22 Ocak 2000 22:00

Telekom'un özelleştirilmesini WTO istiyor

Haber-Sen İzmir Şube Başkanı Ali Yılbaşı, Türk Telekom'un özelleştirilmesini Dünya Ticaret Örgütü (WTO)'nün istediğini söyledi.

Paylaş
Telekom'un özelleştirilmesini WTO istiyor
Sinan Sarısaltuk
Haber-Sen İzmir Şube Başkanı Ali Yılbaşı, Türk Telekom'un özelleştirilmesini öngören yasa tasarısının Dünya Ticaret Örgütü (WTO)'nün isteği doğrultusunda hazırlandığını söyledi. Hükümet tarafından WTO'ya verilmiş taahhütlerin olduğuna dikkat çeken Yılbaşı, " WTO ve IMF'nin dayatması sonucu telekom özelleştirilmeye çalışılıyor" dedi. Kamuoyunda Türk Telekom denince sadece telefon hizmetlerinin akla geldiğini ifade eden Yılbaşı, sözlerine şöyle devam etti: "İnternet, faks, modem, teleks hatları, uydu yayınları, televizyon ve radyo frekanstas dediğimiz ve bunlarla beraber pek çok haberleşme ve iletişim hizmetleri telekom hizmeleri arasındadır."
Yılbaşı, telekomun 1.2 milyar dolar kârıyla birilerinin iştahını kabarttığını vurgulayarak, "Türkiye'nin bunu satarak kâr edeceği ortada değil. Özelleştirmeden elde ettikleri parayı, telekomun 5-6 yıldaki kârıyla çok kısa bir zamanda sağlayabilirler. Ama bunu tercih etmiyorlar" diye konuştu
Kamu-Sen kafa karıştırıyor
Kendilerini kaygılandıran bir başka konunun da imtiyaz sözleşmeleri olduğunu söyleyen Yılbaşı, "Şirketlerle imtiyaz sözleşmelerini Ulaştırma Bakanlığı imzalayacak. Bu da siyasi baskıya, siyasi istismara açık bir olaydır. Ulaştırma Bakanlığı'nın MHP'de olduğunu biliyoruz. Kendi yandaşlarına ya da kendilerini destekleyen şirketlerle imtiyaz sözleşmelerini imzalayabilir" dedi.
Yılbaşı, Türk Kamu Sen'in İzmir'de dağıttığı bildirilerde "eğer telekom özelleştirilirse çalışanların haklarının korunacağını ve 4 ikramiyeli maaşların ödeneceği" ifadelerine yer verdiğini belirterek, Türk Kamu-Sen'in kafa karıştığını söyledi.
KESK'e taşıyacağız
Türk Telekom'un özelleştirilmesine karşı İzmir'de içerikleri farklı 7-8 bin civarında bildiri dağıttıklarını kaydeden Yılbaşı, işbırakma eyleminin hazırlıklarını yaptıklarını dile getirdi. Bildiri dağıtmaya ve diğer sendikaları harakete geçirmek için çalışmalarına hız vereceklerini ifade eden Yılbaşı, özelleştirme karşısında KESK'in ciddi bir duruş sergileyemediğine dikkat çekti. Özelleştirme konusunu öncelikle KESK'e taşıyacaklarını belirten Yılbaşı, sorunu daha sonra Emek Platformu'na taşımayı hedeflediklerini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Avrupa Birliği yalanı

SONRAKİ HABER

Sınıf dayanışması yetersiz kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...