19 Ocak 2000 22:00

Tarım arazileri yağmalanıyor

Türkiye tarımını masaya yatıran Türkiye Ziraat Mühendisliği 5'inci Teknik Kongresi tartışmalarla sürüyor.

Paylaş
Tarım arazileri yağmalanıyor
Türkiye tarımını masaya yatıran Türkiye Ziraat Mühendisliği 5'inci Teknik Kongresi tartışmalarla sürüyor. Kongrenin, sorunların tartışılıp, çözümlerin sunulduğu oturumlara katılımın azlığı dikkat çekerken, çalışmalarını sunan mühendisler, meslekdaşlarının ilgisizliğine de dikkat çekiyorlar.
Kongrenin, Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Tekinal'in yönettiği beşinci oturumunda, tarım-çevre ilişkisi, mera alanları, yanlış ve amaç dışı arazi kullanımı, toprak-deprem ilişkisi irdelendi. Kongreye, "Tarım ve Çevre" konulu bildiriyle katılan Prof Dr. Erdal Şekeroğlu, tarımın kendine yeterli, kendi için üretim yapan dönemden, pazar ekonomisine yöneldiğini, bunun sonucu olarak da tarımsal kaynakların düşünülmeden sömürüldüğünü söyledi. Doğal eko-sistemlerin dinamik yapısı içerisinde kendilerine özgü ve süreklilik gösteren denge içinde işlevlerini sürdürürürken, pazar kaygısıyla bu dengenin bozulduğunu belirten Şekeroğlu, "Doğanın oluşturduğu dengeyi ortadan kaldırıyoruz" dedi. Şekeroğlu, doğa ile kullanıcılar arasındaki dengeli ilişkinin, toplumun "kendine yeterli" üretimden "pazar için üretim"e geçmesi ile bozulmaya başladığının altını çizdi.
Tarlaya fabrika kuruluyor
Üreticinin, doğanın sonuna kadar sömürülmemesi gerektiğini bildiğini kaydeden Şekeroğlu, ancak öncelikli olarak, "dün patates büyüyen tarlalarda bugün fabrika kuruyoruz" anlayışın değiştirilmesi gerektiğini belirtti. Tarımda politikalar üretme zorunluluğuna dikket çeken Şekeroğlu, "Çukurova gerçeği karşımızda dururken, GAP şimdiden sömürücü tekellerin ellerine bırakılmış, bilinçli ve geleceğe yönelik doğa dostu, üreticinin geleceğini güvence altına alacak üretim yerine belirli kitleleri daha da zenginleştirecek şekilde biçimlendirmeye yönlendirilmiştir" dedi.
Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Büyükburç ise tarımının en büyük sorunlarından birinin de mera olduğunu, mühendisler de dahil çiftçilerin mera konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını söyledi.
Verimli arazilere fabrika
Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Cemil Cangır da Türkiye'de verimli tarım arazileri üzerine fabrikaların kurulduğunu, yapılaşmanın olduğunu belirterek, "Doğa bizden kelle istiyor" dedi. Cangır, 1 ve 2'inci sınıf tarım arazilerinin nasıl sanayi ve yerleşim merkezi haline getirildiğini, tarım topraklarının turizm amaçlı harcandığını, anlattı ve bu politikanın terk edilmesini istedi.
Toprak deprem ilişkisini özetleyen TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Nüvit Soylu da plansız yerleşmeye, tarım topraklarının sanayi ve yerleşime açılmasına dikkat çekerek, bunun sonucunda 17 Ağustos, 12 Kasım depremlerinin felakete dönüştüğüne vurgu yaptı. Yer seçimindeki yanlışlıkların çevreye tahribatının AKSA ve Tüpraş örneklerini de veren Soylu, ülkemizde yüzbinlerce hektar verimli arazinin sorumsuzca elden çıkarıldığını, tarım ürünlerini ithal eder duruma gelindiğini ve stratejik konumu olan gıdanın dışa bağımlılığının hiç de övünülecek bir durum olmadığını belirtti.
ÖNCEKİ HABER

'7'li çete' demokrasicilik oynuyor

SONRAKİ HABER

Hizbullah OHAL'in çocuğu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...