20 Ocak 2000 22:00

Ekvadorlu yerlilere hükümet 'nasihatı'

Ekvador hükümeti, yerlilere, 'yetkililer tarafından muhatap alınmak istiyorlarsa' Mahuad'ın istifası taleplerinden vazgeçmeleri gerektiğini söyledi.

Paylaş
Ekvadorlu yerlilere hükümet 'nasihatı'
Ekvador İçişleri Bakanı; ülkenin dört bir yanından başkent Quito sokaklarına akan yerlilerin "Mahuad'ın istifası taleplerinden vazgeçmelerini" istedi. İçişleri Bakanı Vladimiro Alvarez, yerlilerin taleplerinden vazgeçmemesi durumunda hükümetin onlarla görüşmeyeceğini söyledi. Alvarez, "Anayasal bir hükümeti tanımayanlar, o hükümetle oturup konuşamazlar" diye konuştu.
Yerliler kararlı
Yerli liderleri ise, hükümetin istifasını sağlamak için yolları kapatmak gibi eylem türlerini hayata geçireceklerini belirttiler. Protestoları düzenleyen Conaie Yerli Konfederasyonu'nun başkanı, "Yavaş ve barışçıl bir biçimde mücadeleye devam edeceğiz" diye konuştu. Diğer yerli liderleri, halkın yoksulluğuna son vermek üzere "derin bir yapısal ve ekonomik reform" istediklerini söylediler.
Öte yandan, devlet, yerlilerin eylemlerini sona erdirmeleri için ilginç taktikler devreye sokuyor. Polis helikopterleri, önceki gün, başkentin El Arbolito parkında kamp kuran binlerce yerlinin üzerine bildiriler attı. İspanyolca ve Quechua dilinde yazılı bildirilerde, "Hayvanlarınızın size ihtiyacı var" denilerek, yerlilerin evlerine dönmeleri istendi.
Ulaşım işçilerinden destek
Yerlilerin karayolları ve hükümet binaları önünde eylem yapmasını önlemek için ise, 30 binden fazla polis ve asker görevlendirildi. Ana yollarda kurulan askeri denetleme noktalarına takılan yerlilerin, otobüslerden inerek başkente yürüyerek gittiği belirtiliyor. Grevde olan ulaşım işçileri de, binlerce yerlinin başkente taşınması görevini gönüllü olarak üstleniyorlar. Ulaşım işçileri, Mahuad hükümetinin benzin fiyatlarına yaptığı zamları geri aldırmak için iki haftadır grevde bulunuyor.
Quito dışındaki diğer şehirlerde de yol kapatma eylemleri başlarken, birçok bölgede okullar ve dükkânlar kapatıldı. Yerlilerin, Mahuad hükümetinin ulusal para birimini bırakıp dolara geçmesine de öfkeli olduğu görülüyor. Yerliler, bu kararın zenginleri daha zengin, yoksulları ise daha yoksul yapacağını vurguluyorlar.
Siyasi uzmanlar ise, Ağustos 1998'de göreve gelen Mahuad'ın, dolarizasyon kararını yasallaştırmak için kongre onayına muhtaç olduğuna dikkat çekiyor.
ÖNCEKİ HABER

Kohl'ün partisi çatırdıyor

SONRAKİ HABER

ABD'nin derdi demokrasi değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa