24 Ocak 2000 22:00

Güneydoğu'da 3 günde 136 gözaltı

Güneydoğu Anadolu'da, Hizbullah'a yönelik başlatılan operasyonlar sürüyor. Bölgede sürdürülen operasyonlarda 3 günde toplam 136 kişi gözaltına alındı.

Paylaş
Güneydoğu'da 3 günde 136 gözaltı
Güneydoğu Anadolu'da, Hizbullah'a yönelik başlatılan operasyonlar sürüyor. Bölgede sürdürülen operasyonlarda 3 günde toplam 136 kişi gözaltına alındı.
AA muhabirlerinin edindiği bilgilere göre, Beykoz'da başlayan Hizbullah operasyonundan sonra mezar evlerin ortaya çıkarılması üzerine, Türkiye genelinde geniş çaplı operasyonlar başlatıldı. Güneydoğu'da sürdürülen operasyonlarda son 3 günde Mardin'de 60, Siirt'te 20, Batman'da 14, Elazığ'da 18 ve Diyarbakır'da 25 olmak üzere toplam 136 kişi gözaltına alınırken, gözaltı sayısının artması bekleniyor.
İlk mezar ev Batman'da
Güneydoğu'da geçtiğimiz yıl Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nce başlatılan geniş çaplı operasyonlarda, ilk mezar ev Batman'ın Çamlıca Mahallesi'nde 17 Mart 1999 tarihinde ortaya çıkarıldı. Terk edilmiş halde bulunan ve TPAO'da işçi olarak çalışan Fahrettin Özdemir'e ait evin alt kısmında çıkarılan hücre evinde, elleri kelepçeli vaziyette bir insan iskeleti bulundu. Yaklaşık bir ay sonra da örgütün ikinci mezar evi Mardin'in Kızıltepe ilçesi Urfa Caddesi'nde ortaya çıkarıldı. Burada da bir insan iskeleti bulundu. Adli Tıp Kurumu'na gönderilen iskeletlerin halen kime ait olduğu belirlenemedi.
Örgütün arşiv çalışması
"Menzil grubu" ile ters düşerek ayrılan ve "cihat dönemi" olarak tabir ettikleri silahlı eylemi başlatarak, "yönetime el koyma" planları yapan "İlimciler Grubu"nun, güvenlik güçleri, kamu görevlileri, öğrenciler ve bazı kişiler hakkında bilgiler toplayarak arşivledikleri ortaya çıkarıldı. Yetkililer, örgütün; "ilk olarak bölge, öncelikle PKK olmak üzere diğer illegal örgütlerden temizlenmeli, bölge içinde tek hakim ve etkin güç olarak kalınmalı, akabinde son aşama
olarak devlet güçlerine karşı silahlı halk hareketi başlatılmalı" stratejisi ile hareket ettiğini belirterek, şöyle dediler: "Strateji olarak son aşamaya gelinmediğinden, şiddet eylemlerini devlet güvenlik güçlerine yöneltmeyen örgüt, güvenlik kuvvetleri ve diğer kamu görevlileri hakkında bilgiler toplayıp arşivlemektedir. Çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda, personellere ve öğrencilere ilişkin bilgiler toplayan örgüt üyeleri, topladıkları bilgilere kanaatlerini de ekleyerek örgüte iletmektedirler.
Toplanan bu arşivlerde hücre evlerinde itinayla yapılmış gizli bölmelerde muhafaza ediliyordu. Düzenlenen son operasyonla tüm bu bilgilerin de bulunduğu örgüte ait ana arşiv ortaya çıkarıldı. Ortaya çıkarılan bu arşivler tüm detaylarıyla değerlendirilmektedir."
Ölenler için türbe
Propaganda çalışmalarına önem veren ve bunu yaparken de dini istismar eden Hizbullah'ın, trafik kazasında ölenleri dahi kamuoyuna "şehit" olarak lanse ettiği belirlendi. Trafik kazası, çatışma ve eceliyle ölenler için toplu mezarlar yaptıran Hizbullah'ın, bölgede uzun süre halkın din duygularını istismar ederek, taban genişletme çalışmalarını yürüttüğünü de kaydeden yetkililer, "Örgüt eceliyle ölen elebaşılarına toplu mezarlar yaptırarak, muhafazakâr bölge halkına ziyaret gibi sunuyor.
Bölgede buna benzer mezarlık, Diyarbakır'ın Silvan ilçesine bağlı Yolaç köyünde bulunuyor. Örgüt burayı sözde şehitler mezarlığı olarak lanse etmektedir" diye konuştular. Yetkililer, Hizbullah'ın geçmiş yıllarda, dikkat çekmemek amacıyla yöneticilerinin bulunduğu bölgelerde eylem yapmadıklarını da kaydettiler.
ÖNCEKİ HABER

TSK'dan 'zorunlu' açıklama

SONRAKİ HABER

Adana'da boş alanda bir ceset çıkarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...