19 Ocak 2000 22:00

Hizbullah OHAL'in çocuğu

Başbakan Ecevit, Hizbullah'a yönelik operasyonların süreceğini söylerken Hizbullah'ı da, bölücü, şeriatçı, cinayet işleyen... bir örgüt olarak suçladı.

Paylaş
Hizbullah OHAL'in çocuğu
Ayhan Özgür
Hizbullah'a yönelik operasyon dün de; genişleyerek sürdü.
İstanbul Üsküdür'da Hizbullah'a ait olduğu belirtilen bir evde, son haftalarda kaçırılan "işadamlarına" ait olduğu sanılan 11 cesedin bulunmasının ardından, Ankara'da da bir grup Hizbullahçının yakalandığı, bu kişilerin Kışlalı cinayeti ile bağlantılı olduğu bildiriliyor. Ayrıca Gaziantep'te yapılan bir dizi operasyonda da 8 kişinin yakalandığı, bunların da, Konca Kuriş ve Tarsus'ta, iki öğretmenin öldürülmesinden sorumlu olduğu ifade ediliyor. Yakalananlar arasında, Hizbullah'ın önde gelen militanlarının olduğu belirtiliyor. Öyle anlaşılıyor ki; Hizbullah örgütüne yönelik operasyonlar sürecek.
Devlet yetkilileri ve bir zamanlar "PKK'ye karışı savaştığı" gerekçesiyle, Hizbullah faaliyetlerini görmezden gelen basın kuruluşları, Hizbullah'a büyük bir öfke duyduklarını gösteren kavramlar kullanarak, Hizbullah hakkında konuşup yazıyorlar.
Başbakan Ecevit de, dün DSP Meclis Grubu'nda aynı doğrultuda konuştu. Ecevit, yaptığı konuşmada, "Hizbullah'ın yok edileceğini" söyledi. Hizbullah'ın "bölücülük", "din sömürüsü", "adam kaçırma", "cinayet" gibi her işe bulaştığını belirten Ecevit; operasyonların sürdürüleceğini açıkladı.
Hizbullah beslenip büyütüldü
Basın ve TV kanalları ise; Hizbullah'ın marifetlerini sayıp döken programların yanı sıra, "uzmanlar"ın görüşlerini de eksik etmiyorlar. Hatta Hizbullah'ın devlet tarafından beslenip büyütüldüğünü, askeri kamplarda eğitim gördüklerini de herkes kabul ediyor. Ama, bu organizasyonu yapan asker ve sivil devlet görevlilerinden hesap sorulmasına yönelik bir çaba, bu doğrultuda bir istek gözlenmiyor. Daha çok da Hizbullah'ın varlığı, OHAL'e, OHAL bölgesinde uygulanan baskı ve teröre değil, İran Devrimi'nin kaçınılmaz sonucu ve İran'ın faaliyetlerinin bir devamı gibi "muhayyel" nedenlere bağlanıp geçiştiriliyor. Lübnan-Filistin Hizbullah'ı ile PKK'ye karşı savaşmak üzere, dönemin başbakanı Tansu Çiller tarafından "böcek yiyen böcekler yetiştirme" olarak da ifade edilen strateji etrafında beslenip semirtilen Türkiye Hizbullah'ı özel olarak birbirine karıştırılıyor. Oysa Türkiye Hizbullah'ı Batman'da PKK'ye karşı savaşması"nda olduğu gibi, sayısız faili meçhul cinayeti organize eden ve bunu güvenlik kuvvetlerinin himayesinde ve bilgisi dahilinde yapan bir örgüt olarak biliniyor.
OHAL bölgesinde semirip geliştirildi
Kuruluşu, çeşitli dini grupların bir araya gelmesiyle olmuş bile olsa Hizbullah'ın sahneye çıkıp cinayet işlemeyi, terör estirmeye başlaması, doğrudan PKK'ye karşı kullanılmaya başlanmasıyla olmuştur. OHAL'in gerekçesi olarak öne sürülen gerekçeler, dönemin yetkilileri tarafından Hizbullah'ın desteklenmesi için de gösterilmiştir. Bu yüzden Hizbullah'ı lalettayin çıkmış, bir grup sapkın dincinin kurup büyüttüğü bir örgüt olarak görmek, olup biteni hiç anlamamak olur. Tersine, OHAL'ci zihniyet, "Kürt sorununu ezerek çözme" yanlısı zihniyet, Kürtlerin varlığını inkâr eden zihniyetle Hizbullah'ı koruyup besleyen zihniyet aynıdır. Bu yüzden de Hizbullah'ı bir örgüt değil bir "Hizbullah olayı" olarak ele alıp, onu kullanan yetkilileri de açığa çıkarıp sorgulamadıkça, bu Hizbullah çökertilse bile başka Hizbullahlar çıkmaya devam edecektir.
Başbakan Hizbullah'ın devlet korumasında olduğunu bilmiyor mu?
Başbakan Ecevit, dün partisinin Mmeclis grubunda Hizbullah'ı, "bölücü", "din sömürüsü yapan", "haraç alan", "cinayet işleyen" bir örgüt olarak tanımlarken, aslında eksik tanım yapmıştır. Hizbullah'ın kim tarafından beslenip büyütüldüğünü, nasıl bugünlere geldiğini, devletin burada ne rol oynadığını, OHAL politikalarıyla Hizbullah'ın beslenip büyütülmesi arasındaki doğrudan bağı da söylemesi gerekirdi. Ecevit, aslında bu bilgileri edinebilecek bir makamda bulunuyor. Eğer Hizbullah gerçekten yok edilmek isteniyorsa; onu ilişkileriyle birlikte açığa çıkarmak gerektiği de ortadadır. Bu yüzden de; Başbakan, "Hizbullah yok edilecek" derken, öncelikle Hizbullah'ın asker ve emniyet güçleri bilgisi dahilinde işlediği cinayetlerin, yaptığı eylemlerin açığa çıkarılması gerekir.
Çünkü, Hizbullah sadece, kendi ideolojik amaçları ya da parasal ihtiyaçları için haraç alıp, adam öldürmemiş, daha çok da; devlet adına bir faaliyet sürdürmüştür. Bugün bu faaliyetlerin açığa çıkarılması, asıl Batman ve OHAL bölgesinde eylemleri açığa çıkarsa; Hizbullah operasyonu, sıradan bir vaka olmaktan çıkabilir.
ÖNCEKİ HABER

Tarım arazileri yağmalanıyor

SONRAKİ HABER

İstanbul'da bir yılda 27 bin gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...