30 Ocak 2000 22:00

"Mumcu'ları emperyalizm öldürdü"

Uğur Mumcu'yu anma etkinlikleri kapsamında "Basın ve Demokrasi" konulu panelde konuşan gazetemiz yazarı Aydın Çubukçu, gazetecilerin emperyalizmin egemenliği sonucunda öldürüldüğüne dikkat çekti.

Paylaş
"Mumcu'ları emperyalizm öldürdü"
Bombalı bir suikast sonucu yaşamını yitiren Cumhuriyet gazetesi yazarı Uğur Mumcu'nun ölüm yıldönümü nedeniyle, "Adalet ve Demokrasi Haftası 2000" adıyla düzenlenen anma etkinlikleri sürüyor.
Batıkent Demokrasi Platformu tarafından Batıkent Uğur Mumcu Parkı'nda düzenlenen etkinlikle Uğur Mumcu anıldı. Etkinliğe katılan yaklaşık 50 kişi, Mumcu anıtına karanfiller bırakıp, mumlar yaktı. Daha sonra ise Batıkent Kent-Koop Kültür Merkezi'nde, gazetemiz yazarı Aydın Çubukçu, Avukat Nevzat Helvacı ve Gazeteci Işık Kansu'nun katıldığı "Basın ve Demokrasi" konulu bir panel yapıldı.
Muammer Aksoy ve Uğur Mumcu'nun bağımsızlığı ve ulusal değerleri savundukları için öldürüldüğünü dile getiren Işık Kansu, sermayenin özgürleşmesi anlamına gelen Yeni Dünya Düzeni'nde medyanın sermaye egemenliği altına girdiğini belirtti. Medyanın holdingleştiğine işaret eden Kansu, uluslararası tahkimin kamu hizmetlerinin bir başka özel ele devredilmesi anlamına geldiğine, medyanın da özel bir el olduğuna ve bunun için medyanın tahkimi desteklediğine dikkat çekti. Medyanın artık kamuoyunu bilgilendirmekle değil, yönlendirmekle uğraştığını bildiren Kansu, medyanın etnik, dinsel ayrımları, emeğin işlevsizleştiğini ve bireyciliği dayattığını belirtti.
'Emperyalizmin domuz bağı'
Konuşmasına, "Bir insan ne zaman ölür. Adı en son anıldığı zaman" diye başlayan Aydın Çubukçu, küreselleşme süreciyle birlikte Türkiye'de öldürülen gazeteci sayısının arttığına dikkat çekerek, özgürlük, demokrasi ve emperyalizm gibi kavramların içinin boşaltıldığına ve "emperyalizmden" söz etmenin "gericilik olduğu" söylemlerinin arttığına değindi. Sendikasızlaştırmanın, tahkimin, sosyal güvenlik haklarının çiğnenmesinin emperyalizm demek olduğunu, gazetecilerin de emperyalizmin egemenliği sonucunda öldürüldüğünü dile getiren Çubukçu, 'Emperyalizm yok' diyenlere aldanmamak gerektiğini belirtti. "Emperyalizmin öldüğünü kabul etmek, tüm basın şehitlerinin ve onların aydınlık fikirlerinin öldüğünü kabul etmektir" diyen Çubukçu, işçi ve emekçilerin emperyalizme karşı mücadelesiyle Mumcu'ların yaşadığını söyledi.
Emperyalizmin herkesi domuz bağı ile bağladığını ve insanların ağızlarına paçavralar tıkadığını ifade eden Çubukçu, Emperyalizm pisliğinin Hizbullah pisliğinden daha beter olduğuna ve Hizbullah vahşetine rahmet okuyacak hale gelineceğine dikkat çekti. Çubukçu, susan, bekleyen ve uzlaşan bir medya ile demokrasinin bir araya gelemeyeceğini dile getirdi.
Demokrasinin ekonomik, siyasal ve hukuksal boyutundan bahseden Nevzat Helvacı ise ülkede yaratılan değerlerden herkesin eşit bir şekilde yararlanmadığını bildirerek, her beş kişiden birinin açlık sınırının altında yaşadığı bir ülkede demokrasiden bahsedilemeyeceğini söyledi.
Halk böyle istemiyor(!)
Uğur Mumcu'yu anma etkinlikleri çerçevesinde DTCF'de de Nail Güreli, Erhan Bener, İsmet Demirdöğen ve Varlık Özmenek'in katıldığı "Halk Böyle İstemiyor" konulu panel yapıldı. Paneli yöneten yazar Erhan Bener, 12 Eylül darbecilerinin topluma yaptığı en büyük kötülüğün toplumu politikadan soyutlamak olduğunu belirtti.
Türkiye Gazetecileri Cemiyeti Başkanı Gazeteci Nail Güreli, yazılı ve görsel basında artık halkın yararının değil, sermayenin çıkarlarının ağır bastığını söyledi. Medya, sermaye ve siyasetin iç içe olduğunu kaydeden Güreli, küreselleşme adı altında da sömürü afyonlama düzeninin egemen olduğunu kaydetti. Varlık Özmenek de Mumcu ilahlaştırılırsa devrimciliğine yazık olacağını kaydederek "Mumcu'yu ilahlaştırmayın, katilini bulun" dedi. Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Gazeteci İsmet Demirdöğen de gazetecilerin üç temel özgürlüğünün artık olmadığını anlatarak, bunlardan birini "düşünceyi ifade özgürlüğü", ikincisini "gazetenin dağıtımı" üçüncüsünü ise "haber alma özgürlüğü" olarak tanımladı.
ÖNCEKİ HABER

Salonlar yetersiz

SONRAKİ HABER

Kadıköy'de anma etkinliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...