27 Ocak 2000 22:00

Her taşın altından Elf çıkıyor

Fransa eski Cumhurbaşkanı De Gaulle tarafından kurulan Elf'in Kazakistan ve birçok ülkede lisans alabilmek için rüşvet dağıttığı ortaya çıktı.

Paylaş
Her taşın altından Elf çıkıyor
Geçmişi rüşvet, yolsuzluk ve katliamlarla dolu olan Fransız petrol tekeli Elf, Kazakistan başta olmak üzere birçok ülkede, petrol arama lisansı almak için üst düzey yöneticilere yüklü miktarlarda rüşvet dağıtmakla suçlanıyor.Haftalık Boss gazetesinin haberine göre, Cenevre Savcılığı, İsviçre ve Lichtenstein'deki bankalarda, Elf şirketine ait 300 gizli hesap bulunduğunu ortaya çıkardı.
Bu hesaplar kanalıyla şirketin çeşitli ülkelerdeki hükümet yetkililerine para aktardığının tespit edildiği ifade edilen haberde, böylece şirketin petrol yataklarının işletilmesi ve özelleştirilmesi sırasında önemli imtiyazlara sahip olduğu belirtildi.
Gazetenin haberinde, söz konusu hesaplardan 1992-93 yıllarında Kazakistan'daki üst düzey yöneticilere de yüklü miktarlarda paralar havale edilmiş olabileceği vurgulandı. Haberde, Elf'in, Kazakistan'ın Aktöbe eyaletinde, petrol yataklarını işlettiği, ancak petrol üreten şirketin, bölgede ilk kez arama yapılacak gibi lisans aldığı savunuldu.
Thomson olayı
Daha önce de birçok ülkede benzer olaylara adı karışan Elf ile ilgili en ünlü skandal, 1980'li yılların sonunda yaşanmıştı. Bu olayda, dönemin Fransa Dışişleri Bakanı Roland Dumas ve eski metresi Christine Deviers-Joncour, şirket için "lobi" yapmış ve bu faaliyet sonucunda Fransız tekeli Thomson'un Tayvan'a fırkateyn satması onaylanmıştı. Çin'e rağmen verilen olayın ardında, Elf'in, kârdan pay karşılığı Thomson'a hükümet nezdinde arabuluculuk yapması olduğu ortaya çıkarılmıştı. Skandalın kanıtı, 1997 yılında bir Fransız mahkemesine gönderilen isimsiz bir mektupla ortaya çıktı. Mektupta, metres Deviers-Joncour'un, Elf yönetimi ile ilişkiye girdikten sonra, sevgilisi Bakan Dumas'yı "ikna ettiği" iddia ediliyordu. Büyük gürültü koparan mektubun ardından Elf şirketi hakkında başlatılan soruşturma, birçok benzer olayı da ortaya çıkardı.
Afrika'da Elf parmağı
1965 yılında kamu kuruluşu olarak kurulan Elf hakkındaki bir diğer skandal da, Leuna petrol rafinerisi olayı. Fransa Cumhurbaşkanı De Gaulle tarafından kurulan Elf'in ilk yöneticisi, Afrika'da İngiliz ve Amerikan çıkarlarına karşı mücadele eden istihbarat örgütünün eski şefiydi. Şirket, kuruluşundan bu yana Afrika'daki sömürge ve eski sömürgelerde yürütülen kontra faaliyetlerinde rol aldı. Birçok Afrikalı diktatör, Elf'in parmağıyla Fransa tarafından satın alındı. Fransız çıkarlarına aykırı iktidarlar da çoğu kez silah zoruyla değiştirildi. Şirket çalışanları, bütün bu operasyonların Mitterand tarafından onaylandığını belirtiyorlardı. "Fransız-Alman işbirliği"nin bir örneği olarak, Afrika'nın en zengin kaynaklarından biri olan Leuna petrol rafinerisi, iki emperyalist ülkenin liderleri tarafından bir anlaşma yoluyla ele geçirildi.
ÖNCEKİ HABER

Bugün günlerden sokak bugün günlerden soğuk

SONRAKİ HABER

Ekvador'da Noboa işbaşında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...