23 Ocak 2000 22:00

TZOB: Tarım kredi faizleri düşürülsün

TZOB Başkanı Yücel, faiz oranlarındaki son düşüşlerin, "geçici" olduğu gerekçesiyle tarımsal kredi faiz oranlarına yansıtılmadığını ve çiftçinin %65 kredi kullandığını kaydetti.

Paylaş
TZOB: Tarım kredi faizleri düşürülsün
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Faruk Yücel, tarımsal kredi faizlerinin yüksek olduğunu belirterek, "Bu kredi faiz oranlarıyla üretilen ürünler, IMF'nin dediği fiyatlardan satılamaz" dedi.
Anadolu Ajansı muhabirinin sorularını yanıtlayan Faruk Yücel, tarımsal kredi faiz oranlarının kamu borçlanmalarına endekslenerek, Hazine borçlanma oranlarına 5 puan ilave edilmek suretiyle belirleneceğinin ilan edildiğini hatırlattı.
Faruk Yücel, faiz oranlarındaki son düşüşlerin, "geçici" olduğu gerekçesiyle tarımsal kredi faiz oranlarına yansıtılmadığını ve halen çiftçinin yüzde 65 seviyesinden kredi kullandığını kaydetti.
Özel bankalara kıyak
Tarımsal kredi faizleri belirlenirken Hazine borçlanma faizlerine 5 puan ilave yapılmasını da eleştiren Yücel, kredi dağıtımının özel bankalar aracılığı ile yapılması durumunda bu bankaların komisyon almak yerine, üzerine para vereceklerini vurguladı. Bugünkü sistem içerisinde bu kredi oranlarıyla üretilen ürünlerin IMF'nin dediği fiyatlardan satılamayacağını belirten Faruk Yücel, "Bir ucu serbest, bir ucu bağlı liberal ekonomi olamaz. Ürüne yüzde 25'ten fazla verilmeyecekse, o zaman faizin de yüzde 25'ten fazla olmaması lazım. Mazota, ilaca yüzde 25'ten fazla zam olmaması lazım" diye konuştu.
Zirat Bankası'nın, yayımladığı tebliğle, belli bir limitin üzerinde tarımsal faaliyette bulunanların kredilendirilmeyeceğini açıkadığını hatırlatan Yücel, küçük ve büyük ölçekteki çiftçilerin, Meclis'in kararı ile Maliye Bakanlığı tarafından belirlendiğine dikkati çekti.
1.600 dönüm kıraç araziden az arazide tahıl üreten çiftçinin küçük çiftçi sayılacağını anlatan Yücel, Ziraat Bankası'nın bu rakamı yüzde 50 düşürdüğüne işaret etti.
Dünya Bankası gibi kuruluşların arazinin bölünmemesi üzerinde durduklarını anımsatan TZOB Başkanı, Ziraat Bankası'nın bu uygulamayla kredi kullanımı için arazinin küçültülmesine yol açacağına dikkati çekti. Tarımda doğrudan desteğe geçilmesi halinde, desteğin kime ve nasıl verileceğinin belli olmadığını belirten TZOB Başkanı Yücel, "Doğmamış çocuğa don biçemem" dedi. Yücel, "Üretimin dışında verileni, biz kabul etmiyoruz. Köyde yaşıyor diye şahıs başına mı verilecek? 30 milyon insana vereceğin kredi miktarı ne? Ne gelirin var da 30 milyon insana kredi vereceksin" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Nükleere karşı yeni eylem hazırlıkları

SONRAKİ HABER

JİTEM-Hizbullah ortaklığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...