22 Ocak 2000 22:00

Ecevit'in bilmediği (!) kesin bulgular!..

15 Şubat 1993 günü Show TV'de yayınlanan 32. Gün programında dönemin İçişleri Bakanı İsmet Sezgin, "Hizbullah'ın PKK'ye karşı örgütlendiğini" söylemişti.

Paylaş
Ecevit'in bilmediği (!) bazı kesin bulgular!..
  • 15 Şubat 1993 günü Show TV'de yayınlanan 32. Gün programında dönemin İçişleri Bakanı İsmet Sezgin, "Hizbullah'ın PKK'ye karşı örgütlendiğini" söylemişti.
  • Batman Valisi Zeki Şanal da, 22 Şubat 1993 tarihli Cumhuriyet gazetesinde yer alan demecinde, "Bölgedeki radikal islamcılar PKK'ye tepki olarak doğdu" diyordu.
  • Dönemin OHAL Bölge Valisi Ünal Erkan ise, Milliyet gazetesinden Özcan Ercan'ın sorularına verdiği ve gazetenin 17 Şubat 1993 tarihli sayısında yayınlanan yanıtlarda, "PKK çökertilmedikçe Hizbullah tipi 'militan' örgütleri çözmeye niyetleri olmadığını" açıklamıştı.
  • Hazırladığı raporun TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi engellenen TBMM Faili Meçhul Cinayetleri Araştırma Komisyonu da, Batman'da Hizbullah konusunda yaptığı araştırma sonucu, Hizbullah kampları ve Hizbullah'a asker desteğini ortaya çıkarmıştı. Batman Emniyet Müdürü Öztürk Şimşek, komisyona şöyle diyordu: "Ne yazık ki, Hizbullah örgütü mensupları bir dönem askerlerden yardım gördüler. Buradaki bazı askeri birliklerde silahlı eğitim yaptılar, lojistik destek gördüler."
  • Adını açıklamayan bir MİT görevlisi, 24 Ağustos 1992 tarihinde Zaman gazetesinde Hizbullah için şöyle diyordu: "Koruculuk sisteminden umduğunu bulamayanlar, bölge halkının manevi hissiyatını da göz önüne alarak yeni bir örgüt kurulmasına karar verdiler. İstihbarat içinde Kürtçe bilenler seçildi. Küçük bir grup oluşturuldu ve halkın dini hassasiyetinin olduğu yerlere gönderildi. Bu grup belirli bir süre fikirlerini empoze ettikten sonra halkın arasından bir lider seçip, kendileri tamamen aradan çekildiler".
  • Mersin'de oturan 60 yaşındaki Sadık Bilgin isimli bir kişi öldürülmeden önce, gözaltında gördüğü işkenceyi ve aldığı tehditleri 5 Temmuz 1992 tarihli Özgür Gündem gazetesinde şu şekilde anlatıyordu: "Gözaltı süresinde askıya alındım, çırılçıplak soyularak üzerime soğuk su sıkıldı. Polis 'Sizin isim ve adreslerinizi Hizbullahçılara verdik. Onlar sizi öldürecek' dedi". Ve Sadık Bilgin 4 Mart 1993 tarihinde işyerinin önünde Hizbullah militanları tarafından öldürüldü.
  • Hizbullah içinde yer alan Osman Danış isimli ajan, 7 Mart 1992 tarihinde Yeni Ülke dergisine yaptığı açıklamada, 1990 yılında Gercüş Jandarma Bölük Komutanı tarafından ajanlaştırıldığını ve Diyarbakır'da Özel Tim Merkezi'nde eğitim gördüğünü söylemişti. Eğitimini ve yaptıklarını ise şöyle anlatmıştı: "Eğitimlerde bir din adamı gibi çalışabilmeyi ve PKK'ye karşı nasıl çalışılacağını öğrendim. Polis de eyleme giren kişilerin can güvenliğini sağlıyordu. Bugüne kadar kimsenin yakalanmamasının nedeni budur. Defalarca askerlerle köy baskınlarına gittik, köylülere işkence yaptık".
  • Hizbullah içinde yeralan İ.A. adlı ajan Hizbullahçıların nerede eğitildiği konusunda şunları söylüyordu: "Özellikle Batman, Nusaybin ve Silvan'da üs kurmuşlar. Kızıltepe'de eğitim merkezleri var. Eğitimciler, Bolu, Kayseri, Isparta ve Ankara'daki komando taburlarından geliyorlar. Diyarbakır Çevik Kuvvet Merkezi, Kızıltepe Orduevi, Batman MİT binası da bunların merkezi."
  • ÖNCEKİ HABER

    Kesin bulgudan çok ne var!

    SONRAKİ HABER

    Kuriş'in cesedi teşhis edildi

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...