27 Ocak 2000 22:00

Çeçen savaşında ilginç gerekçe

Eski Rusya Başbakanı ve İçişleri Bakanı Sergey Stepaşin, Rusya'nın Çeçenya harekâtına gerekçe olarak, geçtiğimiz mart ayında bir Rus generalin kaçırılmasını gösterdi.

Paylaş
Çeçen savaşında ilginç gerekçe
Rus birliklerinin Çeçenya'ya girmelerinin nedeninin, kentlerde çok sayıda sivilin ölümüne yol açan terörist saldırılar veya Çeçenlerin geçen ağustos ayında Dağıstan'a girmeleri olmadığı ileri sürüldü. Eski Başbakan ve İçişleri Bakanı Sergey Stepaşin, Çeçenya operasyonunun planlamasının geçen yıl mart ayında başladığını açıkladı. Dönemin İçişleri Bakanı olan Stepaşin, İçişleri Bakanlığı Generali Gennadi Şpigun'ın Çeçenya'da kaçırılmasının ardından, mart ayında bu cumhuriyete karşı antiterör operasyon hazırlıklarının başlatıldığını belirtti.
Stepaşin, o dönemde yaptıkları planların Terek Nehri'nin kuzeyinde bulunan ve Çeçenya'nın yaklaşık üçte birlik kısmını oluşturan kısmının ele geçirilmesi olduğunu belirtti.
Stepaşin, "Diğer bölgelerde yer yer güvenlik bölgeleri oluşturulacak, ayrıca Çeçenya topraklarındaki tüm terörist kamplar belirlenerek yok edileceklerdi" dedi.
Bu planlara dönemin Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in de onay verdiğini belirten Stepaşin, kabinenin ordu komutanları ve istihbarat servisi başkanları ile kapalı toplantılar yaptığını kaydetti.
Bugünkü yönetim ise operasyon sonrasında yaptığı resmi açıklamalarında, Çeçenya'ya girilmesinin nedeni olarak, Çeçenlerin, Dağıstan'ı Rusya'dan ayırmak amacıyla bu cumhuriyete karşı işgal harekâtı başlatmalarını, ayrıca bunun ardından Rusya kentlerinde meydana gelen bombalı saldırıları gösteriyor.
Grozni'de sokak çatışmaları
Öte yandan, Rus askeri kaynakları, Grozni'deki sokak çatışmalarının sürdüğünü bildirdiler. Rus İçişleri ve Savunma bakanlıkları birliklerinin Mozdok'taki karargâhından bir yetkili, İtar-Tass'a yaptığı açıklamada, "Grozni'deki sokak çatışmaları çok şiddetli. Bunun nedeni de, haydutların, kentte taktik açıdan çok becerikli bir savunma sistemi kurmaları" dedi.
Çeçenlerin kenti bölgelere ayırarak savunma hatları oluşturduklarını, daha önce kazdıkları tünelleri, siperleri kullanarak, bir ateş mevziinden diğerine sürekli yer değiştirdiklerini belirten yetkili, Rus birliklerin her apartmanın her katı için dövüşmek zorunda kaldığını, ilerlemelerinin ağır gittiğini söyledi.
Yetkili, kenti savunanların üçte birinin yabancı kökenli olduğunu öne sürdü ve "Aralarında dünyanın her yerinden yabancı militanlar var" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Ekvador'da Noboa işbaşında

SONRAKİ HABER

Çağdaş bir İMO için görev başına

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...