20 Ocak 2000 22:00

Yeni toplumezarlar çıkıyor

Liderinin İstanbul'da öldürüldüğü Hizbullah'ın İlim Grubu'nun, İstanbul'dan sonra Ankara'da da bir toplumezarı ortaya çıktı.

Paylaş
Yeni toplumezarlar çıkıyor
İstanbul'da başlatılan ve Hizbullah'ın İlim Grubu'nun lideri Hüseyin Velioğlu'nun öldürüldüğü baskın sonrası, Hizbullah'a yönelik operasyonlar genişletilerek sürdürülüyor. PKK'nin silahlı eylemlerinin yükselişte olduğu dönemlerde PKK'ye karşı devletçe önü açılan ve desteklenen örgüte, PKK'nin 'tehdit' olmaktan çıkması ve yeni MGK konseptinde 'irtica'nın birinci tehdit olarak belirlenmesiyle birlikte başlatılan operasyonlar dehşet verici görüntüleri ortaya çıkarıyor.
Ankara'da da üç ceset bulundu
İstanbul'da Hizbullah örgütüne ait bir evden 10 kişinin cesedenin çıkarılmasının ardından, Ankara'da da 3 kişinin cesedi olduğu sanılan bir ev tespit edildi.
Arama sonucu ulaşılan toplumezarda üç cesede rastlandı. Gözaltı operasyonları da sürdürülüyor. Ankara Emniyet Müdürü Kemal İskender, Etimesgut ilçesi Kazım Karabekir Mahallesi 308. Sokak'ta bulunan 28 numaralı hücre evinde yakalanan Hizbullah üyelerinin, 3 kişinin öldürülerek bu eve gömüldüğünü itiraf ettiklerini belirterek, cesetlerin aranması çalışmalarına başlandığını bildirdi. Aramalar sonucu, söz konusu evden ikisi Mehmet Şerif Uprak ve Bayram Ali Uprak adlı kardeşlere ait olduğu sanılan üç erkek cesedi çıkarıldı, diğer cesedi arama çalışmaları ise devam ediyor. Bu kişilerin Mersin'de beyaz eşya ticareti yaptığı öğrenildi.
Öte yandan, Ankara'da gözaltına alınan 9 Hizbullah üyesinin, Konya'da 6 kişiyi öldürdüklerini itiraf ettikleri açıklandı. Ankara'da gerçekleştirilen operasyon sonucu yakalanan 9 kişinin isimleri ise şöyle: Dr. Abdurrahman Aksoy (Hacettepe Hastanesi'nde çalışıyor), Mustafa Gözlüer, Nesrin Aslan, Mahmut Demir (örgütün askeri kanat sorumlusu), Nuran Aslan, Sadullah Arpa, Burhan Özlük, Mehmet Yaşar kod adlı Selman İpek (örgütün Ankara yapılanma sorumlusu) ve eşi Nuray İpek.
Uprak kardeşler soruşturması
İçel Emniyet Müdürü Haluk Bahçekapılı, Hizbullah'a yönelik operasyonların sürdüğünü, ancak konu hassas olduğu için çalışmalar sonuçlanmadan bir açıklama yapamayacağını bildirdi.
Bahçekapılı, Mehmet Şerif Uprak ve Bayram Ali Uprak kardeşlerin kaçırılması olayı ile Hizbullah bağlantısı konusundaki soruya da "Bu olayın Hizbullah tarafından gerçekleştirildiği ihtimali üzerinde duruyoruz. Ankara Emniyet Müdürlüğü ile görüşmelerimiz ve bilgi alışverişimiz sürüyor" karşılığını verdi. Mersin'de bitpazarında beyaz eşya ticareti yapan Mehmet Şerif Uprak ve Bayram Ali Uprak kardeşler, 6 ay önce ortadan kaybolmuş, ailenin başvurusu üzerine, o dönemde olayla Asayiş Şube Müdürlüğü ilgilenmişti. Bu arada, Mersin'de gece boyunca süren operasyonlar sonucu 7 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.
Antep'te 20 ev basıldı
Antep'te Hizbullah'a yönelik önceki akşam başlatılan operasyonlar sırasında 20'ye yakın eve baskın düzenlendi, çok sayıda kişi gözaltına alındı. Emniyet Müdürü Ali Kalkan, operasyon timlerinin göreve çıkması öncesinde yaptığı açıklamada, Antep'te son 1.5 ay içerisinde Hizbullah'a yönelik gerçekleştirilen 2 operasyonda gözaltına alınan 54 kişiden 14'ünün tutuklandığını söyledi. Kalkan, Konca Kuriş'in Antep veya Adıyaman'da öldürülüp gömüldüğü yönündeki bilgilerin, ancak eyleme katılanlardan birisinin yer göstermesi sonrası kesinlik kazanacağını ifade etti. Kalkan, sabah saatlerine kadar yürütülen operasyon kapsamında 20'ye yakın eve baskın yapıldığını ve 15 kişinin gözaltına alınığın kaydedetti.
Ağabeyi, Velioğlu'nu teşhis etti
Hizbullah İlim Grubu lideri Hüseyin Velioğlu, ağabeyi tarafından teşhis edildi. Akrabalarıyla Batman'dan uçakla İstanbul'a gelen Hayrettin Velioğlu, Adli Tıp Kurumu'na gitti. Burada, kurum başkanlığına ait girişten gizlice binaya alınan Hayrettin Velioğlu, villa operasyonunda ölü olarak yakalanan kişinin kardeşi Hüseyin Velioğlu olduğunu bildirdi.
Konya Emniyeti: 'Tetikteyiz'
Konya Emniyet Müdürü Mehmet Aksu, Ankara'da Hizbullah'a yönelik operasyonda yakalananların, Konya'da 6 kişiyi öldürdüklerini söylediklerini hatırlatmaları üzerine yaptığı açıklamada, tetikte olduklarını, her türlü istihbaratın değerlendirildiğini, ancak şu ana kadar kendilerine ulaşan resmi bir bilgi bulunmadığını belirtti. Mehmet Aksu, bu arada, geçen yıl Konya Akyokuş mevkiinde toprağa gömülü bulunan cesetlerle ilgili faillerin araştırıldığını kaydetti.
Batman Emniyeti: Dikkatle iziyoruz
Batman Emniyet Müdürü Muzaffer Erkan ise, yaptığı açıklamada, Hizbullah'a yönelik operasyonları yakından izlediklerini belirtti. Terörle Mücadele Şube Ekipleri'nce sürdürülen operasyonlarda, bazı şüpheli kişilerin gözaltına alındığını belirten Erkan, Batman'da olağanüstü bir durum olmadığını, Hizbullah lideri Hüseyin Velioğlu'nun cenazesinin Batman'a getirilmesi halinde alınması gereken tüm önlemleri planladıklarını söyledi.
Ağrı'da Menzil operasyonu
Ağrı'da gerçekleştirilen operasyonda ise, Hizbullah'ın Menzil grubu mensubu oldukları iddiasıyla 4 kişi gözaltına alındı.
Vali Çakır: Bir hayli gözaltı var
İstanbul Valisi Erol Çakır, Hizbullah'a yönelik başarılı operasyonları dolayısıyla polis teşkilatını kutladı. Çakır, gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlarken, "Bu olaylar, bir yüce dinin nasıl istismar edilerek, nasıl kanlı olaylarla kötüye kullanılmak istendiğinin, istismar edildiğinin, çok açık bir örneğidir" dedi. Çakır, operasyonlarda yeni gömü evlerinin ortaya çıkarılıp çıkarılmadığı yolundaki bir soruya, "Şu anda bu konuda herhangi bir şey söylemek mümkün değil. Devam eden operasyonlar var. Bu operasyonların gelişmesine göre gerekli her şey yapılabilecek" diye yanıt verdi. Çakır, operasyonlar çerçevesinde gözaltına alınanların sayısının sorulması üzerine de "Bir hayli var" karşılığını verdi.
Bu arada, İstanbul'da 3 gündür Hizbullah'a yönelik operasyonlarda gözaltına alınanların sayısı 8'e yükseldi. Aralarında örgütün Marmara Bölge Sorumlusu Edip Gümüş, Askeri Kanat Sorumlusu Cemal Tutar, Akdeniz Bölge Sorumlusu Mehmet Emin Eker'in de bulunduğu 8 kişinin, emniyetteki sorguları sürüyor. Bu arada, önceki gün Beykoz'daki villa ve diğer hücre evlerde ele geçirilen birçok disket, kaset, çeşitli dokümanlar ile silah ve malzemelerin incelenmesi de devam ediyor. Örgüt üyelerinin verdiği ifadeler doğrultusunda örgütün yurt genelindeki faaliyetleriyle ilgili bilgi toplayan polis, bu bilgileri anında diğer il ve ilçe emniyet birimleri ile istihbarat birimlerine aktarıyor. Örgüte yönelik diğer illerde de operasyonlar yapıldığını belirten yetkililer, alınan ifadeler doğrultusunda Konca Kuriş ve diğer kayıpların da arandığını açıkladılar.
ÖNCEKİ HABER

TİSK'in ücret zammı yüzde 25

SONRAKİ HABER

Tahkimin geriye yürümesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...