30 Ocak 2000 22:00

Kadıköy'de anma etkinliği

Pir Sultan Abdal Derneği, ocak ayında öldürülen Mustafa Suphi ve 14 arkadaşını, Uğur Mumcu, Metin Göktepe ile derneklerinin kurucusu Nihat Çetinkaya'yı andı.

Paylaş
Kadıköy'de anma etkinliği
Pir Sultan Abdal Derneği Kadıköy Şubesi, ocak ayında öldürülen Mustafa Suphi ve 14 arkadaşını, Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu, Evrensel Gazetesi Muhabiri Metin Göktepe ile derneklerinin kurucusu Nihat Çetinkaya'yı anma etkinliği düzenledi.
Tüm devrim şehitleri için yapılan bir dakika saygı duruşuyla başlanan anmada, Mustafa Suphi, Uğur Mumcu, Metin Göktepe ve Nihat Çetinkaya'nın yaşamından kesitler sunuldu. Ayrıca Uğur Mumcu'nun yazdığı "Sesleniş" başlıklı yazısı ve Mumcu hakkında şiirler okundu. Daha sonra ise Dernek Başkanı Kaya Uluyılmaz ve Metin Göktepe'nin ağabeyi İbrahim Göktepe'nin konuşmacı olduğu bir panel gerçekleştirildi.
Uluyılmaz, "Bir gün geçmiyor ki insanlar öldürülmesin ya da düşünen beyinler cezaevine tıkılmasın. Tarihimiz vatan haini ilan edilmiş veya faili meçhul cinayetlerle öldürülmüş insanlarla dolu. Binlerce insan gizlice katledilmiş. Şimdi bunlar tek tek açığa çıkıyor" dedi. Birlikte hareket edilmediği sürece her an herkesin başına bir katliam gelebileceğini belirten ve örgütlü hareket etme çağrısı yapan Uluyılmaz, ne faşizme, ne şeriata bu ülkenin bırakılmaması gerektiğini dile getirdi.
Taşanlar da yargılansın
Metin Göktepe'nin ağabeyi İbrahim Göktepe ise, kardeşinin Ümraniye Cezaevi'nde öldürülen emek yanlısı insanların cenazesine haber yapmak için gittiği Alibeyköy'de diğer insanlarla birlikte gözaltına alındığını söyleyerek, cenazeye gitmenin insanların en doğal hakkı olduğunu ifade etti. Fakat polisin, insanları gözaltına alarak bu haklarını ellerinden aldığını belirten Göktepe, şöyle konuştu: "Bu nedenle polis suç işliyordu. Metin gazeteciydi ve gözaltına alınanların içinde önemli bir konumu vardı. Metin emek yanlısı bir gazetede muhabirdi. Metin'in ölümü ve cenazesi ile başlayan tepki, yürünen kilometrelerce yol, basın emekçilerinin tavrı, partisinin bu davada gösterdiği başarı insanlara önemli mesajlar veriyordu. Tüm engellemelere rağmen o güne kadar hiçbir dava bu kadar yakından takip edilmemişti."
Dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Orhan Taşanlar ve İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Kemal Bayrak'ın da cezalandırılmasını isteyen Göktepe, az bir ceza alsalar da beş polisin mahkûm edilmesinin herkesin başarısı olduğunu ifade etti. Göktepe, bu ülkede işkenceler ve öldürmeler bitmediği sürece davanın da bitmeyeceğini belirtti.
Daha sonra Metin Göktepe'yi ve öldürülmesini anlatan bir belgesel izlendi. Ardından ise Ozan, müzik dinletisi sundu.
ÖNCEKİ HABER

"Mumcu'ları emperyalizm öldürdü"

SONRAKİ HABER

Edip Gümüş ve Cemal Tutar tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...