28 Ocak 2000 22:00

TCDD özelleştirmesi banliyöden başladı

Demiryol-İş İstanbul Şube Sekreteri Sedat Candan, "Hizmet verilmediği için birileri banliyölere talip olmaya başladı" diye konuştu.

Paylaş
TCDD özelleştirmesi banliyöden başladı
Şahin Bayar - Şerif Karataş
Demiryol-İş İstanbul Şube Sekreteri Sedat Candan, bugüne kadar iktidara gelen hükümetlerin demiryollarına gereken yatırımları yapmadığını ve buna komünistlik gibi gerekçeler gösterildiğini söyledi.
Candan banliyö hizmetlerinin belediyelere verilerek TCDD'nin özelleştirilmeye başlandığına da dikkat çekti.
1980 yılına kadar demiryollarının yolcu ve yük taşımacılığının yüzde 40'nı karşıladığına dikkat çeken Candan Turgut, Özal döneminin başlamasıyla birlikte özelleştirme politikalarıyla devletin demiryolarına yatırım yapılmasını "komünistlik" olarak gösterdiğine dikkati çekerek bu anlayışın, "demiryollarına yapılan yatırımların azalmasına neden olduğunu" belirtti. Candan, karayoları taşımacılığına önem verilmeye başlandığını söyledi.
Demiryol-İş duyarlı olmadı
Candan, Demiryol-İş olarak demiryollarına yatırımların yapılması için uyarılarda bulunduklarını söyleyerek, "Ama şunu itiraf etmek gerekirse, aktif bir çaba içerisinde olunmadı" dedi. Candan, sendikanın üye sayısının 40 binden 20 bine düştüğü zaman aktif olmaya çalıştıklarını sözlerine ekleyerek, son iki yıl içinde üye düşüşlerinin yaşandığını, üye sayısındaki düşüşün taşeronlaştırmaya ve demiryollarında gereken modernizasyonun yapılmamasına bağladı.
Candan, demiryollarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin seminerler yapıldığını ve hükümetin bir ABD şirketine rapor hazırlattığını hatırlatarak, Demiryol-İş Sendikası'nın üniversitelere hazırlattığı raporun birbirleriyle çeliştiğine dikkat çekti.
Banliyöler özelleştiriliyor
İstanbul'da banliyö trenlerine yatırımların yapılmadığını da belirten Candan, "Hizmet verilmedeği için birileri buna talip olmaya başladı. İstanbul Ulaşım AŞ talip çıktı" diye konuştu. İşletmeyi halkın gözünde küçük düşürmeye çalıştıklarına dikkati çeken Candan, "1955 yılında İstanbul'a gelen banliyö trenlerle hâlâ devam ediliyor. Hizmet veremeyecek durumdalar. Ya devlet yatırım yapacak ya da özelleştirecek. Bu hizmetin belediyeye verilmesini de bir özelleştirme olarak görüyoruz" dedi.
Candan, özelleştirmeyle birlikte birçok hizmetin taşeronlaştırılacağının da altını çizerek, "Taşeronlaştırmanın girdiği yerde sendikasızlaştırma olacak ve ucuz emek sömürüsünün yaşanmasına yol açacak. İnsanların hizmetlerine karşı hiçbir ücret verilmiyor" diyerek özelleştirmenin yol açacağı sonuçları sıraladı.
ÖNCEKİ HABER

Parlak vaatler, parlak haberler!

SONRAKİ HABER

Ankara'da elektrik, su ve doğalgaz yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...