29 Ocak 2000 22:00

Biz de vekillerimiz gibi emeklilik istiyoruz

Çeşitli işkollarından işyeri temsilcileri ve sendika yöneticileri, kendilerine kıyak emeklilik sağlayan yasa tasarısını çıkaran milletvekillerine tepki gösterdiler.

Paylaş
Biz de vekillerimiz gibi emeklilik istiyoruz
İşyeri temsilcileri ve sendika yöneticileri, milletvekillerine kıyak emeklilik sağlayan yasa tasarısını bir gece yarısı operasyonuyla geçiren vekillere tepki gösterdi. Milletvekillerinin kendilerine mezarda emekliliği dayattığını hatırlatan işyeri temsilcileri, kıyak emekliliği esas hak edenlerin kendileri olduğunu dile getirdiler.
13 yıldır öğretmenlik yaptığını söyleyen Eğitim-Sen Ankara Şubesi İşyeri Temsilcisi İsmail Sağdıç, "Emekli olabilmem için daha 25 yıl çalışmam gerekiyor. Milletvekillerine kendilerine çıkardıkları gibi bize de kıyak emekliliği çıkarsınlar. Biz onlardan daha çok hak ediyoruz ama biz yine de onlar gibi kıyakçılığı değil, hak ettiğimizi istiyoruz" sözleriyle kendilerine mezarda emeklilik dayatan vekillere tepki gösterdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İşyeri Temsilcisi Neşat Olağan ise, "Biz 25 yıllık emeğimizle ancak şu anda 5 milyar emeklilik tazminatı alabilirken, onlar çalıştıkları süre içerisinde kullandıkları olanaklara bir de temsil tazminatını ekliyorlar. Milletvekilleri gibi biz de devletin görevlileriyiz. Bize de aynı emeklilik olanakları tanınsın. Milletvekillerini seçen, oralara getiren biz olmamıza rağmen onlar bizden ayrıcalıklı haklara sahip oluyorlar. Bize yüzde 15'i dayatırken, kendilerine kıyak emekliliği çıkarmaları ikiyüzlülüktür" dedi.
Tüm Sosyal-Sen Genel Sekreteri İlknur Bilgen de Anayasa'nın eşitlik ilkesinden yola çıkarak yönetenlerin yönetilenlerden farklı konumlarda emekli edilmelerini doğru bulmadığını söyleyerek, "Türkiye'de geleceğinden kuşku duyan, sosyal güvencesi olmayan, milyonlarca emekçi ve işsiz varken, ülkede yığınlarca sorun dururken, kıyak emekliliğin ülke gündemine taşınması halkla alay etmektir" diye konuştu.
Hiç utanmıyorlar
Yasa yapanların sadece kendi çıkarlarını düşündüklerini söyleyen Demiryolları Limanlar Havameydanları İnşaatı 4. Bölge Müdürlüğü Baştemsilcisi Hanefi Semen, bu durumun toplumun bütün kesimlerini etkilediğini ifade etti. Vekillerden pek bir şey beklemediğini dile getiren Semen, "Birçok şey kokuşmuş. Eğer bir ülkede yasa koyucular kendi geleceklerini garanti almaya çalışıyorlarsa, o ülkenin geleceği pek parlak değildir. Bu saldırılar karşısında eylemler yapmak lazım ancak, miting gibi eylem türlerinin altı dolu olmalı. Sokağa çıkıp haklı eylemlerimizi ortaya koymalıyız" dedi.
Demiryol-İş İstanbul Şube Başkanı İsmail Baygın ise, Türkiye'de seçim sisteminin bozuk olduğunu dolayısıyla sınıfların kendi temsilcilerini Meclis'e gönderemediğini söyledi. Baygın, "Şu Meclis'te bizi temsil eden 10 kişi bile yok. Bu bakımdan sesimiz çıkmıyor. Avukatlar, müteahhitler, sanayiciler onların işaret ettikleri, yani sürekli aynı sınıf ve tabakaların temsilcileri seçiliyor. Bu seçilenlerin de kendi temsilcisi oldukları sınıfların çıkarlarını temsil eden düzünlemeler yapmaları doğal" diye konuştu.
Bayrampaşa Telekom işçisi Şerafettin Yüksel de, "Kendi çıkarlarına gelince geceden geçiriyorlar. Bize emekli olmak reva görülmüyor. Anlaşılan elimizde bastonla çalışacağız. Ancak milletvekilleri iki senede emekli oluyor. İnsaf mı bu? Yapılanlara karşı elimizden geleni yapacağız. Bir an önce eylemler başlamalı, ancak çoğu sendikalar, özellikle genel merkezler bu yapılanlar karşısında pasif kalıyor" ifadeleriyle tepkisini dile getirdi.
İşçilere hiçbir şey yok
"İşçi, memur, halk katmanları söz konusu olunca bütçenin yetersiz olduğundan bahseden, örneğin bir Sosyal Güvenlik Yasası çıkmazsa ülkenin batacağını söyleyenler Anayasa Mahkemesi'nin 7 defa reddettiği bir yasayı utanmadan, pervasızca çıkarabildiler. Biz bu davranışı kınıyoruz" sözleriyle düşüncelerini anlatan Yol-İş İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Ali Akdağ, gerek bu düzenleme, gerekse başta 4447 sayılı Sosyal Güvenlik Yasası'na uyum yasalarına karşı Emek Platformu İstanbul Bileşenleri olarak önümüzdeki günlerde tepki göstermeye hazırlandıklarını söyledi.
Beyoğlu Belediyesi Makina İkmal Atölyesi Baştemsilcisi Cafer Karadağ da da milletvekillerinin işçilere mezarda emekliliği reva görürken kendilerine bu hakkı tanımalarının normal olduğunu söyledi. Karadağ, "Kıdem tazminatlarının da kaldırılmasının gündemde olduğu esnada özellikle bu kıyak emeklilik yasasını iyi anlatmak ve bu temelde yeni bir çıkış örgütlemek gerekiyor" diye konuştu. Yücel Dereli adlı işçi de, milettvekillerini şidetle kınadıklarını söyledi.
Cevizli Tekel Baştemsilcisi Refik Kuduoğlu ise, "Vekillerin kendilerine gelince her şey oluyor, ama biz işçilere gelince hiçbir şey yok" diye tepki gösterdi.
Çimento İşyeri Baştemsilcisi Zekayi Çakıcı da, "Bu yaptıklarına diyecek bir şey bulamıyorum. Bu kadar muhalefete rağmen kendileri için kıyak emekliliği getirirken, bizimte tüm eylemlerimize rağmen bize 60 yaşını uygun bulmaktadırlar" derken, Adana Taşımacılık İşyeri Temsilcisi Şakir Özer de, milletvekillerini protesto etti.
ÖNCEKİ HABER

Kürtlerin talepleri küllendirilmeye çalışılıyor

SONRAKİ HABER

Emekçiler meydana inecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...