26 Ocak 2000 22:00

Yeni Dünya Düzeni'nde Davos

1988 - Dünya çapından 35 bin stratejistin görev aldığı "World Link" dergisi yayınlanmaya başladı.

Paylaş
Yeni Dünya Düzeni'nde Davos
1988 - Dünya çapından 35 bin stratejistin görev aldığı "World Link" dergisi yayınlanmaya başladı.
1988 - Davos, bölgesel sorunlara da el atmaya başladı. Örneğin Yunanistan Başbakanı Papandreu ile Türkiye Başbakanı Turgut özal arasında "Davos Deklarasyonu" imzalandı, Federal Almanya Başbakanı Helmut Kohl ve Demokratik Almanya Başbakanı Hans Modrow ile iki Kore'nin başbakanları görüştü.
1989 - WELCOM isimli bir ağ oluşturularak üye ülkeler arasında sürekli iletişim kurulmaya başlandı.
1992 - Geleceğin Küresel Liderleri adı altında oluşturulan yapı içerisinde ticaret, politika ve akademi sanat ve medya dünyasının 43 "seçimiş" genç ismi bir araya getirildi. Bu yapı örgütün "fikir bankası" gibi çalışıyor.
1995 - Yaklaşık 4 trilyon dolarlık bir sermayenin temsil edildiği 25. zirvede, yeni sömürü ve talan olanakları yoklandı. Zirveye dönemin başbakanı Tansu Çiller ve 'beyin takımı' Emre Gönensay, Yaman Törüner, Yalım Eralp ve Volkan Vural hazır bulundu. 1995 yılında 12 milyar dolarlık dış borç faizi ödemesine karşın IMF'ye yaranamayan heyet, Davos'ta da borç alabilmek için yalvar yakar oldu. En önemli günden Latin Amerika ülkelerinin ekonomilerinin küreselleşmeye entegrasyonu oldu.
1996 - 26. zirvede küreselleşmenin yanı sıra 2020'lerin Japonya'sı, ABD 96, 'Yeni Liderlik', 'Artan Medya Egemenliği' gibi onular da tartışıldı. Türkiye'den birkaç gazeteci ile bir grup patron katıldı. gitti. Zirveyi açan konuşmayı yapan İsviçre Bakanlar Kurulu Başkanı Jean Pascal Delamuraz'ın "Kapanan binlerce işyeri ve buna bağlı olarak gelişen sosyal endişeler, korkular, ve problemler küreselleşmeyi durdurmak için neden değildir" sözleri zirveye damgasını vurdu. Filistin lideri Yaser Arafat ile Rus 'Komünist' Partisi Yevgeni Zyuganov yabancı yatırımcıları 'tutkuyla' ülkelerine davet ettiler.
1997 - Zirveye Microsoft'un patronu Bill Gates, General Electric'ten John Welch gibi 900 patron, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ve sermayenin yeni olanakları üzerine yoğunlaşmış 300 bilimadamı katıldı. Türkiye'den Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel ve altı patron gitti.
1998 - 28. zirvenin ana gündemini Asya Kaplanları'ndan başlayarak diğer ülkeleri de allak bullak eden ekonomik kriz ve "Sorunlu Küreselleşme ve Etkilerinin Aşılması" oluşturdu. Şehir merkezindeki Kongre binasının önünde toplanan çok sayıda İsviçreli emekçinin katıldığı miting ile protesto ettiler.
1999 - 29. zirve emperyalistler arasında giderek daha da şiddetlenen çıkar çatışmalarına sahne oldu. ABD, tüm gümrük engellerinin kaldırılmasını savunurken, Avrupa ülkeleri ve Japonya, daha korumacı bir çizgi önerdi.
ÖNCEKİ HABER

Davos Davos dedikleri

SONRAKİ HABER

Allayıp pullayıp satıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...