24 Ocak 2000 22:00

İsrail-Türkiye ilişkisi 'bir aşk hikâyesi'

Suriye ile yürüttüğü görüşmelerde Suriye tarafının diplomatik hamleleri nedeniyle bölgede ABD'nin desteklediği yeni güç dengesini oluşturmakta...

Paylaş
İsrail-Türkiye ilişkisi 'bir aşk hikâyesi'
Suriye ile yürüttüğü görüşmelerde Suriye tarafının diplomatik hamleleri nedeniyle bölgede ABD'nin desteklediği yeni güç dengesini oluşturmakta zorlanan İsrail, Türkiye ile olan 'iyi' ilişkilerini İsrail'e örnek gösteriyor. İsrail ile Suriye arasındaki görüşmelerin üçüncü turunun ertelenmesinin ardından İsrail'in önemi gazetelerinden Haaretz, İsrail'in, Suriye'den, "Türkiye'den gördüğü dostluğu görmek istediğini" belirten bir yorum yayımladı.
'Mutlak güven'
"Şam'da Türk Hamamı Ararken" başlıklı yorumda, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin, normal ilişkilerin çok ötesinde, "sıcak bir barış" ve "aşk hikâyesi" olduğu, iki ülke arasında "hiçbir kuşku bulunmadığı ve mutlak bir güven olduğu" ifade edildi. Geçen hafta İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi ile İsrail Genelkurmay Başkan Yardımcısı Uzi Dayan'ın aynı anda Ankara'da olduğuna dikkat çekilen yorumda, Harrazi'nin, İsrail'in, İran'a saldırmak için Türk topraklarını kullanmayacağı konusunda ikna olmak için, Dayan'ın ise iki ülke arasındaki balayının halen sürdüğünü göstermek için Ankara'da temaslarda bulunduğu ileri sürüldü.
Gülümsesinler, el sıksınlar
Türkiye ile İran arasında, şüpheden kaynaklanan, sürekli tehdide maruz kalan ve her sabah yeniden gözden geçirilen ilişkiler bulunduğunu belirten gazete, İsrail'in, Filistinliler ile ilişkilerinin de benzer olduğu, mevcut koşullarda Suriye ile de ancak bu model çeçevesinde ilişkilerin normalleştirebileceği görüşünü kaydetti. Yorumda, güvenlik düzenlemelerinin, her zaman ilişkilerin normalleştirilmesinden daha önemli görülmesi eleştirilerek, "Biz güvenlikten fazlasını istiyoruz. Esad gülümsemezse, El Şara el sıkmayı kabul etmezse, Golan'ı vermeyeceğiz ve bırakacağız savaş devam etsin. Türk hamamında gördüğümüz ihtimamın aynısını, şimdi Şam'dan bekliyoruz" denildi.
Mısır ve Ürdün'den destek
Öte yandan, Mısır ve Ürdün, Suriye ve Filistin'e İsrail ile görüşmelerinde destek verdi. Ürdün haber ajansı Petra'nın bildirdiğine göre, Suriye'deki görüşmelerinin ardından Ürdün'e gelen Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Kral Abdullah ile iki kez görüştü. Ajans, "İki lider, Suriye ve Filistinli kardeşlerine, İsrail ile görüşmelerinde desteklerini vurguladılar" diye yazdı.
ÖNCEKİ HABER

Rus generalin cesedi bulundu

SONRAKİ HABER

Karanlıkta bırakılan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...