24 Ocak 2000 22:00

Belediyelerde sendikalılık oranı düşüyor

Hizmet-İş Genel Sekreteri Mahmut Arslan, belediyelerde taşeronlaştırmanın yaygınlaştığını ve sendikasız işçi sayısının arttığını belirterek...

Paylaş
Belediyelerde sendikalılık oranı düşüyor
Hizmet-İş Genel Sekreteri Mahmut Arslan, belediyelerde taşeronlaştırmanın yaygınlaştığını ve sendikasız işçi sayısının arttığını belirterek, belediyelerin maddi sorunlarının da çalışanların omuzlarına yıkıldığını söyledi.
Hizmet-İş Sendikası 22'inci Kuruluş Yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen, "Demokratikleşmede Yerel Yönetimlerin Rolü ve Önemi" konulu panelde konuşan Mahmut Arslan, belediyelerde aynı işi yapan emekçilerin mevsimlik, sözleşmeli, kadrolu, vizeli işçi ve memur gibi farklı statülerde olmasının büyük sorunlar yarattığını kaydederek, bunun sendikal mücadeleyi zora soktuğunu ifade etti. Arslan, aynı işi yapmalarına rağmen farklı statüdeki emekçilerin farklı ücretler aldığını, bunun iş barışını ve emekçilerin birliğini bozduğunu dile getirdi.
Sendikasızlık oranı artıyor
"Kadrolu işçiler azalıyor, vizeliler, sözleşmeliler artıyor. Sendikalı işçiler azalıyor, sendikasız, hiçbir hakkı olmayan işçilerin sayısı artıyor" diyen Arslan, taşeronlaşmanın verimliliği artırmak amacıyla değil işçi maliyetlerinden kaçmak amacıyla yaygınlaştığını vurguladı. Arslan, taşeronların mafyalaştığına dikkat çekerek, taşeron şirketlerin emekten çalarak kazandıklarını söyledi.
Panele konuşmacı olarak Arslan'ın yanı sıra Prof. Dr. İlber Ortaylı, Doç. Dr. Kemal Görmez, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı İdris Naim Şahin de katıldı.
Dünyada ve Türkiye'de yerel yönetimlerin gelişimini anlatan Prof. Dr. İlber Ortaylı, memurların seçilme hakkının olmadığını hatırlatarak, seçilenlerin seçmenleri tam olarak temsil etmediği yerel yönetimlere özerklik verilmesinin demokrasiyi getirmeyeceğini vurguladı. Ortaylı, yerel yönetimlerin vergi salma haklarının olması gerektiğini söyleyerek, "Ancak, işadamlarından, müteahhitlerden oluşan belediye meclislerinin, memurlardan, işçilerden vergi toplamasını isteyemeyiz" dedi.
Kemal Görmez ise Meclis'e gelmesi beklenen yerel yönetimler yasa tasarısı ile merkezi idarenin yetkilerini merkezi idarenin yerellerdeki teşkilatı olan valiliklere ve il özel idarelerine aktaracağını belirterek, bu durumun çeşitli sorunlar yaratacağını savundu. Devletin sosyal devlet olmasını sağlayan hizmetlerini merkezin yapması gerektiğini kaydeden görmez, sağlık hizmetlerinin sunumu, turizm, eğitim kurumlarının yapılması gibi hizmetleri yerel yönetimlerin verebileceğini diğerlerinin merkez tarafından görülmesi gerektiğini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Tabandan KESK yönetimine eleştiri

SONRAKİ HABER

Haberleşme işkolu sendikasızlaştırılacak Meclis gündeminde olan Türk Telekom'un özelleştirilmesiyle ilgili yasa tasarısına karşı tepkiler sürüyor.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...