31 Ocak 2000 22:00

Belçika'dan Haider'e sert tavır

Avusturya'da faşist Özgürlük Partisi (FPÖ)'nin hükümet koalisyonuna katılma olasılığının artması AB'de "panik" yaratıyor.

Paylaş
Belçika'dan Haider'e sert tavır
Avusturya'da faşist Özgürlük Partisi (FPÖ)'nin hükümet koalisyonuna katılma olasılığının artması AB'de "panik" yaratıyor. AB Dönem Başkanı Portekiz, üye ülke başkentleriyle temaslar kurarak izlenecek tavır konusunda görüş alışverişinde bulunurken, Belçika Dışişleri Bakanı Louis Michel, "felaketin önlenmesini" istedi.
Faşist ifadeler
FPÖ Başkanı Jörg Haider'in, AB Konseyi'ni olağanüstü toplantıya çağıran Belçika hükümetini, "sübyancıları himaye etmekle" suçlamasına sert tepki gösteren Michel, "Haider'in hakaretleri utanç
verici faşist ifadelerdir" dedi ve şöyle konuştu: "Bu sözler, bu kişinin demokrasi cilası arkasına nasıl saklandığını gösteriyor. Bu kişi hoşgörülemez. Partisinin, Avusturya hükümet koalisyonuna girmesi konusu da basit bir olay gibi algılanmamalıdır. Eğer Haider hükümete yerleşirse, bunun etkileri bir anda ortaya çıkar. Başka yerlerde de aşırı sağa yollar açılır. Bu, bütün demokratların korkulu rüyasıdır. Haider'e hoşgörülü yaklaşım felaket olur. Bu adam tehlikelidir."
AB ülkelerine sitem
Brüksel ve Paris dışında diğer AB başkentlerinden süratli tepki gelmemesini de eleştiren liberal Louis Michel, AB üyelerine tepkisiz kalmama çağrısında bulundu ve şunları söyledi: "Umarım hiç kimse, demokratik değerlere saygı göstereceğini ileri süren aşırı sağın bu klasik tuzağına düşmez. Bu insanların yöntemleri, namussuzlukları ve yalanları unutulmamalıdır. Unutulursa son pişmanlık fayda etmez."
Belçika'nın Viyana'daki büyükelçisini geri çağırmayı düşündüğünü, Portekiz'in başkent temaslarının sonuçlarını beklediklerini söyleyen Dışişleri Bakanı Michel, "Son derece kararlı bir tavır almalı, tepki göstermeliyiz. Aksi takdirde yarın, AB'nin demokrasi, hoşgörü ve açılım değerlerini savunamaz durumda kalırız" dedi.
Avusturya'da ekim ayında yapılan seçimlerde yüzde 27 oy alarak ikinci parti konumuna gelen FPÖ ile üçüncü parti durumundaki muhafazakâr ÖVP arasında devam eden koalisyon pazarlıklarının bu hafta son bulması bekleniyor.
ÖNCEKİ HABER

En büyük karaborsacı BAT

SONRAKİ HABER

Sivil örgütler 'insancıl'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...