29 Ocak 2000 22:00

Ecevit: 'Türkiye cazip ülke'

Dünya Ekonomik Forumu'nun yapıldığı Davos'ta bulunan Başbakan Ecevit, düzenlediği basın toplantısında emperyalist tekellere çağrı yaptı.

Paylaş
Ecevit: 'Türkiye cazip ülke'
Dünya Ekonomik Forumu (WEF)'nun yapıldığı İsviçre'nin Davos kentinde bulunan Başbakan Bülent Ecevit, düzenlediği bir basın toplantısında zirveyi değerlendirdi. Ecevit, emperyalist tekellere çağrı yaparak, Türkiye'nin 'büyük cazibesi olduğunu' anlattı.
Toplantıda Türkiye'de artık işadamlarının ekonomik faaliyetlerin sadece kâr yönüyle değil aynı zamanda toplumun gereksinimleri ve sosyal adaleti de göz önünde tutmaları gerektiğini bildiklerini savunan Ecevit, bunun "küreselleşmenin olumsuz etkilerinin azaltacağını" ileri sürdü. Davos'taki öncelikli amacı yabancı sermayeye Türkiye'yi "kârlı bir ülke" olarak tanıtmak olan Ecevit, tahkim yasasının Meclis'ten geçmiş olmasına gönderme yaparak, "Özellikle 57. hükümet döneminde gerek hükümetin, gerek TBMM'nin çok hızlı ve tutarlı bir çalışma yapmasını hayranlıkla izlediklerini gördüm" dedi.
İngilizce anlattı
Konuşmasının geri kalanına İngilizce olarak devam eden Ecevit, WEF'e katılmanın kendisi açısından çok önemli bir deneyim olduğunu dile getirdi. Başbakan Ecevit, Türkiye'nin yüksek enflasyon ve faiz gibi yapısal sorunlarla karşılaşmasına rağmen "hükümetin uyumlu çalışması sonucunda bu sorunların aşılması için" önemli yasalar çıkarıldığını bildirdi. Başbakan Ecevit, Anayasa'da yapılan değişiklikle uluslararası tahkim ve özelleştirmenin kolaylaştırıldığına dikkati çekerek, ekonomi alanında yapılan diğer yasa değişiklikleri konusunda bilgi verdi.
Sermayeye açık çağrı
Ecevit, Bakü-Ceyhan boru hattı projesinin gerçekleşmesiyle Türkiye'nin önemli bir enerji merkezi olacağını, böylece Karadeniz ve Kafkasların Akdeniz'e bağlanacağını anlattı. "Türkiye'nin gerek yerli gerekse yabancı yatırımcılar için büyük bir cazibesi olacağına inanıyorum. Türkiye yatırımcılara gerek enerji gerekse gelişmemiş bölgelerin kalkındırılması konusunda çok büyük imkânlar sağlıyor. Son yıllardaki en önemli gelişmelerden birisi Avrupa ile Asya'nın birleşmesi yani Avrasyalılaşma sürecidir. Türkiye de bu süreç içinde önderlik rolü üstlenmektedir. Türkiye'nin AB'ye adaylığı Avrasyalılaşma sürecini hızlandıracaktır. Biz bütün dünyadaki yatırımcıları sadece Türkiye için değil bütün bölgenin kalkınması için katkıda bulunmaya çağırıyoruz" diye konuşan Ecevit, hükümetinin amacının ulusal egemenlik haklarını hiçe sayarak ekonomiyi yabancı tekellere "teslim etmek" olduğunu ortaya koymuş oldu.
Daha sonra gazetecilerin çeşitli sorularını yanıtlayan Ecevit, İsrail ile ilişkilerin Türkiye'nin kendi ulusal çıkarları olduğuna inandıklarını savundu. Ecevit, Türkiye-İsrail ilişkilerinin Arap ülkeleri ile Türkiye arasındaki ilişkileri ne yönde etkileyeceği yönündeki bir soru üzerine, "Özellikle ekonomi ve teknoloji alanlarında işbirliğimiz vardır, ancak bu işbirliğimizin herhangi bir ülkeye karşı ittifak haline gelmesi tabii ki söz konusu değildir" dedi.
Cem, Albright'la görüştü
Toplantıya DSP Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Ecevit ile birlikte katılan Dışişleri Bakanı İsmail Cem ise, ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright ile görüşmesinin içeriği konusundaki bir soruyu yanıtladı. Cem, "Ele aldığımız konular, Güney Kafkasya sorunu, Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki gelişmelerdir. Yunanistan Dışişleri Bakanı Sayın Yorgo Papandreu'nun bize yaptığı ziyareti ele aldık ve ben de Yunanistan'ı ziyaret edececeğim, hepsi bundan ibaret" dedi.
Citibank'ın gözü batık bankalarda
Öte yandan, Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, yabancı bankaların Türkiye'de şube bankacılığı yapmak istediklerini söyledi. Citibank'ın üst düzey yetkililerinden William Rhodes ile yaptığı görüşmeyi değerlendiren Demiralp, Citibank'ın Bankekspres ve İnterbank ile ilgilendiğini söyledi. Hazine Müsteşarı Demiralp, şöyle devam etti: "Sade Citibank değil, diğer yabancı bankalar da var. Midland grubu, Chase grubu da ilgileniyorlar. Şube bankacılığı yapmak isteyenler mali sektörde alınan son kararlardan sonra, mali sektörde ortaya çıkan denge ortamı içinde bu bankalar Türkiye'ye gelmek istiyorlar ve en çok da Citibank ilgileniyor. William Rhodes, Başbakan Bülent Ecevit ile görüşmesinde niyetlerini söylediler."
ÖNCEKİ HABER

Ceset sayısı 40'ı aştı

SONRAKİ HABER

Köylerde sağlık rezaleti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...