17 Ağustos 2011 11:20

Günaydın Sayın Bakan!

OSTİM ve İvedik’te 20 işçinin hayatına mal olan patlamaların üzerinden 6 ay geçti. Kazaya tüp dolum şirketinin ihmalinin neden olduğu ortaya çıktı. Binlerce işçiyi tehdit eden tüp dolum şirketleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın gündemine yeni girdi. Bakan Faruk Çelik, “Böyle bir

Günaydın Sayın Bakan!
Paylaş

OSTİM ve İvedik Organize Sanayi Bölgeleri’nde 20 işçinin ölümüne neden olan patlamalarla ilgili iddianame hazırlandı. Buna göre Bilirkişi raporunda suçlu oldukları belirtilen 9 şüpheli 26 yıl hapis cezasıyla yargılanabilecek.

OSTİM ve İvedik Organize Sanayi Bölgeleri’nde 3 Şubat 2011’de iki patlama yaşanmış ve toplam 20 işçi hayatını kaybetmişti. “İş kazası değil iş cinayeti” olarak kabul edilen iki patlamanın, gaz dolum şirketinin ihmali yüzünden olduğu kaydedilmişti. Bilirkişi raporunun Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na ulaşmasının ardından savcılık iddianameyi hazırladı ve 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

İddianamede, şüphelilerden 7’si bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak ve tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması ve el değiştirmesiyle, iki kişi ise taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmakla suçlanıyor. Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin iddianameyi kabul etmesi halinde şüpheliler 26 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacaklar.

BAKAN’DAN İTİRAFLAR

Konuyla ilgili açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, OSTİM ve İvedik’te gaz dolumu yapan 18 işyerinin 14’ünün faaliyetlerini durdurduklarını belirtti. Tüpe dolum yapan oksijen tankının atölye içinde olduğu birçok işyeri tespit ettiklerini kaydeden Çelik, “oysa bu tankların yaşam alanlarıyla bulunmaları gereken yerler arasına mesafe konulması gerekir. İşçilerle ya da çevredeki yaşam alanlarıyla herhangi bir mesafe söz konusu değil. Böyle bir işyerinde yaşanabilecek bir patlamada işçiler tabiri caizse yok olur” dedi. Bakanlığın, 20 işçinin ölmesinden sonra tüp dolum şirketlerinin denetlenmesi ve yapılan yanlışların ortaya çıkarılması konusuna ise hiç değinmeyen Çelik, kimi işyerlerinin faaliyetini hemen durdurduklarını kiminin ise müfettişlerin tespit ettiği eksiklikleri gidermesi için süre verdiklerini kaydetti.

‘İŞÇİLERİ BİLİNÇLENDİRECEĞİZ!’

OSTİM’de cezai yaptırımlar dışında bilinçlendirme çalışmaları da başlattıklarını belirten Çelik, kullanılan tüpler ve riskleri konusunda işverenleri ve işçileri bilgilendirdiklerini bildirdi. Çelik, “bu amaçla hazırladığımız broşürleri başta tüplerin üretildiği ve kullanıldığı yerler olmak üzere tüm işyerlerinde dağıtacağız. Yine bu amaçla bir el kitabı hazırladık. Hazırladığımız tüm bu yayınlarda bizzat yaşanan patlamadan sonra ortaya çıkan görüntüleri kullandık” dedi. (Ankara/
EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Milyonların hayatı bu yıl da Allah'a kaldı!

SONRAKİ HABER

Termik santrale karşı çadır nöbeti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa