21 Ocak 2000 22:00

Binlerce köy karda mahsur

Türkiye'nin neredeyse tamamını etkisi altına alan kar yağışı nedeniyle, sadece Doğu Anadolu Bölgesi'nde 5000'den fazla köy ile tüm iletişim kesildi.

Paylaş
Binlerce köy karda mahsur
Türkiye'nin başta Doğu Anadolu olmak üzere birçok bölgesini etkisi altına alan yoğun kar yağışı nedeniyle binlerce köy ile irtibat kesildi, enerji nakil hatları arızalandı, şehirlerarası yollar dahi kapandı. Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki 9 ilde 5000'i aşkın köy ile 2200 yerleşim birimi kar ve tipi nedeniyle mahsur kaldı. Yolların kapalı, elektriklerin kesik olduğu bölgede, yol açma ve onarım çalışmaları için yağışın kesilmesi bekleniyor.
Kar kalınlığı Van'da 20 santimetre, Bitlis'te 1, Hakkâri'de 1.5 ve ilçelerde ise yer yer 1-1.5 metreye ulaştı. Erzurum, Erzincan, Ağrı, Kars, Muş, Bingöl, Tunceli, Iğdır ve Ardahan'da şehiriçinde kar kalınlığı 40 ile 60 santimetre arasında değişirken, yüksek kesimlerdeki kar kalınlığı bir buçuk metreyi buldu. Kar yağışı ve tipinin devam etmesi nedeniyle şehirlerarası ulaşımın yanı sıra şehiriçi ulaşım da güçlükle yapılıyor. Van'ın Gevaş ilçesinde aralarında resmi binaların da bulunduğu 216 evin ev ve işyerinin çatısı uçtu ve camları kırıldı. Hızı saatte 120 kilometreyi bulan yağış ve tipi devam ettiği için yol açma çalışmaları bir şey ifade etmiyor. Bu nedenle karayolları ekipleri çalışmalarına ara verdi.
Birçok yerleşim birimi de enerji ve nakil hatlarında meydana gelen arızalanmalar nedeniyle dünden bu yana karanlıkta. Bazı yerleşim birimleri ile haberleşmenin yapılamadığı belirtildi. Yüzlerce elektrik direğinin devrildiği bölgede 600 yerleşim birimine elektrik verilemiyor. Fırtına nedeniyle direkler onarılamadığı için TEDAŞ ekipleri de onarım için yağış ve fırtınanın dinmesini bekliyor.
Çığ can alıyor
Hava koşulları can kaybına da yol açıyor. Bingöl'ün Adaklı ilçesi Seliman Mezrasın Koyunsırtı mevkiinde çığ altında kalan Ferit Ensevimli (26) öldü, kardeşi Halit Ensevimli ile Sebahat Güvendir kar altından yaralı olarak çıkarılarak Bingöl Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Hakkâri'de çığ altında kalan iki korucu, ikinci çığ tehlikesi nedeniyle henüz kurtarılamadı. Ardahan'ın Posof-Damal arasındaki Ilgar Geçidi'nde kar yağışı ve tipiye yakalanarak yaklaşık 30 saat mahsur kalan 22 kişi, karayolları ekipleri tarafından kurtarıldı. Gürcistan'dan Türkiye'ye karayoluyla gelen turistler de 4 gündür Posof'ta bekletiliyor.
Şehirlerarası yollar da kapalı
Bölgede etkisini sürdüren elverişsiz hava koşulları kara ve havayolu ulaşımında aksamalara yol açarken, Erzurum-Bingöl, Erzurum-Artvin, Kars-Ardahan, Iğdır-Kağızman ile Kars-Göle karayolu önceki geceden bu yana ulaşıma kapandı. Tekel Genel Müdürlüğü, kar ve buzla mücadelede yeterli miktarda tuz dökme çalışması yapılmadığını belirtti.
Bolu kar altında
Bolu'da, yoğun kar nedeniyle 440 köy yolu ulaşıma kapanırken, çadırkentlerdeki bulaşıkhane, tuvalet ve banyoların suları dondu, bazı şofben kazanları da patladı. Bolu merkez ilçede 123, Dörtdivan'da 28, Gerede'de 86, Göynük'te 50, Kıbrıscık'ta 16, Mengen'de 54, Mudurnu'da 60, Seben'de 10, Yeniçağa'da ise 13 köyde toplam 2638 kilometre köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor. Karayolları 41. Şube Şefliği'ne bağlı ekipler, TEM otoyolu ile D-00 karayolunun Boludağı geçişini güçlükle de olsa ulaşıma açık tutmayı sağladılar.
Yollar kapalı, okullar tatil
Kayseri'de 3 günden beri aralıklarla devam eden kar yağışı ulaşımın aksamasına neden oluyor. Kayseri'nin Pınarbaşı, Sarız, Yahyalı, Develi, Tomarza, Akkışla, Bünyan, Özvatan, Felahiye ve Yeşilhisar ilçelerine bağlı 305 köy yolu halen ulaşıma açılamadı. Kar yağışı ve buzlanma nedeniyle şehirlerarası karayollarında da ulaşım güçlükle yapılabiliyor. Kayseri-Malatya karayolunun Gürün-Darende arası saat 08.00'den itibaren ulaşıma kapandı. Malatya yönüne gitmek isteyen araçlar, Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinde bekletiliyor. Kayseri-Sivas ve Kayseri-Kahramanmaraş karayollarında da ulaşım güçlükle yapılabiliyor.
Nevşehir'de 80 köy yolu ulaşıma kapandı. Eskişehir'de ilköğretim okulları ile liseler, dün de tatil edildi. Yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle dün Konya, Aksaray ve Karaman'da kapanan toplam 415 köy yolundan 350'si hâlâ kapalı bulunuyor.
Elverişsiz hava koşullarının yoğun biçimde yaşandığı Hakkâri'de, kent dışındaki yatılı ilköğretim okulunda kalan 180 öğrenciye ulaşıldığı; 500 öğrencinin öğrenim gördüğü Tatvan'daki yatılı okula ise henüz ulaşılamadığı bildirildi. Alınan bilgiye göre, Hakkâri'ye 5 kilometre uzaklıkta bulunan Süleyman Demirel Yatılı Bölge İlköğretim Okulu'nda öğrenim gören 180 öğrenciye, yoğun kar yağışı ve kar kalınlığının 1.5 metreye ulaşması yüzünden ulaşılamamıştı. Emniyet Müdürlüğü Özel Harekât Şube Müdürlüğü ekipleri, önceki gece okula ulaşarak, öğrencilere ekmek dağıttı. Öğrencilerin gıda ihtiyacının karşılandığı, sağlık durumlarının da iyi olduğu öğrenildi.
Tatvan'da 500 öğrenci
Öte yandan, Bitlis'in Tatvan ilçesinde, 500 öğrencinin öğrenim gördüğü YİBO'ya da yolların kapalı olması yüzünden ulaşılamıyor. Enerji sıkıntısı yüzünden kalorifer sistemi çalışmayan okula ulaşmak amacıyla Tatvan Belediyesi görevlileri, iş makineleriyle yolu açmaya gayret gösteriyor.
Lodos İstanbul'da etkili oluyor
İstanbul'da şiddetli lodos etkisini sürdürüyor. Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ) Şehir Hatları'ndan alınan bilgiye göre, lodos nedeniyle saat 09.00'dan itabaren Harem-Sirkeci arasındaki arabalı vapur seferleri ile saat 10.40'tan itibaren Kadıköy-Beşiktaş ve saat 11.00'den itibaren Üsküdar-Beşiktaş arasındaki şehit hatları seferleri yapılamadı. Ayrıca, 08.30'dan itibaren Sirkeci-Adalar ile Sirkeci-Adalar-Yalova seferleri de iptal edildi. Öte yandan, meteoroloji yetkililerinden alınan bilgiye göre, şiddetli lodos İstanbul'da bir süre daha etkili olacak.
ÖNCEKİ HABER

2000'de 74 tabutluk geliyor

SONRAKİ HABER

Yasal hakları engellemenin kılıfı:

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...