24 Ocak 2000 22:00

Uğur Mumcu her yerde anıldı

Gazeteci Uğur Mumcu, öldürülüşünün 7. yıldönümünde İzmir, Bursa, Adana, Çanakkale ve birçok ilde, düzenlenen etkinlik ve eylemlerle anıldı.

Paylaş
Uğur Mumcu her yerde anıldı
Gazeteci Uğur Mumcu, öldürülüşünün 7. yıldönümünde İzmir, Bursa, Adana, Çanakkale ve birçok ilde, düzenlenen etkinlik ve eylemlerle anıldı. İzmir Demokrasi Platformu, dün saat 12.30'da Konak Meydanı'nda 500 kişinin katılımıyla Uğur Mumcu eylemi gerçekleştirdi. "Uğurlar ölmez, özgür basın susturulamaz", "Ankara, Ankara katilleri saklama" sloganları atılan eylemde konuşan Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Bahri Akkan, yetkililerin katillerin bulunmaması için çaba sarf ettiğini söyledi. Akkan, Mumcu'nun katilini, aranması gereken yerde aramayanların Mumcu'dan sonra öldürülen basın şehitlerinin de sorumlusu olduğunu belirterek, "Bu ülkede hâlâ Abdi İpekçi'lerin katilleri zaman aşımı gibi gerekçelerle elini kolunu sallaya sallaya geziyor" dedi.
Akkan, 'Çetin Emeç'lerin, Turan Dursun'ların, Musa Anter'lerin, Kışlalı'nın katilleri bulunamamakta, Susurluk kahramanları yargılanma yerine, düğünlerde, mahkemelerde şov yapmakta, Metin Göktepe davasında olduğu gibi katilleri bulunanlar da adeta cezalandırılmamak için cezalandırılmakta" dedi. Saat 12.00'de Cumhuriyet gazetesi önünde toplanan 500 kişi de, Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Cumhuriyet Gazetesi İzmir Temsilcisi Serdar Kızık'ın konuşmasının ardından, karanfiller bırakıldı ve Mumcu'nun katillerinin bulunması istendi. ADD, Türk Kadınlar Birliği, CHP, İP, CUMOK, 68'liler Birliği Vakfı'nın katıldığı eylemde, "Uğurlar ölmez, vatan bölünmez", "Mollalar İran'a", "Türkiye laiktir, laik kalacak" sloganları atıldı. Cumhuriyet gazetesi İzmir Temsilcisi Serdar Kızık, "Mumcu'nun katilleri örgütler, tetikçiler olabilir, ama biz sahnenin arkasında onları yönetenleri görmek istiyoruz" dedi.
Bursa'da 1000 kişilik miting
Mumcu'yu anmak için Bursa Setbaşı'nda toplanan siyasi parti, sendika ve dernek üyeleri, "Kahrolsun MİT, CIA, kontrgerilla", "Katiller bulunsun, hesap sorulsun" ve "Çeteler halka hesap verecek" sloganlarını attı. Heykel Meydanı'na kadar yürüyüş yapan 1000 kişi, burada ilk olarak saygı duruşunda bulundu. Mitingte yapılan konuşmalarda, Mumcu'nun faillerinin bir an önce ortaya çıkarılması istendi. Bolu Halkevi'nde kitle örgütleri, sendikalar ve siyasi partiler dün saat 12.30'da basın toplantısı düzenleyerek, Mumcu'nun katillerinin halen bulunamamasına tepki gösterdiler. Katillerin bir an önce bulunmasının istendiği basın toplantısına, Halkevi, Eğitim-Sen, Çimse-İş, Ziraatçılar Derneği ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Bolu şubeleri, Enerji Yapı Yol-Sen ve Tarım Gıda-Sen Bolu temsilcilikleri, EMEP İl Örgütü ile CHP il ve merkez ilçe örgütleri katıldı. Silifke'de düzenlenen basın toplantısına ise, Tüm Bel-Sen, Kültür-Sen, Eğitim-Sen, KESK, ADD, Göksu Vakfı, ÇYDD, CHP, ÖDP, İP, DSP ile Akdere Belediye Başkanı Yaşar Akış katıldı. Çanakkale'de Uğur Mumcu Platformu tarafından Cumhuriyet Alanı'nda tören düzenlendi. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı anma etkinliklerine akşam, Uğur Mumcu Parkı ile Belediye Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen toplantılarla devam edildi. Adana'da ise CHP İl Örgütü etkinlikler gerçekleştirdi. İlk olarak Cumhuriyet gazetesini ziyaret eden CHP yöneticileri, burada açılan deftere duygularını yazdılar. CHP yöneticileri ve beraberindeki katılımcılar, buradan da Atatürk Parkı'na yürüyerek, Mumcu için saygı duruşundan bulundular. CHP Adana İl Örgütü saat 16.00'da ise Uğur Mumcu Meydanı'nda sazlı-sözlü bir etkinlik yaptı.
ÖNCEKİ HABER

Sır değil, devlet sırrı!

SONRAKİ HABER

İstanbul'da karanfillerle anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa