19 Ocak 2000 22:00

İstanbul'da bir yılda 27 bin gözaltı

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, 1999 yılında "huzuru sağlamak" iddiasıyla gerçekleştirilen operasyonlarda toplam 25 bin 107 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Paylaş
İstanbul'da bir yılda 27 bin gözaltı
İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir, 1999 yılı içerisinde "huzuru sağlamak" iddiasıyla gerçekleştirilen operasyonlarda toplam 25 bin 107 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Eylem ve basın açıklamalarında ise gözaltına alınan 2139 kişiden sadece 29'unun tutuklanması, polisin ne derece keyfi davrandığını açıkça ortaya koydu.
İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir, son bir yılda kentte meydana gelen önemli olaylar ve İstanbul polisinin uygulamalarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Özdemir, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Gayrettepe'deki Konferans Salonu'nda düzenlediği toplantıda, 4 Ağustos 1997'de İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevini devraldığını hatırlatarak, İstanbul'da yaklaşık 27 bin polisin görev yaptığını kaydetti.
Özdemir, geçtiğimiz yıl PKK'ye yönelik operasyonlarda 57 kişinin gözaltına alındığını söyleyerek, "1999 yılında ilimiz genelinde 566 toplumsal olay meydana gelmiş, bu olaylarda 2139 sanık gözaltına alınmış olup, bunlardan 29'u tutuklanmıştır" dedi.
'Huzursuz' uygulamalar
"Halkın can ve mal güvenliğini sağlayarak huzur ortamının temini" iddiasıyla gerçekleştirilen Huzur-34 uygulamaları konusuna da değinen Özdemir, halkın yoğun olduğu saatlerde operasyonların "umuma açık yerler, sokaklar, bekâr odaları"nda yapıldığını söyledi. Özdemir, 1999 yılı içinde gerçekleştirilen bu uygulamada, 1979 kişinin arandığı veya gıyabi tutuklu bulunduğu, 23 bin 128 kişinin şüpheli ve kimliksiz olduğu gerekçesiyle gözaltına alındığını bildirdi.
Özdemir, Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'nin kurulmasından bu yana ise, 176 çetenin çökertildiğini, 2968 kişinin yakalandığını belirtti.
Uyuşturucu operasyonları
Uyuşturucu kaçakçılığı olaylarında bir önceki döneme göre yüzde 47'lik bir artış olduğunu ifade eden Özdemir, narkotik polisinin ABD, Almanya, İngiltere, İtalya, Hollanda, Danimarka, İspanya ve İsrail ile ortak çalışmalar yaptığını açıkladı.
Trafik kazaları
Hasan Özdemir, İstanbul'daki araç sayısının ülke motorlu araç sayısının 1/4 kadar olduğunu kaydederek, ülke genelinde 8 kişiye bir taşıt düşerken, İstanbul'da 5 kişiye bir taşıt düştüğünü ifade etti. 1999 yılında şehir içinde 154 bin 808, şehir dışında 10 bin 012 kazanın meydana geldiğini aktardı.
Personel cezalandırmaları
1998 yılında İl Disiplin Kurulu'nca değişik rütbe ve unvandaki 2401 personele muhtelif niteliklerde ceza verildiğini ve 1590 personelin resen cezalandırıldığını söyleyen Özdemir, 1999 yılında ise 1472 personele muhtelif niteliklerde ceza verildiğini ve 542 personelin resen cezalandırıldığını bildirdi.
Önce dayak, sonra teşekkür
"Hedeflerimiz" başlıklı bölümde, "Halkımızın huzurunun kendi huzurumuz olduğu idraki ele 'güvenlik içinde yaşanan bir İstanbul'u tesis etmek sürekli hedefimizdir" diyen Özdemir'in kendi verdiği rakamlarla güvenliği nasıl tesis ettiği ortada! Özdemir, konuşmasının sonunda, toplumsal olaylarda yıllardır polisin saldırısına uğrayan basın mensuplarına, "kendilerinin sesi olduğu için" teşekkür etmeyi ihmal etmedi.
ÖNCEKİ HABER

Hizbullah OHAL'in çocuğu

SONRAKİ HABER

Demokrasi için davaya katılalım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...