21 Ocak 2000 22:00

2000'de 74 tabutluk geliyor

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, cezaevlerindeki koğuş sisteminden, bir an önce, "oda" sistemine geçilmesi gerektiğini söyledi.

Paylaş
2000'de 74 tabutluk geliyor
Her fırsatta F tipi cezaevi modelini savunan Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, bir an önce tutukluların hücrelere konulmasını isteyerek, 2000 yılı içerisinde bu isteğine uygun 74 F tipi cezaevinin yapılacağını söyledi.
Türk, Ankara Adliyesi'nde düzenlenen, "21. Yüzyıla Girerken Cezaların İnfazı" konulu sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada,şunları söyledi: "Her şeyden önce cezaevlerinin amacına uygun kurumlar haline getirilmesi gerekir. Buradakiler, önce ıslah edilmeli sonra da topluma yararlı kişiler haline getirilmelidir. Bugün Türkiye'de çeşitli adlar altında kurulmuş 561 ceza infaz kurumu var. Ancak, mevcut cezaevlerinin suç ve ceza sisteminin amaçlarını gerçekleştirmeye elverişli olduğu söylenemez. Bu kanayan bir yaradır. Kamuoyu, bu kurumları ya bir isyan, ya bir açlık grevi ya da yasak maddelerin içeriye sokulması gibi olaylar yaşandığında anımsıyor. Cezaevleri ayrı bur dünyadır, farklı kuralları vardır. Ama bu kurumlar, suç ve ceza politikasının amaçlarına ve insan haklarına uygun bir şekilde mutlaka yeniden düzenlenmelidir."
Koğuş sistemi
Türkiye'deki cezaevlerinde koğuş sisteminin uygulandığını, bunun da özellikle mafya ve terör tipi suç örgütlerinin egemenliklerini sürdürmesine olanak tanıdığını savunan Türk, bu tür yerlerdeki tutuklu ve hükümlülerin, daha ileri düzeyde yetişmiş suçlular haline geldiklerini söyledi. Türk, "Bu haliyle koğuş sisteminin ıslah edici fonksiyonu yoktur" diyerek, bir an önce "oda sistemi"ne geçilmesini istedi. Mevcut cezaevlerinin oda sisteminin yer aldığı F tipi cezaevlerine dönüştürülmesi ve yeni F tipi cezaevlerinin inşasına yönelik çalışmaları da anlatan Türk, 2000 yılı içinde 74 mevcut cezaevinin F tipi cezaevine dönüştürüleceğini, mayıs ayı sonunda da 7 yeni F tipi cezaevinin inşasının tamamlanacağını bildirdi. "Yeni cezaevleriyle terör ve mafya örgütlerinin egemenliği de sona erecek. Bu nedenle, bazı çevreler bu tür cezaevlerinin hizmete sokulmasını önlemeye yönelik kampanya yürütüyor" diyerek, tabutluklara karşı çıkan çevrelerin gerekçelerini de saptırmaya çalıştı.
Tutuklu hakları, o da ne!
Türkiye'deki cezaevleri sorununun önemli ölçüde personel yetersizliğinden kaynaklandığına da işaret eden Türk, infaz koruma memurlarının durumlarının düzeltilmesinin yanında, hizmet öncesi ve içinde eğitimlerinin daha iyi gerçekleştirilmesine yönelik çalışma yürüttüklerini belirtti. Tutuklu ve hükümlülerin de bazı hakları olduğunu, ancak bu hakların günümüzde iyi belirlenmediğini kaydeden Türk, cezaların infazı ile ilgili yeni bir düzenlemeye gidileceğini bildirdi. İnfaz rejimini belirleyen Cezaların İnfazı Hakkında Kanun'un da günümüzde yetersiz kaldığını belirten Türk, şartla salıverme başta olmak üzere bu alanda yeni düzenlemeler gerçekleştirileceğini söyledi. Türk, "Şartla salıverme cezaların etkinliğini önlüyor. Bu kurum yeniden gözden geçirilmelidir" diyerek, günlük iaşe bedellerini 500 bin liradan 700 bin liraya çıkarmayı düşündüklerini sözlerine ekledi.
Cezaevlerini hedef gösterdi
Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Ali Suat Ertosun da, Bakan Türk'ün konuşmasını destekleyen tarzda konuştu. Ertosun, "Terörü bitirmek istiyorsak, bu çalışmalar mutlaka sonuçlandırılmalıdır. Çünkü terör örgütleri, mevcut yapı içinde cezaevlerinde etkinlik sağlıyor" diyerek, tutukluları hedef tahtasına koydu.
İki gün sürecek sempozyumda, ülkedeki infaz sistemi her yönüyle ele alınırken, sorunlara çözüm yolları da ortaya konulacak. Sempozyumun açılışına, Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, yüksek yargı organlarının üyeleri, çeşitli illerde görev yapan hakim ve savcılar, hukukçular ve diğer davetliler katıldılar.
ÖNCEKİ HABER

EMO: Talanı daha da derinleştirecekler

SONRAKİ HABER

Binlerce köy karda mahsur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa