26 Ocak 2000 22:00

Çiller, kendi dönemini atladı

Hizbullah'ın OHAL bölgesindeki kontra faaliyetlerinin, cinayetlerinin en yoğun olduğu dönemin başbakanlarından DYP Genel Başkanı Tansu Çiller...

Paylaş
Çiller, kendi dönemini atladı
Hizbullah'ın OHAL bölgesindeki kontra faaliyetlerinin, cinayetlerinin en yoğun olduğu dönemin başbakanlarından DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, kendi dönemini atlayarak, bu örgütün son altı ayda eylemlerini artırdığını savundu.
Çiller, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, Hizbullah ile ilgili operasyonları ve bu konudaki gelişmeleri değerlendirdi. Çiller, güvenlik güçlerini başarılı operasyonlarından dolayı kutladı. Cumhuriyet rejiminin esaslarını tartışmaya açmamak gerektiğini anlatan Çiller, "Laiklik sadece inananlarla inanmayanlar arasında barışı sağlayan bir olay değil. Görülüyor ki, aynı zamanda farklı şeylere inananlar veya yorumlayanlar arasındaki barışı sağlamak için de laiklik son derece önemli bir kavram" dedi.
'Devlet 83'ten beri biliyor'
Çiller, Hizbullah konusunda kamuoyu vicdanında yer etmiş bazı sorular bulunduğunu da kaydederek, Hizbullah'ın varlığını devletin 1983'ten beri bildiğini ve örgütün devletin arşivlerine geçtiğini ileri sürdü. Zaman zaman devletin bu konuda ciddi operasyonlar yaptığını, 1985 yılında da bu operasyonlardan birinde ciddi birtakım ipuçlarının gündeme geldiğini anlatan Çiller, şöyle konuştu: "Ancak bugün kamu vicdanının sorduğu sual şudur: Görüyoruz ki, bu işlenen cinayetler, ortaya çıkanlar en azından son 2 yılın hatta son 6 ayın cinayetleridir. Ne olmuştur, belli bir biçimde neden bunlar son aylarda ciddi bir sıçrama göstermiştir? Bunun bir cevabı varsa, bu kamuoyuyla, Meclis'le paylaşılma durumundadır.
Bir diğer mesele, yapılan operasyonlarda birisi 30 kurşun alırken, bir diğer bölümünün burnu kanamadan buradan çıkabilmesidir. Mesela Nesim Malki cinayetinin kaybolan sanığı, yine Beykoz'daki bir villada, bunun kimliği sanki burayla bağlantılı olarak çıkıyor. Mehmet Sümbül'ü Hizbullah neden öldürdü sualleri kafalardadır."
ÖNCEKİ HABER

MHP, Hizbullah'ta da devlet gibi

SONRAKİ HABER

Sendikalar neyi bekliyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...