30 Ocak 2000 22:00

Sözleri Meclis'ten dışarı

Kıyak emeklilik, tahkim, kamu emekçilerine %25 zam, mezarda emeklillik konularında milletvekilleri "uykusuz kalarak, gözlerimizi yaşarttı". Ancak Meclis gündemine dokunulmazlık ve yolsuzluk dosyaları bir türlü gelmedi.

Paylaş
Sözleri Meclis'ten dışarı
Serpil Kurtay
Çıkarlarına denk düşen ve halkın zararına olan tasarıları bir gecede yasalaştıran Meclis'in, milletvekillerinin dokunulmazlık ve yolsuzluk dosyalarını neden gündeme almadığı merak konusu!
Kendilerine kıyak emeklilik olanağı sağlayan yasayı 45 dakikada Meclis'ten geçiren milletvekilleri, daha önce de Anayasa'yı ihlali bile göze alarak tahkim yasasını, kamu emekçilerinin maaşlarını yüzde 25 gibi komik bir oran da artıran zammı, mezarda emeklillik diye nitelendirilen sosyal güvenlik yasasını, çeteleri ve katilleri serbest bırakan af tasarısını jet hızıyla kabul etti.
Ancak Susurluk kahramanlarından Mehmet Ağar gibi isimlerin dokunulmazlıkları, geçtiğimiz dönemde olduğu gibi bu Meclis döneminde de halen kaldırılamadı. "Yargılanma" süreci, bir yılan hikâyesine dönen Ağar'ın, dokunulmazlığının tekrar kaldırılması için top Meclis'e geldi. Anayasa-Adalet Karma Komisyonu, Elazığ Bağımsız Milletvekili Mehmet Ağar'ın, "Çete, sahte silah ruhsatı ve görevi suistimal" suçlamalarını içeren 6 dosyadan dokunulmazlığının kaldırılması kararını verirken, Erol Evcil'e "kaçmasını telkin ettiği" suçlamasının bulunduğu dosyadan dolayı dokunulmazlığının kaldırılmasını dönem sonuna kadar erteledi. Karma Komisyon'da, ANAP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın'ın da, Emlakbank Genel Müdürlüğü döneminde "Görevini kötüye kullandığı" gerekçelerinin bulunduğu 7 dosyadan dolayı dokunulmazlığının kaldırılması kararlaştırıldı.
Daha önce de ANAP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, DYP Şanlıurfa Milletvekili Sedat Bucak ile Van Bağımsız Milletvekili Mustafa Bayram'ın dokunulmazlıklarının kaldırılmasını kararlaştırmış, fakat bu dosyalar bir türlü genel kurul gündeminde görüşülmemişti. Şimdi, bu dosyalara Ağar'ın 6 dosyası ve Ayaydın'ın bir dosyası daha eklendi.
Komisyonlar kurulamıyor
Dokunulmazlık dosyaları Meclis'te aylardır bekletilirken, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz ve DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in de bulunduğu milletvekilleri hakkında, soruşturma komisyonları dahi kurulamadı.
ANAP ve DYP'nin üye adaylarının isimlerini bildirmediği için bir türlü kurulamayan komisyonlar konusunda, TBMM Başkanlığı da bu iki partiyi uyarma yetkisini kullanmıyor.
ÖNCEKİ HABER

Emekçilerden 'Davos ruhu'na öfke

SONRAKİ HABER

Küreselleşme uçurumu derinleştiriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...