklarına sahip çıkacaklarını söylediler.
Yeni Bosna'da kurulu Orboy Boya Fabrikası'nda 80 işçi çalışıyor. İşçilerin çoğu günde 12 saat boyunca 66 milyon lira karşılığında çalışıyor. Sadece ütü, şardon gibi bölümlerde çalışan işçiler, 100 milyon civarında ücret alıyor.
Eski asgari ücret üzerinden çalıştırılan işçiler, 2 aydır ücretlerini, yakacak ve ikramiye gibi haklarını alamıyor. İşçilere aldıkları ücret karşılığında bordro yerine işverenin keyfi tutumuna bağlı miktarda makbuz kesiliyor. Zorunlu mesainin dayatıldığı işyerinde işçilerin sağlık sorunları da kendi imkânlarına terk edilmiş durumda. İşçiler ayrıca sigorta primlerinin de eksik yatırıldığını söylüyor. Tüm işyerlerinde olduğu gibi işveren burada da "ekonomik kriz" gerekçesine sığınıyor. Ama işveren Orhan Kareman, iddia ettiği "ekonomik kriz"e rağmen, Orteks, Orkon, Ornak, Oret, Çağlar Otomotiv, Pınar Tavukçuluk gibi tam olarak faaliyette olan birçok işyeri işletiyor ve başka işyerleri açması da gündemde.
Yetki bekliyorlar
Orboy işçileri boğuştukları bu sorunlara karşı çıkış yolunu aralarındaki birlik ve dayanışmayı pekiştirerek sendikada örgütlenmekte bulmuşlar. Haklarını savunmanın mücadeleden geçtiğini dile getiren Orboy işçileri, DİSK'e bağlı Tekstil İşçileri Sendikası Merter Şubesi'ne üye oldular. Şimdi sendikaya üye olan 70 işçi, yetki kararını bekliyor.
Mücadeleye devam
İşçilerin yürüttükleri kararlı faaliyet sonucu sendikayı kabul etmek zorunda kalan işveren, öne çıkan işçilerden Yunus Şahin'in işten atılmasını dayattı. Sendikayla kendisi arasında tercih dayatılınca işten çıkmayı kabul eden Yunus Şahin, yetki kararı geldikten sonra sendikanın sözleşme maddesine, işe alınması maddesinin ekleneceğini düşünüyor. İşçi arkadaşları da onunla hem fikir ve kendisine sahip çıkmaya kararlılar.
Orboy işçileri, işveren karşısında bugün daha güçlü olduklarını ve bundan sonra da haklarına mücadele ederek sahip çıkacaklarını vurguluyorlar.
ÖNCEKİ HABER

Kimya Teknik grevi 176. gününde

SONRAKİ HABER

Kuşlar gidiyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...