25 Ocak 2000 22:00

Osmanlı'dan sinemaya yansıyanlar

Osmanlı Devleti'nin kuruluşunun 700. Yılı etkinlikleri çerçevesinde hazırlanan ve sinemanın Osmanlı Devleti'ne girişi ile...

Paylaş
Osmanlı'dan sinemaya yansıyanlar
Osmanlı Devleti'nin kuruluşunun 700. Yılı etkinlikleri çerçevesinde hazırlanan ve sinemanın Osmanlı Devleti'ne girişi ile Osmanlı'nın Türk Sineması üzerindeki etkisinin ele alındığı ''Osmanlı'dan Sinemamıza Yansıyanlar'' belgeselinin ilk gösterimi gerçekleştirildi.
Tunca Önder'in yönetmenliğini yaptığı belgeselin ilk bölümünde, sinemanın Osmanlı'ya girişi ve ilk çekilen filmlerle sinemanın gelişimi özetlenirken, ikinci bölümünde ise yapılan ilk filmlerden günümüze uzanan ''Türk Sineması Perspektifi'' içinde Osmanlı temasını ele alan filmlerin analizi yapılıyor. Belgeselde ayrıca, Sultan Reşat'ın Makedonya ziyareti sırasında Manaki Kardeşler tarafından filme alınması ve Manaki Kardeşler'in, Sultan'ın diğer ziyaretlerini kameralarıyla nasıl izledikleri, Ayastefanos Abidesi'nin yıkılışı, Lumiere Kardeşler'in dünyada ikinci kez Haliç'te gerçekleştirdikleri kamerayla kaydırma hareketini içeren çekimler de yer alıyor Belgeselde, Cumhuriyet döneminde çekilen ilk filmlerdeki Osmanlı etkisi, ''Fatih'in Fethi'', ''Yavuz Sultan Selim Ağlıyor'',''Ferman'', ''Pembe İncili Kaftan'', ''Diyet'', ''Sürgün'', ''Yangın Var'', ''Harem'de Dört Kadın'', gibi filmlerden bölümlerle ele alınıyor.
ÖNCEKİ HABER

Sistemin arkaik terminatörü

SONRAKİ HABER

Susurluk'un bir yüzü Hizbullah

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...