31 Ocak 2000 22:00

Kosova'da münferit olaylar!

ABD ordusu Kosovalı Arnvutlara yönelik tecavüz ve cinayetlerini 'münferit olaylar' biçiminde açıklamaya çalışırken...

Paylaş
Kosova'da münferit olaylar!
NATO'nun Yugoslavya'ya yönelik saldırılarının ardından Kosova'yı parçalayarak işgal eden batılı askerlerin 'yüz kızartıcı' suç dosyaları giderek kabarıyor. Bölgedeki Amerikan askerlerinin Kosovalıları ölümle tehdit ettikleri, erkekleri dövdükleri ve kadınlara cinsel tacizde bulundukları belirtiliyor. Geçtiğimiz günlerde bir Amerikan askerinin bir kız çocuğuna tecavüz ettikten sonra öldürmesi ve bir başka çocuğa tecavüz etmesi olayların yaşandığı Vitina kentindeki ABD askerleri, serseri davranışlarda bulunuyor.
Ölümle tehdit ettiler
Vitina'da yaşayan bir Arnavut, kendisinin Amerikan askerleri tarafından feci şekilde dövüldüğünü ve ölümle tehdit edildiğini açıkladı. Kendisinin bir Sırp'a ait bir dükkânın bombalanması olayını kabul etmeye zorlandığını söyleyen Arnavut, "Daha sonra bir bıçak çıkarıp, beni parçalara ayırmakla tehdit ettiler" dedi.
Ordu, yükselen şikâyetler üzerine, askerlerin kadınlara "kötü muamele" yapmaları ve erkeklere karşı kaba kuvvet uygulamaları olaylarının da inceleceğini açıklamak zorunda kaldı. Vitinalı kadınlar, ABD karşıtı gösterilerde askerlerin 'arama yapmak' gerekçesiyle kendilerine tacizde bulunduğunu belirtiyorlar.
Amerikan ordusu tarafından yapılan açıklamalar ise trajikomik ifadeler içeriyor. Açıklamalarda Amerikan askerleri ile bölge halkı arasında 'güçlü bağlar' olduğu ileri sürülüyor. Ancak Vitinalılar ABD ordu yetkilileri ile aynı fikirde değil. Vitina Belediye Meclisi Başkanı Davut Xhemajli, bölgedeki Amerikan askerleri ile halk arasındaki ilişkilerin gergin olduğunu söylüyor. Xhemajli'nin sözleri, Amerikan askerlerinin davranışlarının Vietnam ve Japonya'da olanlara benzer bir nitelik taşıdığını gösteriyor.
Birahaneleri basıyorlar
Xhemajli, "Bir gece rastgele bir birahaneye girdiler ve müşterilere 'Gelecek sefer nereyi yakacaksınız? Şimdi kimi öldüreceksiniz?' diye bağırmaya başladılar. Tüm müşterilere suçlu gibi davranıyorlar" diyor. Vitina'da bulunan 7000 Amerikan askerinin başındaki komutan Camp Bondsteel, taciz suçlamaları ile ilgili olardak çok sayıda asker hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı. Bondsteel, "Kosova halkına barış getirmek için tehlikeyi ve stresli bir iş yürütmekte olduklarını" eklemeyi de ihmal etmedi. Amerikalı Çavuş Frank J. Ronghi, 11 yaşındaki Kosovalı çocuğu öldürmüştü. Amerikan ordusu, sapık askeri apar topar Almanya'nın Man Heim kentinde bulunan ABD üssüne götürerek askerin yargılanacağını duyurmuş ve çeşitli açıklamalarla tepkileri yumuşatmaya çalışmıştı.
ÖNCEKİ HABER

Ankara Kalesi can alarak yıkılıyor

SONRAKİ HABER

En büyük karaborsacı BAT

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...