25 Ocak 2000 22:00

Gence yine işkence

Gençlere polis merkezlerinde uygulanan işkence haberlerine bir tane daha eklendi. 19 yaşındaki Levent Şahin, 'kız kaçırma' iddiasıyla gözaltına alınıp hırsızlık suçlamasıyla tutulduğu Avcılar Araştırma Büro Amirliği'nde 7 gün boyunca her tür işkenceye maruz kaldı.

Paylaş
Gence yine işkence
Beyda Yıldız
Levent Şahin, 19 yaşında bir genç. Geçtiğimiz hafta evinin önünden, hiçbir açıklama yapılmadan gözaltına alındı. Götürüldüğü Avcılar Araştırma Büro Amirliği'nde 7 gün gözaltında tutuldu, bu süre içerisinde hayatının kâbusunu yaşadı. 7 gün boyunca her türlü işkenceden geçirildi, hiç ilgisi olmayan 78 ayrı suç ifadesinin altına zorla imza atmak zorunda kaldı. Üstelik, Şahin'in iddiasına göre, işkence yapan polisler kendisinden 3 milyar lira rüşvet istedi.
Elektrik verdiler
Gözaltında tutulduğu süre içinde maruz kaldığı uygulamaları güçlükle anlatan Şahin, başından geçenleri şöyle özetledi: "İşkence sırasında 12 kişi vardı. İlk önce ellerimi ve ayaklarımı bağlayıp, gözlerimi bantladılar. Daha sonra jopla falakaya yatırdılar. Bu 5 dakika sürdü. Ardından beni çırılçıplak soyup askıya aldılar.
Vücuduma su döküp sağ işaret parmağıma ve testislerime kablo bağladılar ve elektrik verdiler. Bunları yaparken sürekli küfür ediyorlardı."
'Çığlık sesleri bitmiyordu...'
Şahin, kendisine işkence yaparken gülüp eğlenen polislerin, aynı nezaretteki başka kişilere de işkence yaptıklarını ve bir arkadaşının makatına jop sokmaya çalıştıklarını anlattı. Geceler boyu işkence yapılan kişilerin çığlıklarını duyduğu için uyuyamadığını vurgulayan Şahin, "Yan nezarette yaşları 16 ile 17 olan iki genç vardı. Onlara da işkence yapıyorlardı. Çocuklar 'ne olur yapmayın' diye bağırıp yalvarıyorlardı. İşkence yapılan diğer kişiler de sürekli bağırıp, 'Suçumuz ne?' diye çığlıklar atıyorlardı. Geceler boyu bu çığlıklardan dolayı uyuyamadım. Gece herkese işkence yapıyorlardı" dedi.
Kendisiyle aynı nezarette bulunan ve aynı gerekçeyle getirilen arkadaşları için, "Şimdi bunların kapılarını açalım. Sonra hemen kaçsınlar. Biz de onları arkadan silahla vuralım" dediklerini de aktaran Şahin, 7 gün boyunca kendisine ve arkadaşlarına yemek verilmediğini söyledi. Şahin işkence altında diğer 4 arkadaşı ile birlikte 78 ayrı suçu kabul ettiklerini söyledi. Polislerin kendisinden, hem gözaltına almak isterken hem de gözaltı süresinde rüşvet istediklerini iddia eden Şahin, "Polisler 'Bizim yüzdemizi gönder, istediğimizi yap seni serbest bırakalım' dediler. Ayrıca gözaltına alırlarken 3 milyar lira para istediler" iddiasında bulundu.
Şahin'e 3 günlük rapor
Şahin, 7 gün sonra çıkarıldığı Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Küçükçekmece Adli Tabipliği, Levent Şahin'e 3 günlük iş göremez raporu verdi. Şahin ayrıca kendisine işkence yapan polisler hakkında Küçükçekmece Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.
ÖNCEKİ HABER

Oyak Renault'da işten atmalar sürüyor

SONRAKİ HABER

Davos Davos dedikleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...