26 Ocak 2000 22:00

Allayıp pullayıp satıyorlar

Davos'a 23 proje ile giden Türkiye heyeti için zirvede sunulmak üzere hazırlanan broşür, hükümetin önümüzdeki dönemde...

Paylaş
Allayıp pullayıp satıyorlar
Davos'a 23 proje ile giden Türkiye heyeti için zirvede sunulmak üzere hazırlanan broşür, hükümetin önümüzdeki dönemde iç politikada ağırlık vereceği uygulamalar hakkında da ipucu veriyor. Uluslararası tahkimden özelleştirmeye, Bankalar Yasası'ndan sosyal güvenliğin tasfiyesine kadar pek çok konuda emperyalist ülke ve şirketlere verilen vaatlerin yer adığı broşürün satır aralarında, Türkiye'nin talana ne denli elverişli bir ülke olduğu anlatılıyor.
Yabancı sermayeye yönelik davetkâr ifadelerin yer aldığı broşürde, Türkiye'nin Hazar Denizi havzasındaki petrol ve doğalgaz kaynaklarına giden yolda önemli bir terminal olduğu söyleniyor. Türkiye'nin önümüzdeki on yıl içerisinde "artan enerji ihtiyacını karşılamak" gerekçesiyle 30 milyar dolarlık yatırım yapmayı planladığının ilan edildiği metinde, bunun "sağlıklı bir çevrede" iş yapmak isteyen yabancı yatırımcılar için mükemmel bir fırsat yarattığı söyleniyor. Hemen ardından da, Tahkim Yasası'nın geçtiğimiz günlerde Meclis'ten geçirildiği vurgulanıyor. Tahkimin yabancı yatırımları hızla artıracağının belirtildiği broşürde, Türkiye'nin finans ve ticaret konularında bütünüyle küresel ekonomiye entegre olduğu savunuluyor.
Dünya Bankası'nın Türkiye'yi umut vaat eden ilk on ekonomi arasında saydığının ifade edildiği broşürde, Türkiye'nin yeni oluşturulan G-20 ülkeleri arasında yer aldığına dikkat çekiliyor.
Broşürde, Türkiye'nin "yeni oluşan Balkanlar, Karadeniz, Güney Kafkaslar ve Orta Asya pazarlarının arasında bulunduğu ve bölgedeki ülkelerdin önemli bir kısmıyla tarihsel bağları olduğu anlatılıyor. Türkiye'nin Davos'ta "görücüye çıkarılacağını" açıkça gösteren broşürde kullanılan bazı tanımlamalar şöyle:
Önemli bir ticari rota olan ve Türkiye'den geçen "İpek Yolu"nun yeniden önem kazanması
Çokuluslu kurumların Türkiye'yi bölgedeki karargâhları olarak görmeleri
Türkiye'nin yabancı yatırımcılar için artan çekiciliği
Önemli bir alım gücü olarak bugün 65 milyon olan ve 2020 yılında 80 milyona ulaşması beklenen nüfus.
ÖNCEKİ HABER

Yeni Dünya Düzeni'nde Davos

SONRAKİ HABER

Telekom'u özelleştirme yasaları hazır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...