28 Ocak 2000 22:00

Sözleşmeler başlamadan tıkanıyor

Hükümet ve patronların TİS görüşmelerinde öngörülen enflasyon oranı olan %25 ücret artışı dayatmaları petro-kimya işkolundaki sözleşmelerin tıkanmasına neden oldu.

Paylaş
Sözleşmeler başlamadan tıkanıyor
Şahin Bayar
Hükümetin uyguladığı ekonomik politikalara destek vererek toplu iş sözleşmelerinde sendikalara ücret için yüzde 25 artış dayatan patronlar, toplusözleşme görüşmelerinin daha başlamadan tıkanmasına neden oluyor. Petrol-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu işyerlerinde aralık ve ocak aylarında başlayan toplusözleşme görüşmeleri patronların yüzde 25 artış dayatması yüzünden uyuşmazlık aşamasına geldi. Toplusözleşme görüşmelerinin başladığı 18 işyerinin üçünde uyuşmazlık zaptı tutulurken, 15'inde görüşmeler kesildi.
Daha önce yaptıkları toplusözleşmelerde ücretler için yaşanan enflasyon oranının baz alındığını söyleyen Petrol-İş uzmanlarından Merih Toprak, bu dönem ise hükümetin öngördüğü yüzde 25 enflasyon oranının kendilerine dayatıldığını söyledi. Bunun işçiler için bir kayıp olduğunu vurgulayan Toprak, "Kaldı ki şimdiye kadar öngörülen enflasyon oranlarının hiçbirisi tutmadı" dedi.
Öte yandan, 3 Şubat 2000 tarihinde Lever ile başlayacak toplusözleşme görüşmelerinin de Lever'e fason üretim yapan Kimya Teknik fabrikasında greve çıkan işçilerin sendikalı olarak geri alınmasının isteneceği kaydedildi.
ÖNCEKİ HABER

Onlar artık kıyak emekli!

SONRAKİ HABER

Şimdi seferberlik zamanı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...